H20 Summit

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Srp
2020
03

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › H20 Summit

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
04.2018

H20 Summit

o zaštiti voda
H20 SummitH2o kongres
 

Svečanim otvaranjem, uz nazočnost visokih domaćih i inozemnih dužnosnika te vrhunskih svjetskih stručnjaka u segmentu voda, u Rovinju je otvoren H2O SUMMIT, međunarodni kongres o vodama (18-21. travanja 2018.). Čak 250 sudionika iz 17 zemalja s 3 kontinenta, impresivne su brojke kojima starta ovogodišnji H2O SUMMIT – međunarodni kongres o vodama, najznačajniji forum te vrste u ovome dijelu Europe. Upravo polazeći od činjenice kako je voda najvažnije materijalno dobro potrebno čovjeku, a istovremeno i  najvažniji resurs koji posjeduje Hrvatska - te da je djelovanjem čovjeka i najviše ugrožen - utemeljen je H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama,  kao prvi i jedinstveni događaj te vrste u zemljama u okruženju.

Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu. Prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi i 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora. Iako imamo velike resurse vode, moramo ih čuvati i pažljivo trošiti kako bismo ih zadržali i u budućnosti.

Prigodom svečanog otvaranja nazočne će pozdraviti Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja, Valerio Drandić, izaslanik župana Istarske županije, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a Hrvatska, Mara Pavelić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda,  Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske. Nakon svečanog otvaranja državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Mario Šiljeg moderirat će „high level“ panel u kojem će sudjelovati Pablo Bereciartua, argentinski državni tajnik za infrastrukturu i vodu, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Maria Laura Fernandez, izvršna tajnica urugvajske Agencije za istraživanje i inovacije, Jose Luis Inglese, izvršni direktor argentinske kompanije za vodovod i kanalizaciju te Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike RH.

Voda je  u preambuli Agende 2030. proglašena najvažnijim resursom na Zemlji, pa se na ovaj  način Grad Rovinj kao domaćin skupa  H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama,  brendira kao destinacija koja proaktivno podupire i potiče održivost kao temeljni zamašnjak našeg društva.

Zaštita voda ključna je tema suvremenog društva u u zakondavnom i provedbenom aspektu,  no jednako tako i u onom koji se odnosi na zloporabe vodnih resursa. Činjenica kako je voda najbolje regulirana gospodarska aktivnost u EU jednostavno nameće potrebu za - ne samo zakonskim - već i etičkim reguliranjem pitanja voda na svim razinama u zemljama u okružju.  Projekt ima regionalnu i međunarodnu razinu te uključuje zemlje iz središnje i jugoistočne Europe, ne samo kao sudionike već i kao aktivne partnere.

Vrhunski eksperti iz Nizozemske, SAD-a,  Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Hrvatske tri dana će u Rovinju  raspravljati o glavnim trendovima u gospodarskim granama temeljenima na iskorištavanju vodnog  bogatstva. Namjera jest ostvariti sinergijski učinak na način da svaki na svojoj razini i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti doprinese unapređenju generalnog odnosa prema vodi.

Zaštita voda, no isto tako i zaštita od voda, aktualne su teme koje kongres ima u svom fokusu i o kojima će se kritički razgovarati od danas do subote u Rovinju.

Uz  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, skup podupiru Hrvatske vode,  HEP  te niz ostalih partnera koji su vezani uz vodu kao jednu od najbitnijih tema naše svakodnevice : Istarska županija, Hrvatsko društvo za zaštitu voda, IHE Delft institut/ Nizozemska, IWA/Velika Britanija,  SIWI/Švedska,  Hrvatski geološki institut, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Hrvatska akademija tehničkih znanosti, EBRD Hrvatska, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb, Građevinski fakultet, Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb, Zavod za gradbeništvo Slovenije, Program Sava, Freewa  project, Asio, Hidrokonzalt projektiranje, Campbell Scientific Inc., SAD, Delta Tech i Hydromat, te agencija ATI kao tehnički organizator.

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb H2o kongres
  • Zagreb H20 2
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › H20 Summit