HIV pozitivni

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:51
Svi
2019
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › HIV pozitivni

Zagreb Banner moj zagreb final c
Zagreb Čitajte Pelikana
Pizzeria ŠPICA
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
12.2018

HIV pozitivni

a ne mogu prenijeti HIV - kampanja Nemjerljivo=Nezarazno
HIV pozitivniNemjerljivo nezarazno
 
Na Svjetski dan AIDS-a, Iskorak pokreće nacionalnu kampanju Nemjerljivo=Nezarazno (N=N). Osnovna poruka kampanje je da osobe koje žive s HIV-om i redovito uzimaju lijekove te imaju nemjerljivu razinu virusa ne mogu prenijeti HIV svojim seksualnim partnerima. Nemjerljivo jednako nezarazno (N=N). Kampanjom se želi ukazati na koristi antiretrovirusne terapije za očuvanje zdravlja i prevenciju prijenosa HIV-a.
 
“Danas smatramo da osobe koje redovito uzimaju antiretrovirusne lijekove i održavaju nemjerljivu količinu virusa u krvi ne prenose HIV spolnim putem”, izjavio je prof. dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje HIV-a (Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”).  

“Ova kampanja važan je korak za poboljšanje života osoba koje žive s HIV-om koje su često diskriminirane i stigmatizirane u društvu zbog straha od infekcije HIV-om”, izjavio je voditelj kampanje Zoran Dominković. Iskorak se zalaže za prava osoba koje žive s HIV-om te prepoznaje važnost širenja spoznaje o utjecaju nemjerljive viremije na prijenos HIV-a.

U kampanju su uključene i dvije osobe koje žive s HIV-om, Mario Lemešić i Bernard Vukas.
 
Mario Lemešić je doživio diskriminaciju na svom radnom mjestu kuhara u školskoj kuhinji u Bjelovaru. “Moj poslodavac je saznao za moj HIV pozitivan status. Od tog trenutka vijest se širila poput požara. Roditelji su preko noći bojkotirali školsku kuhinju, jer ne žele da im za djecu kuha HIV pozitivan kuhar.“ Kampanja N=N za Marija Lemešića je “veliki događaj i prekretnica u širenju informacija o HIV-u”. Kampanjom N=N želi se smanjiti strah prema osobama koje žive s HIV-om kako se nikome ne bi ponovila diskriminacija koju je Mario Lemešić doživio.

Bernard Vukas vodi Pozitivan forum - najveću online zajednicu za osobe koje žive s HIV-om, osnovanu s misijom dijeljenja iskustava, upoznavanja i informiranja. Pozitivan forum danas ima oko 200 korisnika iz Hrvatske i okolnih zemalja, a od trenutka osnivanja prije dvije godine organizirali smo preko 40 susreta s upoznavanjem i dijeljenjem iskustava svaki tjedan. Bernard prenosi svoje zadovoljstvo kampanjom N=N: “Kao pacijent i voditelj Pozitivnog foruma, sretan sam što možemo podijeliti informacije o N=N s ostatkom javnosti”.

Kampanja će se provoditi tijekom cijele iduće godine. Počinje digitalnom kampanjom, odnosno web stranicom
 
Na stranici se odgovara na česta pitanja o N=N, poput “Kako je moguće da je netko s HIV-om nezarazan”. Tijekom kampanje prikupljat će se podrška ostalih organizacija. N=N već podržavaju Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kampanja N=N dio je međunarodne kampanje Undetectable=Untransmittable (U=U) kojom se želi podići razina svijesti o koristima uzimanja antiretrovirusne terapije. Trenutno je preko 760 organizacija iz preko 90 zemalja podržalo kampanju, među kojima su i Svjetska zdravstvena organizacija i UNAIDS.
 
Pokretač kampanje je Iskorak - organizacija civilnog društva čija misija je promicanje i zaštita ljudskih prava građana i građanki Republike Hrvatske, a posebno ljudskih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba. Jedan od ciljeva Iskoraka je unaprjeđenje zdravlja i pristupa zdravstvenim i socijalnim uslugama u svrhu poboljšanja kvalitete življenja seksualnih i rodnih manjina i osoba koje žive s HIV/AIDS-om.
 
Web stranica kampanje:
 
Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Nemjerljivo nezarazno

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › HIV pozitivni