HAKOM i FER

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Svi
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › HAKOM i FER

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
11.2018

HAKOM i FER

održali drugi skup na temu - Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu
HAKOM i FER18.11.29 fer-3
 

Osiguranje preduvjeta i poduzimanje aktivnosti u svrhu uključivosti i promicanju uključivosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu od izuzetne je važnosti, a na tomu će i u narednom razdoblju zajednički raditi operatori, regulatorno tijelo i udruge.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) održali su drugi skup na temu ˝Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu˝, koji je okupio predstavnike udruga osoba s invaliditetom, kao i predstavnike operatora, državnih institucija, civilnih udruga i akademske zajednice. Cilj skupa bio je dati osvrt na položaj osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga te ponuditi smjernice za daljnja poboljšanja, ali i predstaviti pomake koji su se dogodili u odnosu na prethodni skup.

Na području EU živi oko 80 milijuna osoba s invaliditetom, a predviđa se kako će se do 2020., zbog starosti stanovništva, taj broj povećati na oko 120 milijuna. Jedna od temeljnih zadaća HAKOM-a, kao regulatora tržišta elektroničkih komunikacija, zaštita je interesa korisnika, a osobe s invaliditetom su korisnici poput svih drugih. Osiguranje preduvjeta i poduzimanje aktivnosti u svrhu uključivosti i promicanju uključivosti osoba s invaliditetom u digitalnom društvu od izuzetne je važnosti, i na tomu će i u narednom razdoblju zajednički raditi operatori, regulatorno tijelo, institucije i udruge, zaključeno je na skupu. U uvodnom dijelu nazočne su pozdravili Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a i  doc. dr. sc. Mihaela Vranić, prodekanica za nastavu FER-a, a izlaganje na temu ˝Uključiva digitalna transformacija Hrvatske˝ održao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

˝Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu˝ bila je tema HAKOM-ovog izlaganja, a zaključke s prethodnog skupa i pomake koji su ostvareni u odnosu na ranije razdoblje predstavio je Ivo Majerski, rukovoditelj Odjela informiranja i zaštite korisnika. Kao važniji zaključci istaknuti su potreba povećane pristupačnosti informacija o cijeni i performansama izloženih (mobilnih) uređaja na prodajnim mjestima operatora, kao i implementacija zvona za pomoć na prodajnim mjestima s otežanim prilazom. Također, istaknuta je potreba definiranja modela komunikacije operatora s tumačem znakovnog jezika koji bi se mogao primijeniti kod pojedinih operatora te određivanje osobe za komunikaciju i upite vezano uz osobe s invaliditetom od strane operatora. Prema izvješćima operatora neki od zaključaka uspješno su implementirani, a manji dio u postupku je realizacije.

Izlaganje na temu ˝e-inkluzija˝ održala je Gordana Glibo, predstavnica udruge UP2date, koja se bavi razvojem i primjenom ICT-a u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom, slijepih, slabovidnih, gluhih, nagluhih te osoba s raznim tjelesnim oštećenjima. U svom izlaganju istaknula je kako današnja digitalna revolucija daje mogućnost ravnopravnog sudjelovanja osobama s invaliditetom  u svim sferama života, a kao najvažniju stavku od cijelog spektra mogućnosti istaknula je ravnopravnost u obrazovanju te samim tim i konkurentnost na tržištu rada. Kako bi se sve digitalne informacije mogle iskoristiti u svom najboljem obliku bitno je da se prilikom web dizajna poštuju osnovni standardi pristupačnosti (univerzalni dizajn).

Prototip pristupačnog sjedišta weba predstavili su predstavnici FER-a Matea Žilak, Lucija Jakšić i Ilir Murati, a u raspravi na temu ˝Operatori kao ključni dionici u ostvarivanju pristupačnog društva˝ sudjelovali su predstavnici operatora i regulatornog tijela.  

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 18.11.29 fer-3
  • Zagreb 18.11.29 fer-2
  • Zagreb 18.11.29 obuljen-1

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › HAKOM i FER