HOMO CROATICUS: Mamlazi u Europi

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
16:59
Velj
2020
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › kolumna1 › HOMO CROATICUS: Mamlazi u Europi

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
02
 
06.2014

HOMO CROATICUS: Mamlazi u Europi

piše: Zdenko JELČIĆ
HOMO CROATICUS: Mamlazi u EuropiZdenko jelcic 020614
 

U Hrvatskoj živi 25% budala i 75% pametnih, moglo bi se reći poslije ovih izbora za Europu, sudeći po količini ljudske mase izašloj na biračka mjesta. To mi je bila prva misao u nedelju navečer dok sam slušao rezultate sudbonosnog, elektivnog dana.

I sebe sam, naravno, ubrojio u pametne, budući da mi nije bilo ni na kraj pameti protegnuti noge i otići na biračko mjesto udaljeno pedesetak koraka od moga omiljenog dvosjeda u kojemu sam cijeli taj dan sjedio, baveći se svojim omiljenim sportom...istezanjem prkna.

Pogledam još jednom cifre i shvatim da nešto, s mojom računicom, nije u redu. Da u Hrvatskoj živi 75% pametnih ona bi bila, po svemu, među prvim zemljama u svijetu i izbori joj ne bi ni trebali. Da ih je i 25% pametnih Hrvati bi se računali u cvijet svjetske inteligencije. To je strašna količina pameti. Milijun dobro radećih mozgova nema ni u Kini. Nešto je, dakle, drugo u pitanju.

Nedija. Neradi se. Sto cinit. Nas sedan pojdemo kupit janjca. Uzeli smo demejanu crnega, demejanu vode za cinit bevandu, bronzin za ucinit tripe i posli u cobana za kupit janjca. Coban nece prodat pa smo ga malo zapricali i ukrali janjca. U Brusku valu smo posli, ucinili oganj, ucinili rozanj, sili oko ognja i uz malo travarice poceli peci janjca. Taman se zarumenija i pocela mu pucat kozica kad iz susnja izleti ajduk. Dva metra u njem, brci do pasa, a u ruci livor. Potira nas...mi biz u susanj. Side, skinu janjca s roznja i poce zderat ka vuk. Glavu, pa jednu plecku pa drugu pa jedan butic pa drugi pa se dohvati rebara pa skine i na koncu ogloda svaku koscicu ka zvir. Otra rukavon gubicu uze demejanu s vinon, nage i poloka je ka prasac. Potom leže, po ure odhrka, ustade se, tri puta prde i ode u goru. Mi malo pocekasmo, dok zamakne u goru uzesmo jedan bronzin nacinismo panibrod i nasupasmo se ka judi.

Zamijenite, u ovoj priči, riječ «goru» sa riječju Bruxelles pa će vam biti jasnija ova stara, otočka priča.

Što sam ono htio reći? A ništa. Svi znamo što je mlada janjetina, a što panibrod – juhica u koju se nadrobi malo suha kruha da se ne krepa od gladi.

Znam da sam pogriješio što nisam izašao na izbore, ali ću rađe drobiti kruh u juhicu nego birati mamlaze da me zastupaju u Europi, sramoteći se i jedući masnim rukama mladu janjetinu.

Mamlaz, (po B.Klaiću – mađarizam – mamlasz) – glupan, blesan, luda, «muha bez glave», blesavac, blesavko, bluna, budala, budalaš, bukvan, glupak, klebecan, klipan, klipeta, ludačina, mahnitac, mahnitaš, mazgov, mućurla, norc, sakaluda, sklata, šmokljan, tikvan, zvekan.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zdenko jelcic 020614
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › kolumna1 › HOMO CROATICUS: Mamlazi u Europi