HGK koordinira Soleglass

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
15:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › HGK koordinira Soleglass

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
07.2014

HGK koordinira Soleglass

Prvi tehnološki projekt iz programa EU za izradu prototipa konkretnoga proizvoda
HGK koordinira SoleglassProjektni tim soleglass 230714
 

Projekt vrijedi tri milijuna eura, od čega dva milijuna bespovratno daje EU, a u Hrvatsku izravno ulazi oko polovina tih sredstava. Vrijednost rezultata projekta procijenjena je na oko dva milijuna eura i dijeli se približno jednako na šest partnera, od kojih su dva iz Hrvatske.

„Riječ je o prvom tehnološkom projektu namijenjenom razvoju konkretnoga proizvoda pod izravnom koordinacijom HGK „osvojenom“ u vrijeme dok Hrvatska još nije bila članica EU. Krajem 2010. godine na redovnom natječaju Europske unije formiran je projektni konzorcij 11 zainteresiranih poduzeća i institucija (četiri iz Hrvatske) iz pet europskih zemalja. Projekt je uspješno pokrenut u rujnu 2011. godine“, rekao je Krešimir Štih iz Sektora za industriju HGK.

Jedan je od tih projekata i Soleglass, čiji je cilj proizvesti prototipove srednjotemperaturnog i visokotemperaturnog sunčevog kolektora primjenjivog u industriji za grijanje, hlađenje i pripremu tehnološke pare. Kolektor treba imati visoku pouzdanost uz smanjene potrebe za održavanjem u odnosu na danas poznate vakuumske tehnologije u kojima je ključan problem gubitak vakuuma i znatno smanjenje učinkovitosti uređaja.

Trenutno su dva prototipa srednjotemperaturnog sunčevoga kolektora za temperature do 160ºC u potpunosti dovršena i nalaze se u ispitnom laboratoriju makedonskog proizvođača solarne opreme u Skopju. Potkraj kolovoza očekuje se zaključni sastanak projektnog konzorcija s prezentacijom rada uređaja i demonstracijom parametara i prednosti dobivenih inovacijama. Identificiran je veliki proizvodni potencijal te se očekuje nastavak rada na komercijalizaciji uređaja, u čemu se već sada očituje značajna podrška projektnog partnera španjolskoga poslovnog udruženja.

Projekt vrijedi tri milijuna eura, od čega dva milijuna bespovratno daje EU, a u Hrvatsku izravno ulazi oko polovina tih sredstava. Vrijednost rezultata projekta procijenjena je na oko dva milijuna eura i dijeli se približno jednako na šest partnera, od kojih su dva iz Hrvatske.

Projekt završava krajem kolovoza ove godine i tada se očekuju intenzivne aktivnosti. Velika su očekivanja od španjolskih i talijanskih udruženja s pristupom potencijalnim korisnicima na svojim tržištima. Sam je projekt generirao zaposlenost ponajprije kod četiri razvojno-istraživačka partnera, a ostali se za sada zadovoljavaju pokrivanjem troškova projekta, a angažman vlastitih ljudskih potencijala predstavlja komponentu koju EU ne financira. Time se naglasak stavlja na komercijalizaciju jer svaki od njih dobiva udjele u različitim dijelovima rezultata projekta u iznosu od oko trećine milijuna eura.

Jedan je od ključnih partnera na projektu tvornica stakla Duran d.d. iz Pule, koja se pojavljuje kao potencijalni krajnji korisnik rezultata nekog oblika buduće serijske proizvodnje. Osnovna komponenta kolektora je sustav vakuumiranih staklenih cijevi te bez vrhunskih zaposlenika Durana realizacija ovoga projekta ne bi bila moguća. U projektu je ta tvrtka samostalnim angažmanom pokrivala sve svoje aktivnosti povezane s konkretnom izradom prototipova dijelova od stakla.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Projektni tim soleglass 230714
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › HGK koordinira Soleglass