HOMO CROATICUS: Od čega boluju političke oligarhije?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
18:59
Velj
2020
21

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › kolumna1 › HOMO CROATICUS: Od čega boluju političke oligarhije?

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
22
 
06.2014

HOMO CROATICUS: Od čega boluju političke oligarhije?

piše: Zdenko JELČIĆ
HOMO CROATICUS: Od čega boluju političke oligarhije?Zdenko jelcic220614
 

Bolest koja razara i koja će razorit Hrvatsku se zove horror vacui.

To je psihička bolest koja evoluira u tjelesnu bolest pojedinca, a onda dobiva dimenzije socijalne bolesti i uništava cijelo društvo.

Horror vacui – strašna praznina ima začetak u malus vacui - bolnoj praznini koja nastaje uslijed pražnjenja mozga od svih etičkih zasada i normi.

Bolest je maligna, neizlječiva, nasljedna, prijemčiva, čak što više, zarazna. Uništava sve oko sebe, uništava bolesnika, porodicu bolesnikovu, užu i širu okolicu, prenosi se s koljena na koljeno i širi samim prisustvom zaraženog.

Pošto je iz porodice psihičkih bolesti koje tjeraju na prisilno ponašanje širi se i pojačava do krajnjih granica i često vodi ka samouništenju.

Može biti opasna i po državu pa i po čitave socijalne sustave.

Oplođava se korupcijom i pljačkom.

Bolest nastaje iz nesposobnosti sirotinje da shvati da je nesposobna i iz želje te iste sirotinje da se, bar jednom, do sita najede.

Kako nema nikakvih sposobnosti da pošteno zaradi novac da bi sebi platio pristojan ručak – pristojan ručak je tri kila mlade janjetine, mladi luk, pogača i sol i pet litara gemišta – čovjek se odlučuje za ulazak u politiku – jedino zanimanje za koje ti ne trebaju, ama baš, nikakve sposobnosti. Za ulazak u politiku je dovoljno biti gladan, dodvorljiv i bez ikakvih moralnih načela.

Strašnu prazninu prvo napuni janjetinom, lukom, pogačom i gemištom. U početku se zadovoljno mazi po punoj trbušini, a onda shvati da mu nije dosta i da se praznina nije popunila nego proširila i produbila. Zatim je počne puniti stanovima, kućama, jahtama, slikama, trofejima ubijenih životinja, garderobom iz Pariza, tašnama, novcem, zlatom, satovima, nakitom, a praznina se ne smanjuje nego povećava. Trpa u nju još,, pa još pa još, a ona postaje veća i strašnija. Na koncu se i sam baci u nju nikad ne shvativši da se praznina ne može napuniti i izliječiti stvarima nego osjećajima i ljubavlju.

Takve ljude ne treba žaliti niti liječiti. Najbolji lijek za njih je zaprašivanje jakim insekticidima na bazi strihnina i cijankalija. Ono što ne može izdržati žohar ne može ni čovjek obolio od ove surove psihičke bolesti.

Mogao bih danima pisati o ovim bolesnicima i o tome zašto je, baš, svakom Hrvatu potrebno tuđih 500 kuna; kako smo postali država u kojoj se čak ni korupcija ne isplati i zašto je sramota bit bogat u zemlji sirotinje, ali neću. Nedjelja je i nije dan za iznošenje problema. Puno je ljepše smijati se blesanima. Vrijeme je za komediju, što više, za Comedia dell* arte, to jest, za jedan od glavnih likova te komedije:

Pulcinella: «Gledajte me! Ja sam prošao više od sviju; moja trbušina i moje srce su otvrdli. Ja sam smijeh u sam po sebi, pobjednički smijeh, sverazarajući. Ja sam od željeza i drva i star sam koliko i svijet».

Pulcinella je glup, lijen, proždrljiv, ali i lukav kad mu treba, prijetvoran i prepreden. Egoist u doslovnom smislu; ne boji se ni Boga ni vraga, a dolazi iz različitih zanimanja: vrtlar, pekar, profesor, pravnik, sluga, trgovac, slikar, pjesnik ali i vojnik, švercer, lopov, pljačkaš. Ružan je i izvana i iznutra i ne zna se na koji to način on osvaja narodne mase iako nikad ne cilja na srce naroda nego na njegovu kesu.

Vrlo rado bih ga vidio na mjestu predsjednika svih Hrvata. Neka priča gluposti... meni to odgovara. Tako je lijepo smijati se blesanima.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Zdenko jelcic220614
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › kolumna1 › HOMO CROATICUS: Od čega boluju političke oligarhije?