HDLU Zagreb

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Kol
2019
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › HDLU Zagreb

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
02.2019

HDLU Zagreb

raspisuje natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove
HDLU ZagrebHdlu zagreb
 

U želji da potakne razvoj digitalne pismenosti hrvatskih likovnih umjetnika, kao i inovativne načine prezentiranja likovne umjetnosti na internetu, HDLU Zagreb odlučio je pokrenuti

Natječaj za najbolje umjetničke web stranice i blogove likovnih umjetnika iz Hrvatske, no dobro došli su nam na natječaju i umjetnici izvan Hrvatske, koji su svoje web stranice izradili služeći se hrvatskim ili srodnim jezicima.

Natječaj je otvoren do 1. ožujka 2019. godine i namijenjen je likovnim umjetnicima svih generacija, koji na internetu imaju postavljene svoje web stranice ili blogove koje su sami izradili, te na njima predstavili svoja likovna djela. U obzir dolaze slikari, kipari, slikari-grafičari, ilustratori, kao i strip-crtači, s napomenom da će prednost na natječaju imati profesionalni likovni umjetnici, kojima je njihova umjetnička aktivnost glavno zanimanje.

Do 1. ožujka 2019. umjetnici trebaju na mail udruge

hdlu.zagreb@outlook.com 

poslati link na svoju aktivnu web stranicu ili blog, uz profesionalnu biografiju i opis svog dosadašnjeg umjetničkog djelovanja. Na natječaju ćemo posebno vrednovati dizajn web stranice, preglednost i urednost postavljenih sadržaja, jasnoću navigacije po stranici za posjetioce, kao i kvalitetu prezentiranih likovnih radova. Zanimljivi su nam i umjetnici koji se bave likovnom teorijom, te na svojoj web stranici ili blogu pišu o svom radu, o svojoj profesiji, kao i o radu svojih kolega, a također ćemo vrednovati i kvalitetu virtualnih galerija, postavljenih na web stranicama.

Po završetku natječaja, odabrane umjetnike i njihove web stranice predstaviti ćemo na portalu Zagrebački likovni umjetnici i na portalu mojzagreb.info, uz kratku recenziju uredništva portala ”Zagrebački likovni umjetnici” o svakoj web stranici ili umjetničkom blogu. Ne možemo znati koliko će nam se umjetnika javiti na natječaj, stoga nećemo u startu ni ograničavati broj umjetnika, jer nam je cilj afirmativno doprinjeti razvoju umjetničkih sadržaja domaćih stvaralaca na internetu, te većoj vidljivosti likovnih umjetnika na internetu.

Barem kad je Hrvatska u pitanju, likovni umjetnici do sada nisu bili poticani na ovu vrstu aktivnosti u nekim svojim velikim strukovnim udrugama kao što su HDLU iz Meštrovićevog paviljona ili HZSU, i da stvar bude gora, u tim velikim strukovnim udrugama nije bilo čak niti kompjutera za članove, na kojima bi članovi tih udruga mogli usavršavati svoju digitalnu pismenost, kao i strategije kulturne promocije na internetu, usprkos tome što su te velike strukovne udruge godinama dobijale i dobijaju golema sredstva od Ministarstva kulture RH, namijenjena razvoju redovnih djelatnosti udruga u kulturi.

Kao posljedicu toga, zato danas na hrvatskoj likovnoj sceni imamo veliki broj tzv. ”nevidljivih” umjetnika starijih generacija i generacijski ‘digitalni raskorak’, jer umjetnici starijih generacija, iako vrlo vrijedni i značajni za hrvatsku kulturu, nisu imali ni prostora, ni sredstava, ni pravovremene edukacije uz razvoj interneta, o tome kako bi svoja djela mogli plasirati na internetu. Posebno je ovo poražavajuća činjenica i za Hrvatsku zajednicu samostalnih umjetnika, u koju su učlanjeni velikim djelom akademski obrazovani, profesionalni umjetnici, a od kojih većina njih nema svoju web stranicu, dok je HZSU oduvijek bio posve nezainteresiran da svojim članovima umjetnicima izradi neke virtualne prezentacije i galerije na svojim web stranicama.

Upravo iz tog razloga razvio se i portal Zagrebački likovni umjetnici, kao domaća digitalna platforma neprofitnog karaktera, a koja ima za cilj predstaviti rad i aktivnosti domaćih likovnih stvaralaca i putem interneta povezati umjetnike iz Hrvatske, iako nas isto tako zanima što rade i umjetnici iz drugih država u regiji (Slovenija, Srbija, BiH, i dr.), pa nam se tako na ovom natječaju mogu javiti i umjetnici koji žive izvan Hrvatske.

Tako se nadamo da ćemo sa ovim natječajem, kojega ćemo od sada raspisivati svake godine, potaknuti što veći broj likovnih umjetnika da izrađuju svoje umjetničke web stranice i blogove, te time doprinesu većem umrežavanju likovnih umjetnika, razvoju likovne i vizualne kulture na internetu, kao i promociji hrvatske kulture u svijetu, putem interneta.

U Zagrebu, 13. 1. 2019.

Predsjednica HDLU Zagreb

mr. art Krešimira Gojanović

HDLU.Zagreb@outlook.com

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Hdlu zagreb

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Oglasi-natjecaji › HDLU Zagreb