Goran Petrač

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Velj
2018
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Goran Petrač

Zagreb DICK kuhinjski noževi
Zagreb Sencor banner zagreb novi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
08.2017

Goran Petrač

slikar plamtećih pejsaža - osvrt Miroslava Pelikana
Goran PetračGoran petrac
 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Goran Petrač već je neko vrijeme posvećen radu na  ciklusu ulja ( akrila ) uglavnom većeg i velikog formata s dominantnim motivom pejsaža, krajobraza iz kraja u kome živi, riječ je o sjeverozapadnoj Hrvatskoj, polja, nasadi, putevi, neba,crkvica, zvonik..sve ono oko nas što se ne primjećuje previše, osim ako motiv nema neka izrazite posebnosti, sve to se potpuno prirodno smjestilo u središtu interesa umjetnika, uzrokujući nastanak iznimnog serijala.

Temeljna karakteristika Petračevog ciklusa jest nazočnost vrlo snažnog kolora, sve plamti, bukti, zemlja, biljke, nebo u različitim razigranim, obijesnim, uzburkanim i uznemirenim formacijama oblaka, koji neprestano kolutaju, okreću se, izvijaju i od neba čine poprište vlastite bjesomučne igre, gotovo bitka.

Svaka slika ima svoj osobeni kolor, dominantne boje po kojima se sve ravna i sama se slika po njima može nazivati i određivati. Doista, iznimno bogatstvo boja, snažna i gusta paleta, vehementna gesta, pomalo i neobuzdana, silovita ali ipak u konačnici kontrolirana i ograničena u dosegu, teški, kompleksni kolorit, izrazite simbolike.

Petračevi krajobrazi nose u sebi mir zemlje i nemir oblaka i obrnuto, uzburkanost tla i smiraj plavkastog, prozirnog neba, ali i obostrani nemir, pa i moguću konfrontiranost.

Petračev ciklus nosi u sebi silnu energiju, svaka slika emanira iskonsku moć svemira i gledatelj ne može samo tako, površno proći pored njih, mora stati, zagledati se u njih i pokušati na svoj način, samo za sebe odgonetnuti značaj isprepletenih vibracija i simbola, odgovoriti sam sebi, razumije li prirodu i dokle mu doseže pogleda kada pogleda prema nebu.

Svakako, za dobru prezentaciju ovako složenog serijala velikih, zahtjevnih formata fascinantnih krajobraza, potreban je adekvatan volumen koji je u mogućnosti prihvatiti i pokazati na jednom mjestu sve vatre i turbulencije, sve žestine boja, sva neba i sve krajeve koje je Petrač portretirao na svoj jedinstven, posve osoben način.

Petrač nastavlja raditi na svom burnom kolorističkom ciklusu, istražujući i nadalje slojevitost krajobraza, nailazeći na nove izazove u susretu s  prostorima koje je tek ugledao,dajući najnovijim slikama ponešto drugačije obilježje, nebo i dalje ima svoje specifične, naslućujeće oznake vrtloga i kontinuiranih vibracija, no sada je raslinje, pokrov zemlje u prvome planu, ono je izraslo i zauzima veći dio slike , djeluje uznemireno jednako kao i nebo, došlo je do općeg srastanja, sve se spojilo i pretopilo, i nebo i zemlja postali su jedno, vibrantni vrtlog iznimno snažno kolorističkog izričaja, boja gotovo na rubu agresivnog i konačno  kao da se čuje glazba  Stravinskog  iz djela „Posvećenje proljeća“, odnekud, iz daljine, i sve je bliže, i sve je bliže i nezadrživa zaigranost obojanih oblaka i povijeno raslinje i tonovi glazbe, sve čujniji i jači.

piše: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Goran petrac
  • Zagreb Goran petrac 1
  • Zagreb Goran petrac 2
  • Zagreb Goran petrac 3
  • Zagreb Goran petra 4
  • Zagreb Goran petrac 5
  • Zagreb Goran petrac 6
Zagreb DELAKTIG kolekcija
Zagreb Pe668336
Zagreb Pe668338
Zagreb Pe668348
Zagreb Pe668349
Zagreb Pe668352
Zagreb Pe668355
Zagreb Pe668358
Zagreb Pe668362
Zagreb Pe668370
Zagreb Pe670355
Zagreb Pe670360
Zagreb Pe670364
Zagreb Pe670367
Zagreb Pe670407
Zagreb Pe670410
Zagreb Pe670413
Zagreb Pe670416
Zagreb Pe670422
Zagreb Pe670428
Zagreb Pe670431
Zagreb Pe670434
Zagreb Ph148099
Zagreb Ph148100
Zagreb Ph148102
Zagreb Ph148103
Zagreb Ph148104
Zagreb Ph148105
Zagreb Ph148106
Zagreb Ph148107
 
KEREMPUH: Živo Harms! Čuda postoje!KEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: SpektaklukKEREMPUH: Ko živ ko mrtavMALA SCENA: Boje duge - piča o bojamaKOMEDIJA: Jalta, JaltaKOMEDIJA: Jalta, Jalta - mjuziklKOMEDIJA: Jalta, JaltaEDO MURTIĆ: KERAMIKAGALERIJA KARAS: Boris Boduljak - Kanon
 
mojzagreb.info preporuča
Web shop - Samsky PR agencija - odnosi s javošću Danas bez struje Ured za udruge Vlade RH Gradska groblja - Raspored pogreba Umjetnost dizajna i dizajniranja Medicinska naklada
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - mojzagreb.info
 
 
Da li bi htjeli pozdraviti školskog prijatelja koji kopa po kontenjerima?
  •   DA
  •   NE
 
 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Goran Petrač