Hrvatske inovacije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:59
Ruj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Hrvatske inovacije

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
05.2020

Hrvatske inovacije

među pobjednicima #EUvsVirus hackathona
Hrvatske inovacijeWinning ceremony
 

Europska komisija objavila je u sklopu online ceremonije pobjedničke projekte hackathona #EUvsVirus koji je u samo tri tjedna organiziran u uskoj suradnji sa zemljama članicama Europske unije.

Natjecanje je okupilo 20.900 sudionika iz cijele Europe i šire, a Hrvatsku je predstavljao 281 sudionik. Projekt ViraTrace pobjednik je u kategoriji Zdravlje i život za izazov Komunikacija u stvarnom vremenu i prevencija, a u projektnom timu nalazi se i predstavnik Hrvatske. Projekt BirdBox hrvatske tvrtke Poslovna inteligencija plasirao se među četiri najbolja tima u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška identifikaciji financijskih nedostataka.

O prototipu rješenja namijenjenog pronalaženju optimalne strategije za pomoć gospodarstvu, direktor odjela Inovacije i razvoj tvrtke Poslovna inteligencija Marko Štajcer izjavio je: „Platforma također omogućava izradu simulacija i testiranje različitih scenarija utjecaja krize na gospodarsku djelatnost pojedine države ili jedinstvenog EU tržišta. Ovo rješenje primjenjivo je ne samo na neposredne posljedice trenutne krize, već i u slučaju povratka COVID-19 pandemije ili druge krize koja bi opet utjecala na gospodarstvo. Rješenje je također primjenjivo za analizu tržišta i ocjenjivanje rizika u različitim tržišnim uvjetima.“

 Ostali pobjednički projekti čije timove sačinjavaju predstavnici Hrvatske su:

  • IFFA (Integrated Fast Financial Aid) u kategoriji Digitalne financije za izazov Ubrzan pristup financijskoj podršci
  • arts4refugees u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška digitalno isključenima
  • Transparency u kategoriji Digitalne financije za izazov 'Ostalo'

Do završetka hackathona prijavljeno je 2.150 gotovih rješenja iz cijelog svijeta. Najveći broj sudionika, kao i prijavljenih rješenja, zabilježen je u Njemačkoj, Italiji i Španjolskoj, a zanimljivo je da su se uključili inovatori iz Meksika, Rusije, Australije, Malezije, pa čak i Nigerije, Gane i Kenije. Natjecatelji su od 24. do 26. travnja razvijali inovativna rješenja u šest glavnih kategorija podijeljenih u 37 izazova.

Ostala nagrađena rješenja možete pronaći na

https://euvsvirus.org/results/

HAMAG-BICRO se kao nacionalno tijelo za podršku natjecateljima iz Hrvatske, s velikim entuzijazmom uključio u organizaciju do sad najvećeg svjetskog hackathona te smo za angažman animirali resorna ministarstva, državne institucije, poduzetničke potporne institucije, sveučilišta, fakultete, institute te gotovo 3000 poduzeća. Rezultat naših nastojanja je prijavljen 281 natjecatelj na hackathonu iz Hrvatske, kao i sudjelovanje hrvatskih stručnjaka u ulozi mentora te članova žirija. Iznimno nas veseli vidjeti naše predstavnike i u pobjednički timovima.“, izjavio je Mate Kovač, v.d. ravnatelj Sektora za razvoj i podršku korisnicima HAMAG-BICRO-a.

Pri odabiru najboljih rješenja, ideje je ocjenjivalo 500 članova žirija među kojima se nalaze i hrvatski stručnjaci. Jedan od njih je prof. dr. sc. Dragan Perković sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predstojnik Zavoda za informacijsko-komunikacijski promet koji se kao evaluator volonterski uključio u paneuropski hackathon EUvsVirus. O cjelokupnom iskustvu izjavio je: „Kroz sve faze evaluacije, imao sam priliku upoznati se sa vrlo kvalitetnim i inovativnim projektnim idejama koje adresiraju moguća rješenja pojedinih izazova unutar definiranih tematskih cjelina, primjenom suvremenih tehnologija. Uspostavljena platforma, meni osobno, ali i svima ostalima, može doprinijeti za lakše umrežavanje, sustavan pregled predstavljenog spektra ideja, diseminaciju iskustva i novih načina razmišljanja.“

Svi pobjednički projekti pozvani su na sudjelovanje u Matchathonu, online susretu pobjednika hackathona, partnera i potencijalnih investitora koji će se održati od 22. do 25. svibnja. Pobjednička rješenja bit će uključena na COVID platformu Europskog inovacijskog vijeća, čime će se pobjednicima omogućiti kontakt s krajnjim korisnicima, investitorima, zakladama, kao i pristup drugim opcijama financiranja iz cijele Europske unije. Na platformi će također biti održan ePitching s investitorima. Hackthonu su se pridružile i velike korporacije koje su osigurale nagradni novčani fond za pojedine kategorije i teme koje su odlučile financijski podržati.

Organizacija ovog događanja obuhvatila je više od 380 volontera, 2.400 mentora i više od 800 partnera, čime su se ujedinili ljudi 141 nacionalnosti, kao i različitih područja ekspertize. Nikad do sad nije organizirano tako veliko natjecanje u tako kratkom roku, a za uspjeh cijele zamisli zaslužno je složno i ujedinjeno djelovanje s jednim zajedničkim ciljem – pobijediti koronavirus.

#EUvsVirus  #HacktheCrisis #EUSolidarity #StrongerTogether #TogetherWeCan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Winning ceremony

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Hrvatske inovacije