GRADOVI u ISO

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › GRADOVI u ISO

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
02.2020

GRADOVI u ISO

izložba fotografija - izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvorenje 24. 2. 2020. u 19 sati
GRADOVI u ISOGoran pavletic
 

Osmero autora; Jasmina Bauman, Alen Čabrić, Ivan Čagalj, Milan Čekić, Hrvoje Filipović, Zoran Kolarić, Goran Pavletić, Dejana Pejić, okupljeno je zahvaljujući kustoskoj koncepciji i selekciji Stanka Abadžića i Hrvoja Filipovića te se skupnom izložbom umjetničke fotografije naziva Gradovi po prvi puta predstavljaju publici u ISO - Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi. 

Autori različitih profila, senzibiliteta i interesa u području fotografije okupljeni su ovdje većinom kao polaznici internacionalnih fotoradionica u protekle 3 godine pod mentorstvom fotografa Stanka Abadžića, a tema kojom se predstavljaju je bilježenje gradova, Praga, Skopja, Lisabona, Venecije i kao posljednjeg Istanbula u kojem je ostvarena suradnja s turskim fotografom Timurtaşom Onanom. Svaki autor predstavlja se kroz 5 odabranih radova u tehnici crno-bijele fotografije. Preko motiva koje autori biraju u pojedinom gradu kojeg su posjetili oni uspostavljaju osobni odnos prema istom. Odnos koji se gradi na istraživanju, znatiželji, uspostavljanju ravnoteže, traganju za začudnim i jedinstvenim, promatranju suživota, razbijanju predrasuda, spontanosti trenutka, prepuštanju i kontroli paralelno. Ovdje se ne radi o fotografijama koje olako otkrivaju lokaciju snimanja, već o onima koje imaju predispoziciju gradnje identiteta pojedinog grada i to u jednoj bezvremenskoj liniji. U vremenu u kojem je fotografija medij dostupan širokoj populaciji te kulturološki medij svakodnevice, veliki je izazov iznova pristupiti jednoj besmrtnoj temi poput teme grada te pri tom pokazati zrelost i svježinu pristupa. Tehnika crno-bijele fotografije i isključivo prirodno osvjetljenje koje autori koriste omogućava postepenu gradnju tona, analizu motiva kroz svjetlo i sjenu, pažljivo kadriranje, izvješteno u kompoziciji i ritmu čak i u onom uzastopnom, nasumičnom. Savjet ISO-a uvrstio je ovu izložbu u svoj godišnji program, osim zbog umjetničke kvalitete radova, radi obrazovne komponente, one mentora i učenika, ovdje specifične u svojoj ustrajnosti, kontinuiranosti i ljubavi prema mediju.

Izložba ostaje otvorena do 9. 3. 2020. u radnom vremenu ISO-a. Dodatni program izložbe su vodstva kroz izložbu i radionice za učenike ŠPUD-a. Program ISO-a podupire Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Stanko Abadžić

Rođen 1952. u Vukovaru. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Fotoklub Borovo koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu.

Diplomirao je germanistiku i radio kao dopisnik Vjesnika iz Vukovara. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja.

Od 1995. do 2002. godine boravi u Češkoj gdje radi kao slobodni fotograf. U Českoj je također imao brojne skupne i samostalne izložbe, a najveću retrospektivnu izložbu imao je u Pragu u Komornoj galeriji Dom Josefa Sudka.

2003. godine muzej Mimara organizira mu izložbu IN ABSENTIA, kojom je Abadžić označio povratak na hrvatsku fotografsku scenu.

Član je HDLU Zagreb, Hrvatskog saveza samostalnih umjetnika Zagreb i Fotokluba Zagreb. Živi i radi u Zagrebu.

Hrvoje Filipović

Rođen 1983. u Zagrebu.

2012. završio Tečaj analognog razvijanja filma i fotopapira kod fotografa Josipa Klarice, skupna izložba u Galeriji Badrov u Gajevoj ulici. 2010.-2012. sudjelovao u organizaciji zagrebačkog Fotomaratona.

Od 2013. aktivan u fotografskim radionicama i fotolaboratoriju te sudjeluje na završnim izložbama KLUBVIZIJE SC za eksperimentalni film i fotografiju MM CENTRA. Posjeduje znanje razvijanja cb filma i papira svih formata, E6 dijapozitivnih i cb preobratnih materijala, povećavanja, toniranja i retuša fotopapira.

S fotografom Hrvojem Grgićem i slikarom Franom Rogićem dio je Udruge Film lab X.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Gradovi pozivnica rgb
  • Zagreb Goran pavletic
  • Zagreb Zoran kolaric
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › GRADOVI u ISO