Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
11

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
05.2015

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja

Zavezao se lancem i spriječio postavljanje bazne stanice u selu Radošić kraj Sinja
Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenjaBazna stanica radosic 3
 

Mještanin sela Radošić kraj Sinja Nikola Crnac spriječio je uz pomoć sumještana u ponedjeljak ujutro postavljanje bazne stanice na obiteljsku kuću usred sela.

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja (HUZEZ) od Crnca je doznala kako se ovaj 55-godišnji umirovljenik debelim čeličnim lancem oko vrata privezao za baznu stanicu, koju su radnici po nalogu operatera Tele2 kamionom doveli u Radošić. Radnici, šokirani neočekivanim činom, nisu imali drugog izbora nego odustati od postavljanja.

Bazna stanica trebala je biti postavljena na (praznu) obiteljsku kuću u vlasništvu Renata Aščića, koji ne stanuje u Radošiću, nego u Splitu. Za namjeru operatera Tele2 da antenu postavi skrivenu u dimnjak na kući u čijoj je neposrednoj blizini više kućanstava, mještani su saznali prije nekoliko mjeseci. Zabrinuto zbog potencijalno kancerogenog elektromagnetskog zračenja, cijelo selo se tada diglo na noge i prosvjedovalo, potpisivalo peticiju, ali operater je ostao pri nakani da postavi baznu stanicu.

Budući da po hrvatskim zakonima susjedi ne trebaju dati suglasnost za postavljanje bazne stanice, niti je za to potrebna građevinska dozvola, teleoperater je mogao neometano nastaviti s radovima. Međutim, Nikola Crnac, prvi susjed sporne kuće, odlučio je, uz pomoć i podršku mještana i sinjskog vijećnika Mire Bulja, preuzeti stvar u svoje ruke.

Dio puta prema mjestu predviđenom za baznu stanicu zagradio je još prije tri mjeseca kamenim gromadama, ne bi li dizalici i kamionu, kad dođu, otežao pristup. U ponedjeljak, kad je bazna stanica stigla, tako je uspio kupiti nešto vremena za pripremu svoje protestne akcije. Da dolaze postaviti baznu stanicu javio mu je susjed. Kad se vozilo s baznom stanicom parkiralo, Crnac je uzeo lanac, izašao pred radnike, jedan kraj lanca zavezao sebi oko vrata, a drugi oko podnožja bazne stanice. Vidno uznemiren, obratio se predstavnicima izvođača radova koji su došli na teren.

''Ne želimo da nas zrače bazne stanice. Zbog svega ovog sam izvan sebe, neću se maknuti. Možete baznu stanicu postaviti samo preko mene mrtvog. Ako ju dignete, dignut ćete i mene, objesit ćete me i tko će onda za to odgovarati?!'', poručio je Crnac.

Crnac tvrdi kako su se nakon razgovora s njim predstavnici izvođača radova telefonski konzultirali s mjerodavnim u Tele2 – i odustali od postavljanja bazne stanice. Barem privremeno.

''Oni su otišli, a nisu pozvali niti policiju. Uspjeli smo ih otjerati. Rekli su mi da će uskoro netko iz Tele2 doći k nama na razgovor. Mi, mještani Radošića, nemamo ništa protiv baznih stanica, ali neka ih postavljaju barem kilometar od kuća'', rekao je Crnac.

Zanimljivo, Crnac je inače povratnik iz Australije, a u Radošiću živi sa suprugom. Kada je shvatio da će im pod prozor postaviti antenu, kaže, nije mogao vjerovati.

''Ne ide mi u glavu da ova država da radi protiv svojih građana, građani nemaju nikakvih prava, više prava ima pas lutalica. Zar me nitko ne pita želim li ja kraj svoje kuće baznu stanicu, plaćam uredno račune, komunalije, a oni ništa, ni komunalni doprinos, niti im treba dozvola, to je bezobrazluk. Mi smo se vratili, imamo australsku mirovinu koju u Hrvatskoj trošimo, donijeli smo neki kapital, a ženi već tri godine ni državljanstvo ne daju. A kada treba prosvjedovati, ljudi se boje, to je ostalo još od komunizma, ne žele se buniti, pričaju iza leđa, a kad se treba suočiti onda ništa, nastaje tajac'', rezignirano zaključuje Crnac.

javlja: HUZEZ
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Bazna stanica radosic 3
  • Zagreb Bazna stanica radosic 4
  • Zagreb Bazna stanica radosic 5
  • Zagreb Bazna stanica radosic 6
  • Zagreb Lijevo - kuca nikole crnca, desno - kuca predvidena za baznu stanicu
  • Zagreb Plato za predviden za dizalicu okruzen kamenjem
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja