Hrvatska i belgijska karikartura danas

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Ruj
2020
25

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Hrvatska i belgijska karikartura danas

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
15
 
09.2015

Hrvatska i belgijska karikartura danas

U galeriji MORH-a „Zvonimir“ u Zagrebu, Bauerova 33, u utorak, 15. rujna 2015. s početkom u 18 sati, biti će istovremeno otvorene dvije izložbe, GODIŠNJA IZLOŽBA KARIKATURA ČLANOVA HDK i IZLOŽBA BELGIJSKE KARIKATURE
Hrvatska i belgijska karikartura danasBus-markovo-polje
 

Na GODIŠNJOJ IZLOŽBI KARIKATURA ČLANOVA HDK, društvo je ponovno iskoristilo priliku da predstavi veliki broj hrvatskih autora, one najpoznatije koji objavljuju karikature u dnevnom tisku ali i one manje poznate koji objavljuju karikature u lokalnim listovima. Nepuna dva tjedna nakon izložbe u Zagrebu, hrvatski karikaturisti će predstaviti svoje radove u galeriji European Cartoon Centar u gradu Kruishoutem u Belgiji. Nastavak je to serije predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu a do sada se HDK predstavilo u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji i Sloveniji.

U galeriji „Zvonimir“ će istovremeno biti predstavljena i IZLOŽBA BELGIJSKE KARIKATURE koja je dogovorena i organizirana u suradnji sa Rudyem Gheysensom, predsjednikom Europskog centra karikature iz Kruishoutema, u sklopu kojeg se nalazi i centar za promicanje karikature kao jednog od nezaobilaznih današnjih oblika umjetnosti. Izložba predstavlja 10 ponajboljih belgijskih karikaturista, a svi su bili pobjednici odnosno dobitnici nagrada i priznanja na raznim međunarodnim festivalima karikature: O-SEKOER, Luc Vernimmen, Luc Vermeersch, Stefaan Provijn, Jan Dufour, Tony Houbrechts, Ludo Goderis, Nikola Hendrickx, Constantin Sunnerberg, Norbert Van Yperzeele.

Obje izložbe prati zaseban katalog koji će posjetitelji izložbe dobiti kao uspomenu na ove izložbe ali i sa ciljem da karikatura bude trajno prisutna u njihovim domovima.

Hrvatsko društvo karikaturista je osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem pomoći svojim članovima u razmjeni informacija i iskustava, promicanja karikature u Hrvatskoj, te promicanja hrvatske karikature u svijetu. HDK tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima a među najznačajnije svako pripada i međunarodni festival koji se pod nazivom „Zagreb“ ove godine organizirao po 20. puta.

Pojačana izložbena aktivnost posljednjih godina ima za cilj nadomjestiti kronični nedostatak karikature koji je uz časne izuzetke evidentan u hrvatskim, prvenstveno tiskanim medijima. Ta činjenica je poprilično nerazumljiva s obzirom na trendove u svijetu koji karikaturu i dalje tretiraju kao poželjan i zanimljiv kako kulturno-umjetnički tako i dnevno-politički izričaj ali i s obzirom na potencijal hrvatskih karikaturista. Hrvatski autori su sudjelujući na brojnim svjetskim festivalima karikature osvojili niz značajnih nagrada i priznanja te tako doveli hrvatsku karikaturu u sam vrh europske i svjetske karikature. Najveći uspjeh ove godine je prvo mjesto Mojmira Mihatova na prestižnom festivalu karikature u gradu Mugla u Turskoj, kao i Grand Prix na međunarodnoj izložbi u Solinu ali i brojni drugi autori dobili su priznanja i nagrade na drugim festivalima.

Obje izložbe su za posjetitelje otvorene od 15. do 25. rujna 2015., a mogu se razgledati radnim danom, u radno vrijeme galerije „Zvonimir“ od 10 do 18 sati. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bus-markovo-polje
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Hrvatska i belgijska karikartura danas