HAZU: Dani otvorenih vrata

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
07

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › HAZU: Dani otvorenih vrata

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
24
 
11.2014

HAZU: Dani otvorenih vrata

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti po četvrti put otvara svoja vrata građanima
HAZU: Dani otvorenih vrataHazu-dan-otvorenih-vrata
 

U utorak i srijedu 25. i 25. studenog 2014. po četvrti se put održavaju Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, manifestacija kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 153 godine postojanja. Za javnost su otvorena vrata Akademijinih jedinica na svih deset zagrebačkih adresa, kao i onih u drugim dijelovima Hrvatske, a osim obilaska radnog prostora, za posjetitelje su predviđena i brojna predavanja, prezentacije, izložbe, promocije, radionice, koncerti i projekcije filmova.

Dani otvorenih vrata svečano će se otvoriti u sjedištu Hrvatske akademije, u njenoj palači na Zrinjevcu govorom predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića i koncertom maestra Oresta Shourgota na Guarnerijevoj violini King uz klavirsku pratnju Domagoja Guščića.

U atriju palače građani mogu svakog punog sata razgledati najvredniji eksponat koji se čuva u HAZU – Bašćansku ploču, kao i i repliku Škrinje svetog Šimuna.

U palači HAZU predviđena su i zanimljiva predavanja o utjecaju endemskog ratovanja na zdravlje kasnosrednjovjekovnih i novovjekovnih populacija Hrvatske, o bioarheološkoj rekonstrukciji života starohrvatskih populacija te o forenzičnoj antropologiji i rekonstrukciji modernih ratova (prof. dr. Mario Šlaus i suradnici), dok će akademik Vladimir Paar govoriti o tome što predviđa fizika o budućnosti klime, a dr. Mario Kuhar o eugenici u hrvatskoj medicini. Predavanje o Nikoli Tesli i otkriću x-zraka imat će akademik Stanko Popović, akademik Vitomir Šunjić govorit će o kemiji u akademskim i industrijskim istraživanjima, a dr. Marijana Borić imat će predavanje o Faustu Vrančiću. Predstavit će se knjige Velika sinjska ljekaruša, Kirurg na fronti: Ratni dnevnik Vatroslava Florschütza, zbornik radova Akromegalija i gigantizam te monografija Strossmayerova galerija starih majstora – odabrana djela. Građani će imati priliku upoznati se i s novim članovima Razreda za književnost (akademik Jakša Fiamengo, akademik Mladen Machiedo, akademkinja Dubravka Oraić Tolić i akademik Josip Užarević), a pjesničku večer održat će i akademik Luko Paljetak. Komorni zbor Ivan Filipović u palači HAZU održat će koncert.

Od zanimljivosti iz interijera palače HAZU treba izdvojiti sobu koja je pripadala utemeljitelju Akademije biskupu Josipu Jurju Strossmayeru gdje se još čuvaju neke od njegovih osobnih stvari, a zanimljiva je i Akademijina spomen-knjiga u koju su se upisali mnogi istaknuti Akademijini gosti, među kojima i britanska kraljica Elizabeta II., švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvija, danski princ Henrik, te nobelovci Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog i Linus Pauling.

U Strossmayerovoj galeriji starih majstora na drugom katu palače HAZU građani će osim stalnog postava moći razgledati i izložbu portreta Josipa Jurja Strossmayera otvorenu u povodu 130. godišnjice Galerije.

U Knjižnici Akademije bit će izložba izdanja glagoljaške senjske tiskare o kojoj će predavanje održati akademkinja Anica Nazor, a predstavit će se i restaurirana knjiga Naručnik plebanušev iz 1507. Uz stručno vodstvo moći će se razgledati i Sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Na programu je i predavanje dr. Ljubice Perinić Copy paste. Je li humanistima danas zbilja jednostavnije?, kao i predavanja o kajkavskim jezičnim izrazima u djelima Frana Galovića (dr. Jela Maresić i dr. Bojana Schubert), o rimskom urbanizmu i arhitekturi u sjevernoj Hrvatskoj (dr. Branka Migotti), o prvom rimskom caru Augustu povodom 2000. godišnjice smrti (dr. Alka Domić Kunić) te o arheološkoj baštini antičke Murse i srednjovjekovnog Osijeka (dr. Tino Leleković). Održat će se i predavanja o temama vezanima uz rad Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara i Zavoda za ornitologiju HAZU. Svoj rad u Knjižnici će predstaviti i Zavod za imunologiju i genetiku tumora HAZU. U planu je i predstavljanje 13. sveska Rječnika hrvatskog književnog jezika od Preporoda do I.G. Kovačića, dvije etnološke monografije – Toliški kraj koncem 19. i početkom 20. stoljeća i Boljun – kmiecki život i už(a)nci te knjige Rječnik crikveničkog govora i PET/CT – klinička primjena, a predstavit će se i programsko rješenje on-line hrvatske kulturne baštine. U prostoru Knjižnice izložit će se i knjige objavljene potporom Zaklade HAZU.

Arhiv HAZU predstavit će svoju arhivsku djelatnost, a bit će izložene i fotografije s ovogodišnje izložbe Riječ, pismo, slika na kojoj su bili izloženi rukopisi iz Orijentalne zbirke Arhiva HAZU.

Zavod za povijesne i društvene znanosti u svom prostoru organizira radionice latinske paleografije, diplomatike i kronologije, glagoljske paleografije te radionicu o izvorima za povijest gospodarstva i tehnike u srednjem vijeku.

U Zavodu za povijest i filozofiju znanosti moći će se čuti niz predavanja o dvadesetak najznamenitijih hrvatskih fizičara, kemičara i matematičara od 12. do. 20. stoljeća, kao i razgledati ostavština filozofa i književnika Franje Markovića povodom stote godišnjice smrti.

O problematici pomorskog prava zainteresirani će moći porazgovarati sa znanstvenicima iz Jadranskog zavoda HAZU.

Prvo sjedište Akademije bilo je na Gornjem gradu, u Narodnom domu u Opatičkoj ulici gdje se danas nalazi Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe. Osim razgledavanja palače posjetitelje će privući i projekcije dokumentarnih filmova o Miroslavu Krleži, Antunu Gustavu Matošu i Tinu Ujeviću, kao i o Ivanu Zajcu. Povodom stote godišnjice njegove smrti izložit će se rijetkosti i građa vezana uz Zajčevo djelovanje. Koncert Zajčevih skladbi održat će studenti Muzičke akademije, Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda i Zbor Ivan pl. Zajc. Bit će izložena i korespondencija Zdenke Marković s Marijom Jambrišak, Jagodom Truhelkom i Ivanom Brlić Mažuranić te izložba o Krležinim danima u Osijeku s kojih će biti predstavljen zbornik radova.

U Kabinetu grafike bit će izložba djela iz donacije akademske slikarice grafičarke Karine Sladović.

U Gliptoteci Hrvatske akademije moći će se razgledati stalni postav koji sadrži sadrene odljeve antičkih skulptura, stećaka, hrvatske spomeničke plastike od 11. do 14. stoljeća te zbirku djela hrvatskih kipara iz 19. i 20. stoljeća. Tu je i izložba Retrospektiva arhitekture akademika Dinka Kovačića te izložba fotografija snimatelja Gustava Deuchta.

U Hrvatskom muzeju arhitekture moći će se vidjeti izložba Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ 1926.-1939./Arhitektura i sanitarna tehnika u misiji napretka, kao i multimedijalni program Od stambene vile do muzeja kojim će se predstaviti zanimljiva povijest zgrade Muzeja – sagrađena je 1891. kao prvi ljetnikovac na tadašnjem Josipovcu, a ondje je posljednje godine života proveo i Vladimir Nazor.

Građani ne trebaju mimoići niti Priručnu knjižaru HAZU gdje će se moći nabaviti Akademijina izdanja

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hazu-dan-otvorenih-vrata
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › HAZU: Dani otvorenih vrata