HEP Opskrba i dalje je vodeći izbor poduzetništva

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
06:12
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › HEP Opskrba i dalje je vodeći izbor poduzetništva

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
10.2014

HEP Opskrba i dalje je vodeći izbor poduzetništva

Nakon održanog drugog Energy Market Foruma, može se zaključiti da je HEP Opskrba, usprkos grandioznim najavama alternativnih opskrbljivača o osvajanju hrvatskog tržišta električne energije, i dalje prvi izbor velikih kupaca i poduzetništva, uz značajan uspjeh u segmentu kućanstva.
HEP Opskrba i dalje je vodeći izbor poduzetništvaHep 291014
 
Usprkos grandioznim najavama alternativnih opskrbljivača o osvajanju hrvatskog tržišta električne energije, HEP Opskrba je i dalje prvi izbor velikih kupaca i poduzetništva, uz značajan uspjeh u segmentu kućanstva s više od 20 tisuća kupaca usluge Hepi. Zadnji podaci globalne konzultantske kuće VaasaETT pokazuju kako je Hrvatska stabilno tržište sa stopom promjene opskrbljivača od svega tri posto, što ju je u 2013. godini pozicioniralo na 16. mjestu u Europskoj uniji.
"Na tržištu električne energije trenutno uz HEP, djeluje 19 opskrbljivača, ali svega dva ili tri alternativna igrača ostvaruju zamjetniji rezultat. U zadnjem izvješću Europske komisije o stanju tržišta električnom energijom u Hrvatskoj, jasno je navedeno da se obećanja alternativnih opskrbljivača o značajnim uštedama nisu dogodila i da krajnje cijene koje ugovaraju ne odgovaraju  onima iz oglasa. Usprkos takvom ponašanju alternativnih opskrbljivača i dalje uspješno držimo stabilnu lidersku poziciju na tržištu.  Tako je u prvih 9 mjeseci ove godine, od ukupne vrijednosti javne nabave za električnu energiju u iznosu od 363 milijuna kuna,  više od tri četvrtine dobila HEP Opskrba", naglasila je na danas održanoj drugoj konferenciji Energy Market Forum Poslovnog dnevnika direktorice HEP Opskrbe Tina Jakaša.

Značajan udio električne energije u ukupnoj strukturi maloprodajne cijene te pad veleprodajne cijene električne energije na spot tržištu, koji je u 2013. godini otvorio put za ulazak alternativnih opskrbljivača na domaće tržište, nastavio se i u ovoj godini. Međutim, to se nije odrazilo na odgovarajući način na pad cijene električne energije za krajnje kupce kućanstva u Europskoj uniji.  "Prema izvoru VaasaETT, u drugoj polovici 2014., krajnja cijena za kućanstva je u 15 država Europske unije (bez Hrvatske) bila viša za 1%. Analizirajući strukturu, prosječno 27 posto maloprodajne cijene čine energetske naknade i PDV, distribucija 34 posto, dok upravljivi dio, točnije energija s maloprodajnom maržom,  iznosi 40 posto. Smanjenjem takozvanog upravljivog dijela cijene, europske države u pravilu reagiraju povećanjem ulaganja u mrežu i naknada za obnovljive izvore energije, što uzrokuje daljnji rast cijena.  Primjerice, u Danskoj čak 56 posto cijene čine naknade i porezi", objasnila je Tina Jakaša.

Najnižu cijenu za kućanstva plaćaju Rumunji i Mađari, dok je cijena za kućanstva u Hrvatskoj treća najniža u Europskoj uniji. Prema izvoru Eurostat, u prvoj polovici 2014. godine krajnja cijena za hrvatsko kućanstvo niža je za 4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. "Cijene će rasti u segmentu naknada, osobito onih za obnovljive izvore, no sama energija u Hrvatskoj će i dalje biti među povoljnijima u Europskoj uniji. U Hrvatskoj trenutno KWh plaćamo 13,35 eurocenti, no zbog krize i niskih plaća cijena električne energije i dalje čini visokih 4 posto troškova kućanstava. Istovremeno u Njemačkoj, unatoč bitno višim cijenama energije, trošak iznosi tek 2,8 posto", zaključila je Jakaša.

Autor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / ENERGO MEDIA SERVIS
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Hep 291014
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › HEP Opskrba i dalje je vodeći izbor poduzetništva