Gotovo dvije trećine

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Lip
2020
01

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Gotovo dvije trećine

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
07.2018

Gotovo dvije trećine

Hrvata ljetuje na Jadranu
Gotovo dvije trećinePriceless-croatia
 

Mastercard je u suradnji s GfK – Centrom za istraživanje tržišta proveo online istraživanje među korisnicima kartica u dobi 18-55 godina u Hrvatskoj

S preko 1.000 otoka, brojnim plažama, čistim morem te bogatom kulturnom i gastronomskom ponudom, hrvatska obala svakog ljeta privlači stotine tisuća turista iz zemlje i svijeta. Štoviše, riječ je o uvjerljivo najpopularnijem ljetnom odredištu domaćih turista. Prema rezultatima istraživanja MasterIndex, koje je Mastercard u svibnju proveo u Hrvatskoj, gotovo dvije trećine ispitanika (62%) ljetovanje provodi u Hrvatskoj.

Tijekom boravka na domaćoj obali, 46% ispitanika boravit će u privatnom smještaju, a 41% u svojoj ili obiteljskoj nekretnini. Hotelski smještaj odabrat će 12% Hrvata, a smještaj u kampu samo 6%.

Ljetni odmor na Jadranu u nešto većem broju planiraju provesti oni s mjesečnim prihodima iznad 12.000 kn (84%), ispitanici iz Zagreba i okolice (79%) te sjeverne Hrvatske (71%). Takve planove ima ipak manji broj ispitanika u dobi od 50 do 55 godina (54%), zatim onih iz Istre, Primorja i Gorskog kotara (45%), iz Dalmacije (42%), ali i onih bez primanja (39%). S druge strane, ljetovanje na hrvatskoj obali ne planira tek 22% ispitanika.

Glavni izvor turističkih informacija je internet

Kao glavni izvor informacija o destinacijama na koje putuju, čak 90% ispitanika navodi internet. To se prvenstveno odnosi na domaće online sadržaje te specijalizirane aplikacije i stranice kao što je npr. TripAdvisor.

Drugi izvori informacija su prijatelji i rodbina, koje ističe 41% ispitanika, a nakon njih turističke agencije (12%). Ispitanici u dobnoj skupini od 50 do 55 godina nešto manje koriste internet kao izvor informiranja o putovanju (82%) pa se u nešto većoj mjeri informiraju kod turističkih agencija (16%).

Troškovi glavni faktor pri izboru destinacije

Glavni faktor u odabiru destinacije su troškovi (77%), a nakon toga preporuka prijatelja i obitelji (51%). Također, važni faktori su udaljenost do destinacije (38%), online recenzije (31%), sigurnost destinacije (26%) te lokalna ponuda (26%).

Kao najvažnije karakteristike destinacije ispitanici ističu troškove smještaja (61%), omjer cijene i kvalitete (59%), klimatske uvjete (39%), troškove prijevoza (39%), dobru prometnu povezanost (37%), raznovrsnu kulturnu i gastronomsku ponudu (36%), ponudu događanja (24%), noćni život (19%) i mogućnosti za shopping (17%).

Rezervacija smještaja je najčešća online

Kada je riječ o rezervaciji smještaja, najuobičajeniji način je online rezervacija preko specijaliziranih stranica za booking ili stranica putničkih agencija (40%), a zatim izravni kontakt putem telefona ili maila (31%). Otprilike četvrtina ispitanika (26%) rezervira smještaj putem stranice pružatelja smještaja, dok 13% ispitanika uopće ne treba rezervaciju. Tek 10% ispitanika rezervira smještaj telefonski ili putem maila kod turističkog agenta, dok samo 8% to čini u uredu turističke agencije. Prema istraživanju, najmanje je onih (4%) koji prvo dolaze na destinaciju, a tek onda traže smještaj.

Online rezervacije češće su među visokoobrazovanima (53%), onima iz Dalmacije (62%), Istre, Primorja i Gorskog kotara (58%) te onima s mjesečnim prihodima iznad 9.000 kn (65%) i 12.000 kn (45%).

Ispitanici karticama plaćaju gotovo polovicu troškova odmora

Čak 60% ispitanika smještaj plaća gotovinom. Smještaj debitnom karticom plaća pak 14% Hrvata, a internetskim bankarstvom 13%. Na plaćanje u ratama se odlučuje manji broj ispitanika.

Osim za plaćanje smještaja, gotovina se najčešće koristi i za plaćanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti kao što su sport ili wellness (42%), zatim izleti (58%), usluge u restoranima, kafićima, klubovima (74%), ulaznice za koncerte, muzeje, kazališta i galerije (59%) te kupnja suvenira (75%).

S druge strane, debitne kartice su najčešći način plaćanja u supermarketima (46%), na benzinskim crpkama (39%) te u dućanima odjeće i obuće (35%).

Zanimljive su razlike u odabiru načina plaćanja među različitim skupinama. Oni bez ikakvih primanja koriste gotovinu iznadprosječno (85%), a kartice ispodprosječno (13%). Gotovinu u većoj mjeri koriste i mladi te oni iz Like, Korduna i Banovine. Ispitanici s prihodima iznad 9.000 kn češće koriste kartice – prvenstveno za plaćanje ugostiteljskih usluga (preko 50%), ali i za kupnju svakodnevnih potrepština (više od trećine). Za plaćanje goriva gotovinu iznadprosječno koriste žene, mladi u dobi od 18 do 29 godina te oni bez primanja ili mjesečnim prihodima do 5.500 kn.

U prosjeku, ispitanici karticama plaćaju gotovo polovicu troškova odmora (48%). Tako značajnih 40% ispitanika koristi kartice za nešto manje od 40% troškova odmora, dok preko 60% troškova ljetovanja karticama plaća gotovo trećina (30%) domaćih turista.

„Domaći turisti će u svakom slučaju doprinijeti još boljim rezultatima turističke sezone, a sigurno je da će mnogi od njih, kao vjerni i dugogodišnji posjetitelji poznatih destinacija na Jadranu, tražiti jedinstvena iskustva“, rekla je Gea Kariž iz Mastercarda. „Zato smo  turistima u Hrvatskoj u sklopu naše platforme Priceless Croatia odlučili ponuditi originalna iskustva nedostupna drugima.“

Kako doživjeti hrvatsku obalu na drugačiji način

Digitalna platforma Priceless Cities nudi jedinstvena i ekskluzivna iskustva te tako među putnicima diljem svijeta promiče turističku ponudu svjetskih odredišta, uključujući i niz hrvatskih gradova. Nakon registracije na Priceless Croatia (www.priceless.com), korisnici Mastercard® kartica iz cijelog svijeta mogu kao V.I.P. gosti u Pulskoj areni gledati borbe gladijatore te sudjelovati na najpoznatijem domaćem filmskom festivalu, uživati u degustaciji najboljeg ekstra djevičanskog maslinovog vina na imanju nagrađivanih proizvođača ulja u Istri, otkriti čari Dubrovnika tijekom Dubrovačkih ljetnih igara, uživati u ljepotama najsunčanijeg hrvatskog otoka ili Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i još mnogo toga.

Savjeti za bezbrižna putovanja

Kada planirate putovanje...

 • Imajte telefonske brojeve pri ruci: napravite popis važnih brojeva prije putovanja.
 • Saznajte prednosti vaše kartice: pitajte svoju banku o pogodnostima kao što su putno osiguranje te usluge koje možete koristi u slobodno vrijeme.
 • Napravite popis aktivnosti koje želite raditi na putovanju te posjetite www.priceless.com kako biste doživjeli nezaboravna iskustva u Hrvatskoj.

Za vrijeme odmora...

 • Želite li zabavu? Otkrijte festivale u Hrvatskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Ukrajini te plaćajte beskontaktno.
 • Nikada ne ostavljajte svoju karticu bez nadzora: kada plaćate karticom u kafiću ili restoranu, zamolite konobara da vam donese čitač kartica ili pođite s njim kako biste platili.
 • Plaćajte u lokalnoj valuti: kada koristite svoju karticu u inozemstvu, uvijek plaćajte u lokalnoj valuti kako biste dobili najbolju stopu konverzije.

Kad se vratite doma...

 • Provjerite izvještaje: ne zaboravite provjeriti svoje izvatke te prijaviti sumnjive troškove svojoj banci u roku od 30 dana.
 • Dodijelite ocjene i recenzije: pomozite drugim putnicima tako što ćete određenom najdražem mjestu ili iskustvu dodijeliti ocjenu ili recenziju.***

Informacije o istraživanju

Online istraživanje MasterIndex o navikama korištenja financijskih usluga u Hrvatskoj te stavu prema platnim karticama je u svibnju 2018. provela kompanija Mastercard u suradnji s GfK – Centrom za istraživanje tržišta, na uzorku od 1.027 korisnika bankarskih usluga u Hrvatskoj u dobi od 18 do 55 godina.

O kompaniji Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, tehnološka je kompanija u globalnoj platnoj industriji. Predstavlja najbržu platnu mrežu, povezuje potrošače, financijske institucije, prodavače, javne uprave i poslovne subjekte u više od 210 zemalja i teritorija. Proizvodi i rješenja kompanije Mastercard čine svakodnevne trgovačke aktivnosti – kao što su kupnja, putovanja, poslovanje i upravljanje financijama – jednostavnijima, sigurnijima i učinkovitijima. Pratite Mastercard na Twitteru uz @MastercardNews, pridružite se razgovoru na blogu Beyond the Transaction i prijavite za najnovije vijesti na Engagement Bureau.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Priceless-croatia
 • Zagreb Masterindex travel (1)
 • Zagreb Masterindex travel (2)
 • Zagreb Priceless-croatia-dubrovnik
 • Zagreb Priceless-croatia-pula
 • Zagreb Priceless-croatia-sibenik
 • Zagreb Masterindex travel (3)

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Gotovo dvije trećine