Gorana Pavlić

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Gorana Pavlić

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
01.2020

Gorana Pavlić

promocija knjige Glembajevi - utorak 28. siječnja u 19 sati u dvorani F22 (Frankopanska 22)
Gorana PavlićGoran pavlic glembajevi
 

Promocija knjige Glembajevi: dvojno čitanje, autora Gorana Pavlića  

U utorak 28. siječnja u 19 sati u dvorani F22 (Frankopanska 22) održat će se predstavljanje knjige Gorana Pavlića Glembajevi: dvojno čitanje. Knjigu će predstaviti izv. prof. dr. Marina Protrka Štimec i izv. prof. dr. David Šporer.

Pavlić u pristupu Krleži osporava u hrvatskoj teatrologiji uvriježenu kulturalističku perspektivu, posežući za Bourdieuovom metodom „dvojnoga čitanja“. Umjesto trasiranja analogija između književnih motiva i kulturne situacije, „dvojnim čitanjem“ Krležinih književnih i esejističkih tekstova autor analizira u kojoj se mjeri drame i prozni fragmenti o Glembajevima mogu interpretirati kao „politički ili političko-ekonomski traktati čvrsto utemeljeni u marksizmu.“ Na temelju Lukácsevih uvida o buržujskoj naravi moderne drame Pavlić ukazuje na to kako kontradikcije inherentne kapitalističkom sistemu svoj primjereni umjetnički izraz dobivaju upravo u dramskom ciklusu o Glembajevima.

Iz knjige:

U novijim sam istraživanjima dodatno učvrstio stav da se Krležina djela iz 1920-ih i početka 1930-ih ne mogu zahvatiti u svojoj semantičkoj kompleksnosti bez uračunavanja marksizma kao presudne varijable. Pokušao sam u samom izvodu naglasiti kako je biografska okolnost Krležine privrženosti socijalističkoj ideji, i pripadnoj marksističkoj teoriji, kao i komunističkom pokretu tek ulaz u polje kompleksnih značenjskih odnosa koji punu artikulaciju zadobivaju tek u prozno-dramskom ciklusu o Glembajevima.

U ovom konkretnom slučaju to je značilo krenuti od Krleže, komunističkoga aktivista i Lenjinova simpatizera, ali ne kao fizičke osobe čija biografija diktira interpretaciju djela, nego kao autorske instance koja se profilira tek u kolopletu svoje dramatike te umjetničke i esejističke proze, bitno inspirirane marksizmom i lenjinizmom. Preciznije rečeno, više od najživopisnijega, a i najvažnijega protagonista hrvatske kulture u dvadesetom stoljeću, zanimao me korpus progresivnih, marksističkih ideja koji je upravo u umjetničkom formatu moderne drame kod Krleže našao svoj najadekvatniji izraz.

Bilješka o autoru:

Rođen u Puli 1979. Diplomirao filozofiju i sociologiju u Zagrebu 2007. te 2014. doktorirao na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture. Od 2008. zaposlen na Akademiji dramske umjetnosti, najprije kao asistent na Odsjeku za dramaturgiju, a trenutno kao docent. Područja teorijskog interesa su filozofija politike, marksizam, politička ekonomija umjetnosti i teorije izvedbe. Objavljuje znanstvene članke u znanstvenim, stručnim i kulturnim časopisima te na Trećem programu Hrvatskoga radija. Od 2014. do 2016. bio je član uredništva hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatiquea. U suradnji sa Sibilom Petlevski uredio je zbornike Spaces of Identity in the Performing Sphere (2011) i Theatrum Mundi (2015).

Knjiga Gorana Pavlića Glembajevi: dvojno čitanje izlazi u sklopu Teatrološke biblioteke, u programu izdavačke djelatnosti Akademije dramske umjetnosti u suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom i pod vizualnim identitetom za koji su zaslužne dizajnerice iz kreativnog kolektiva OAZA (Roberta Bratović i Maša Poljanec), pobjednice Natječaja za oblikovanje vizualnih standarda izdavačke djelatnosti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu / identitet biblioteke ADU, kojeg je provelo Hrvatsko dizajnersko društvo.
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Goran pavlic glembajevi
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Gorana Pavlić