Hrvati u Brazilu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ožu
2020
30

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvati u Brazilu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
01.2020

Hrvati u Brazilu

promocija knjige priređivača i autora Milana Puha, srijeda 29. I. 2020. u 13 sati - Matica iseljenika, Trg S. Radića 3
Hrvati u BraziluNaslovnic hrvatska u brazilu nakon 1941 treca faza useljavanja
 

Hrvatska matica iseljenika ima čast pozvati Vas na svečano predstavljanje knjige "Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja" priređivača i autora  Milana Puha u srijedu 29. siječnja 2020. s početkom u 13 sati  koje će se održati u Hrvatskoj matici iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Uz autora i priređivača dr. sc. Milana Puha, Puljanina s višegodišnjom brazilskom adresom, knjigu će predstaviti ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić te istaknuti znanstvenici dr. sc.  Darjan Godić i dr. sc. Mario Jareb s Instituta za suvremenu hrvatsku povijest Sveučilišta u Zagrebu.  Prigodni glazbeni program izvest će kantautorica Elis Lovrić.

Moderatorica je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI.

O knjizi, knjižnoj seriji i projektu "Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil":

Knjiga "Hrvatska u Brazilu nakon 1941.: treća faza useljavanja" četvrta je i posljednja publikacija u sklopu višegodišnjeg složenog istraživačkog projekta "Povijest Hrvatske i hrvatskog useljeništva u Brazil" u kojoj se obrađuje dugo zapostavljana tema hrvatskog iseljeništva u toj najvećoj južnoameričkoj državi. Knjiga je pisana na portugalskome i hrvatskome jeziku i opseže čak 740 stranica koje donose niz novih informacija o doprinosu i značaju Hrvata kako domicilnoj sredini tako i samoj iseljeničkoj zajednici te matičnoj zemlji i to s fascinantnim  pojedinačnim primjerima. Opsežna knjiga je nastala pod vodstvom profesora Milana Puha i  uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske te Hrvatskog doma Croatia Sacra Paulistana u jedanaestmilijunskome São Paulu.

Finale složenog istraživačkog projekta hrvatskog iseljeništva u Brazilu, slijedom sadržaja četvrte knjige, na tribini će uz ugledne znanstvenika iz Instituta za suvremenu hrvatsku povijest slikom i riječju predstaviti mladi istraživač Milan Puh posvećen ovom projektu od 2015. godine. Tako će publika imati priliku saznati što su naraštaji Hrvata radili u ovoj 200 milijunskoj zemlji u posljednjih 70 godina te koje rezultate ova publikacija i cjelokupni projekt donose, uključujući personarij Male enciklopedije Hrvata u Brazilu, uz niz novih mogućnosti povezivanja dviju udaljenih država.

Podsjetimo, lani smo u ovo doba u Matici predstavili prve tri knjige iz ovog brazilsko-hrvatskoga projekta priređivača Milana Puha: "Hrvatska u Brazilu – iseljeničke priče i priče o useljenju"; "Hrvatska u Brazilu do 1918: prva faza useljavanja" i "Hrvatska u Brazilu između 1918. i 1945.: druga faza useljavanja".

Sažeto, knjižni niz od četiri opsežne dvojezične knjige obrađuje fenomen migracija Hrvata u Južnu Ameriku s naglaskom na socijalne, gospodarske i političke izazove kroz prošlost i sadašnjost hrvatske zajednice u Brazilu. Hrvatska zajednica u toj najmnogoljudnijoj zemlji Latinske Amerike danas ima između šezdeset i osamdeset tisuća ljudi.

Milan Puh je profesor portugalskoga i hrvatskog jezika i povijesti u Croatiji Sacri Paulistani i u Društvu prijatelja Dalmacije u São Paulu, gdje živi većina brazilskih Hrvata. Znanstveni je suradnik Centra za Slavenske studije Sveučilišta savezne brazilske države Parana na znanstvenom projektu "Kartografija slavenskih studija u Brazilu: znanstveno-istraživački rad i njegova internacionalizacija". Voditelj je ovog uspješno finaliziranog istraživačkog projekta "Povijest Hrvata i hrvatskog useljeništva u Brazil" od godine 2015.

S velikim veseljem, možemo najaviti da je Milan Puh  ishodio odobrenje (slobodnog) tečaja hrvatskog jezika na njegovu Sveučilištu u São Paulu kojeg će voditi od početka ove godine. Taj  sveučilišni tečaj, prvi te vrste u Brazilu, će se vjerujemo dobro razvijati.

Radujemo se vašemu dolasku!                          

Hrvatska matica iseljenika

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Naslovnic hrvatska u brazilu nakon 1941 treca faza useljavanja

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvati u Brazilu