Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
20
 
02.2015

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja

Varga odobrio novi pravilnik koji je još nepovoljniji za građane
Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenjaSplit spinut
 

Ministarstvo zdravlja donijelo je novi Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskog polja, koji ide još više na štetu zdravlja građana. Donošenje novog Pravilnika, stav je Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ), skandalozno je iz više razloga.

Neke od odredbi u potpunoj su suprotnosti sa zahtjevima koje je nadležnom Povjerenstvu HUZEZ uputio u više navrata, tražeći i direktni sastanak s ministrom Vargom. Nakon što su udrugu HUZEZ u Ministarstvu primili kratko i forme radi, a kasnije ignorirali nove pozive na razgovor, u siječnju HUZEZ otkriva kako su, bez ikakve komunikacije s Udrugom, izradili novi Pravilnik, s granicama razine elektromagnetskog zračenja, mimo svih svjetskih i civilizacijskih trendova. Sve je to odobrio i potpisao ministar Siniša Varga, unatoč silnim naporima HUZEZ-a da se štetno zračenje smanji.

Pravilnikom je u nekim segmentima bitno smanjen nivo zaštite stanovništva od zračenja radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja u odnosu na prethodni pravilnik (NN 098/2011.). Prema prethodnom pravilniku u područja povećane osjetljivosti  (čl.2, st.20) spadale su zgrade stambene i poslovne namjene te  „čestice na kojima su izgrađene zgrade stambene namjene, škole, ustanove predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, smještajni i turistički objekti te dječja igrališta (prema urbanističkom planu)“.  

Prema novom pravilniku  u područja povećane osjetljivosti (čl.2.st.22.) spadaju samo samo zgrade stambene i poslovne namjene, škole, ustanove predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, domovi za starije i nemoćne, smještajni i turistički objekti te dječja igrališta, ali ne i čestice na kojima su ti objekti izgrađeni. Uvodi se pojam „javna područja „koji se definira kao „sva mjesta u urbanim i ruralnim sredinama na koja nije ograničen slobodan pristup općoj populaciji“. U konačnici, na svim prostorima izvan zgrada i drugih objekata  na česticama koji  potpadaju pod područje povećane osjetljivosti i na javnim područjima, dopušteno zračenje radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja je 2,5 puta više  nego li je temeljem prethodnog pravilnika bilo dopušteno! Na tim područjima se više ne primjenjuje nikakav princip predostrožnosti.

Nadalje, prema prethodnom pravilniku (čl.2, st.21) radnici su se u području profesionalne izloženosti mogli zadržavati do 8 sati dnevno, a prema novom pravilniku (čl.2.st.23 ) radnik koji obavlja poslove vezane za izvore elektromagnetskih polja može biti izložen elektromagnetskim poljima 40 sati tjedno (znači više od 8 sati dnevno).

Osim što je ukinuto ograničenje maksimalno dopuštene dnevne izloženosti radnika od 8 sati,  DVA PUTA je povećana je granica dozvoljenog zračenja (s 61 V/m na 121 V/m). Dakle, sad je za javnu površinu 58 V/m praktički ista  granica koja je ranije bila za profesionalnu izloženost (61 V/m), s time da su u području profesionalne osjetljivosti boravili odrasli ljudi s adekvatnom zaštitom i to maksimalno 8 sati dnevno, a na javnim površinama mogu boraviti djeca i ranjive skupine bez vremenskog ograničenja.

Također, novim Pravilnikom u nisko frekvencijskom području 8-25 HZ  dopuštena je dva puta viša granična razina jakosti električnog polja (10 000 V/m) od vrijednosti koju definira Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućeg zračenja ICNIRP GUIDELINESS (HEALTH PHYSICS 99 (6): 818-836; 2010, str. 827, Table 4.)  U Pravilniku je zadržana (mnogo starija) vrijednost koju je ICNIRP definirao još 1998., a nije uzeta u obzir činjenica da je ICNIRP 2010. redefinirao dozvoljene nivoe za spektar frekvencija do 100 kHz. U ICNIRP GUIDELINESS  2010 na  (str. 830) navedeno je: „Epidemiološke studije su konzistentno utvrdile da je svakodnevna kronična izloženost EM poljima niskog intenziteta povezana s povećanim rizikom od dječje leukemije. IARC je takva polja klasificirao kao moguće kancerogena“. (IARC je međunarodna agencija za istraživanje raka u sastavu Svjetske zdravstvene organizacije).

Željeli bismo naglasiti da je HUZEZ, kao zabrinuta udruga građana, svojim dopisima tražio sudjelovanje u izradi Pravilnika, međutim, umjesto sudjelovanja dobili smo novi Pravilnik objavljen u Narodnim novinama s datumom 13. studeni 2014. koji je još nepovoljniji za građane RH. Nameće se zaključak kako je Ministarstvo pokušalo izbjeći burnu reakciju građana, koji su sve osvješteniji o opasnosti baznih stanica u susjedstvu te dizanje medijske prašine.

Udruga HUZEZ ima saznanja kako su u izradi Pravilnika sudjelovale osobe koje su radile na raznim projektima za teleoperatere pa se nameće pitanje da li je pravilnik uopće regularan. Ta ista skupina je na zahtjev udruge odbila dati svoja imena i titule što je protivno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Sve se ovo događa u Hrvatskoj, dok zapadne zemlje nameću potpuno drukčije civilizacijske trendove. U brojnim zemljama vlasti miču bazne stanice van naseljenih mjesta, protjeruju Wi-Fi iz škola, a na mobitele planiraju staviti upozorenja poput onih na cigaretama. Tako se, primjerice, u kanadskom Parlamentu pojavila inicijativa da se od proizvođača mobilnih uređaja traži da se na pakiranje istih stave upozorenja o mogućem zračenju te potencijalnim zdravstvenim rizicima koje uporaba mobilnih uređaja donosi.

U Francuskoj je upravo donesen zakon kojim se želi zaštititi stanovništvo od sve raširenijeg EM zračenja – potiče se na korištenje "hands-free'' mobilne tehnologije, zabranjuje se Wi-Fi u vrtićima, zabranjuje se reklamiranje mobitela djeci i traži se neovisna znanstvena evaluacija elektrosenzibilnosti. Bežične mreže će se u školama ograničiti samo na one prostore gdje se odvijaju digitalne edukacijske aktivnosti, gdje su one nužne, ali ne i omogućiti zračenje bežičnih mreža tijekom cijelog boravka djeteta u školama.

S druge strane, u Hrvatskoj se Wi-Fi u školama mahom prezentira kao koristan, bazne stanice niču kao gljive poslije kiše, na bolnicama, kraj škola, vrtića, a istovremeno sve je više građana oboljelo od karcinoma. Ministarstvo zdravlja, umjesto da ozbiljno shvati problem, dodatno dodatno pogoršava situaciju sa novim pravilnikom na štetu hrvatskih građana. Stoga HUZEZ planira veliki prosvjed, o čemu će javnost biti na vrijeme obaviještena.

Više o štetnosti EM zračenja i radu HUZEZ-a građani mogu doznati na stranici www.huzez.org.

 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Split spinut
  • Zagreb Zagreb ravnice
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja