HE-ART

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
16:59
Lip
2019
18

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › HE-ART

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
Pizzeria ŠPICA
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
09.2018

HE-ART

razgovor s hrvatskom suvremenom umjetnicom iz Dubrovnika...
HE-ARTHe-art
 

Razgovor sa suvremenom hrvatskom likovnom umjetnicom koja djeluje pod pseudonimom HE-ART

Trenutno fokusiranje.

Ono na što sam trenutno koncentrirana je priprema za izložbu u galeriji Flora u Dubrovniku u 2019. Radi se o multimedijalnom projektu koji je nastavak na izložbu Intro koja se održala u Art radionici Lazareti u travnju 2018. Izložba Intro svojevrsna je prekretnica u mom radu jer se od tradicionalnog okrećem ka suvremenijem, multimedijalnom izrazu, a sam rad potpisujem pseudonimom HEART. Multimedijalnim pristupom naglašava se nepostojanje objektivnosti, a samom temom podriva određeni obrazac usađen u kolektivnu svijest prema kojem čovjek doživljava vlastitu realnost i postojanje.

Tko je HEART?

Naime, HEART je nastao od HE-ART, koncepta i pseudonima iza kojeg još uvijek stojim, ali je ono na neko vrijeme bilo spojeno u jednu riječ. Na izložbi u Lazaretima bila je između ostaloga i jedna kratka priča. Priča govori o liku Heart (u prijevodu Srce) koji živi u kućici u šumi. “Jednog dana, čisteći prašinu sa police pune knjiga, Srce nasumce odabere jednu i otvori je. “Ljubav ne postoji zato da nas usreći. Ja vjerujem da ona postoji da nam pokaže koliko možemo izdržati.” - čita Srce Hesseove riječi.”  Heart je zapravo lik koji će biti prikazan u videu na čijoj pripremi trenutno radim, a čije se značenje demistificira instalacijom kojom ću zaokružiti cijelu priču.

Što HEART predstavlja, znači?

Lik Heart predstavlja nešto puno veće od čovjeka, no ono je antropomorfizirano kroz razna ljudska obilježja. Spajanjem HE-ART u HEART, željela sam ući u lik ne bi li ga što bolje shvatila i reinterpretirala. Želim prikazati jedno hipotetsko mjesto, mjesto neograničeno vremenom i prostorom. Mi svijet doživljavamo trodimenzionalno, sa svojih pet osjetila i mislimo da nas okružuje čvrsta materija. Vrijeme doživljavamo pravocrtno, od rođenja da smrti. U modelu svemira najšire prihvačenog, elektromagnetski spektar zauzima samo 0,005% materije/energije, ostatak je poznat kao tamna tvar. Ono što možemo vidjeti, tzv. vidljiva svjetlost, samo je jedan mali dio elektromagnetskog spektra. Dakle imamo jako mali uvid u sve što postoji. S obzirom da je moj rad baziran na kvantnom doživljaju svijeta, on djeluje prilično mistično. Uzmemo li u obzir da je atom zapravo 99.99999% prazan prostor, na najmanjim i najosnovnijim mjerilima prirode ideja fizičke stvarnosti ne postoji. Neils Bohr, otac kvantne fizike je to ovako rekao: “Sve što zovemo stvarnim čine stvari koje se ne mogu smatrati stvarnima.” Mi smo u interakciji sa svijetom fizičkih objekata samo zbog načina na koji naš mozak prevodi senzorne podatke.

Riječ je o umjetničkom konceptu?

HE-ART je umjetnički koncept baziran na osobnom doživljaju kvantnog svijeta. “HE” označava mušku osobu, odnosno osobe koje su inspirirale moj rad, a “ART” je ono što me povezuje s tom osobom odnosno osobama.

HE-ART je rođena je 1986. godine u Dubrovniku. Godine 2009. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Duje Jurića. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Dubrovniku.

razgovor vodio: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb He-art
  • Zagreb He-art 1
  • Zagreb He-art 2
  • Zagreb He-art 3
  • Zagreb He-art 4
  • Zagreb He-art 5
  • Zagreb He-art 6

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › HE-ART