HGM: Goran Jurić - bas sa sjajnom perspektivom velikog pjevača

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › HGM: Goran Jurić - bas sa sjajnom perspektivom velikog pjevača

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
26
 
12.2012

HGM: Goran Jurić - bas sa sjajnom perspektivom velikog pjevača

Dobitnik ovogodišnje Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za 2012. godinu
HGM: Goran Jurić - bas sa sjajnom perspektivom velikog pjevačaGoran juric nagrada
 

Bas Goran Jurić diplomirao je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu profesorice Vlatke Oršanić. Apsolvent je Fonetike i Talijanskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Glumački se obrazovao u studiju „KUBUS“ u Zagrebu kod dramske pedagoginje Simone Dimitrov-Palatinuš. Glazbeno se usavršavao na nizu majstorskih tečajeva kod uglednih umjetnika (Gerhard Zeller, Philip Pickett, Roberto Scandiuzzi, Romualdo Savastano). Talijanski jezik usavršavao je u Istituto Davide u Firenzi i u Laboratorio internazionale della comunicazione u Gemoni dei Friuli. Dobitnik je sljedećih nagrada: 2005. prve nagrade na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku te 2010. druge nagrade i posebne nagrade Slovačkog narodnog kazališta u Bratislavi i Češkog narodnog kazališta u Pragu na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Mikuláš Schneider-Trnavský u Trnavi, Slovačka te prve nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju „Iris Adami-Coradetti“ u Padovi. Dobitnik je Dekanove nagrade (na Muzičkoj akademiji u Zagrebu) te posebnoga Rektorovog priznanja za međunarodne uspjehe.

Godine 2011 sudjelovao je u Young Singers Project Salzburških svečanih igara. Od sezone 2011./2012. član je Bavarske državne opere u Münchenu.
Goran Jurić shvatio je i prihvatio nove zahtjeve suvremenog glazbenog svijeta u kojemu nije dovoljan samo talent, lijep glas i muzikalnost – što on svakako ima - nego je potrebno usklađivanje pjevačkih i glumačkih sposobnosti, velik rad, neprestano usavršavanje, konstantno ulaganje u sebe, znanje jezika, opća naobrazba, široka kultura. Shvatio je da nije dovoljno samo nešto lijepo otpjevati nego treba to činiti s punim razumijevanjem i poznavanjem stilova. Zato i tako uspješno ravnomjerno raspoređuje opernu i koncertnu djelatnost. Shvatio je da se mladi umjetnik treba razvijati, napredovati i stalno dokazivati.

Još kao student Akademije Goran Jurić je sudjelovao kao solist u nekim njezinim zahtjevnim projektima: Misi u Es-duru Franza Schuberta, Nelson misi Josepha Haydna, kao Sarastro u Mozartovoj Čarobnoj fruli te kao Fjodor Basmanov u Prokofjevljevu Ivanu Groznom. Debitirao je još na drugoj godini Akademije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Plutona u Monteverdijevu Orfeju pod dirigentskom palicom Hervéa Niqueta. U HNK-u je ponovno pjevao Sarastra te Sulejmana u Nikoli Šubiću Zrinjskom Ivana pl. Zajca. Imao je sreću da je na samome početku karijere 2011. nastupio pod ravnanjem Riccarda Mutija u Rimskoj operi na premijeri Verdijeva Nabucca u prigodi obilježavanja 150. obljetnice ujedinjenja Italije, a zatim je ulogu Velikog Baalovog svećenika pjevao u istoj produkcji u Marijinskog teatru u Sankt Peterburgu pod ravnanjem Nicole Pazskowskog.U venecijanskom kazalištu La Fenice pjevao je Komtura u Mozartovu Don Giovanniju, i Collinea u Puccinijevoj La Bohème pod ravnanjem Danielea Callegarija. 

U svojoj sadašnjoj matičnoj kući, Bavarskoj državnoj operi, nastupio je kao Zuniga u Bizetovoj Carmen, Colline, Angelotti u Tosci i ujak Bonzo u Madame Butterfly Giacoma Puccinija, Don Fernando u Beethovenovu Fideliju pod ravnanjem Zubina Mehte, Biterolf u Wagnerovu Tannhäuseru pod ravnanjem Kenta Nagana.
Posebno je aktivan kao pjevač barokne glazbe te između ostalih često nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom. Pjevao je u Händelovim djelima Akis i Galateja i Mesija te u djelima Marc-Antoinea Charpentiera. Sa Zborom HRT-a sudjelovao je u ciklusima Sfumato i Sfumato plus u izvedbama djela Membra Iesu Nostri Dietericha Buxtehudea i Rekvijem u c-molu Michaela Haydna. Surađuje i s CANTUS ansamblom. Na Muzičkom biennaleu Zagreb 2009. sudjelovao je u izvedbi opere Transcending Time Orlanda Jacinta Garcíje. Pjevao je u Renardu Igora Stravinskog.

Tijekom 2012. održao je velik broj nastupa. od kojih valja izdvojiti koncert opernih arija u Alte Oper u Frankfurtu u siječnju, ulogu Sulejmana Velikog u Zajčevoj operi Nikola Šubić Zrinjski u HNK – u Zagrebu u ožujku, bas solo u Magnificatu J.S. Bacha u KDVL u Zagrebu i ulogu S. Ollinea u Puccinijevoj operi La boheme u teatru La Fenice u Veneciji u svibnju, u srpnju je istu ulogu izveo i u Bayerische Staatsoper u Müncehnu, u kolovozu bas solo u Mozartovom Requiemu na Dubrovačkim ljetnim igrama, u rujnu bas solo u Händelovom Mesiji s Hrvatskim baroknim ansamblom te u listopadu ulogu Biterolfa u Tannhäuseru R. Wagnera u Bayerische Staatsoper u Müncehnu.

Goran Jurić je prototip suvremenog mladog glazbenika širokih zanimanja, cjelovita glazbeno-scenska osobnost s velikom perspektivom.

Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za najistaknutije ostvarenje mladih glazbenika dodjeljuje se od 1988. godine, na samom kraju godine, tradicionalno 29. prosinca. Ovom svečanosti započinje Dan dvorane Vatroslava Lisinskog. Za Nagradu mogu biti predloženi mladi glazbenici, državljani RH pojedinačno, komorni sastavi do 5 članova i instrumentalni ansambli.

Svi prijavljeni na dan 31. prosinca tekuće godine trebaju biti mlađi od 30 godina. Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa i koncerta u okviru godišnjeg programa Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Pravo podnošenja prijedloga imaju pojedinci, udruge, ustanove i organizacije. Prosudbeni sud Nagrade za 2012. godinu je radio u slijedećem sastavu: mr. sc.Naima Balić, Mo. Tonči Bilić dr.sc. Eva Sedak i Mo Berislav Šipuš

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Goran juric nagrada
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › HGM: Goran Jurić - bas sa sjajnom perspektivom velikog pjevača