Hrvatski umjetnici u Argentini

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvatski umjetnici u Argentini

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
11.2019

Hrvatski umjetnici u Argentini

perforacija u Buenos Airesu
Hrvatski umjetnici u ArgentiniYira yira
 

Održavanje međunarodno nagrađivanog i prepoznatog festivala Perforacija u Buenos Airesu drugu godinu za redom nastavlja se na dugogodišnje iskustvo izvoza festivalskog koncepta. Udruga Domino je tako svoje festivale realizirala u Francuskoj i Grčkoj te gotovo deset godina u New Yorku u SAD-u i postigla značajnu vidljivost u velikim međunarodnim medijima (od New York Timesa do Huffington Posta, Financial Timesa i drugih).

Festival u Buenos Airesu se otvara u Teatru El Extranjero 10. studenog argentinskom premijerom predstave Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković, nastale u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima. Riječ je o intimnoj i snažnoj predstavi koja se bavi osjetljivim pitanjima za društvo, politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti. Po završetku festivala predstava odmah kreće na gostovanje u Sao Paulo u Brazilu, a hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020 u okviru programa EPK Rijeka 2020, jer je i nastala kao dio koprodukcijskih suradnji Europske prijestolnice kulture.

Na Perforacijama u Buenos Airesu nastupit će i Maja Rivić i Silvija Dogan s predstavom Valna blizina, kojom autorice istražuju kapacitete intimnosti odnosa, potencijal povjerenja i razumijevanja kroz glas i tijelo, a koja je nastala u produkciji udruge Domino te uz podršku Fonda za druge te bila premijerno odigrana na festivalu Sounded Bodies u Zagrebu, u listopadu ove godine. Roberta Milevoj nastupit će s predstavom Opet Roberta kojom propituje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog ambijenta u umjetnom prostoru izvedbe. Uz navedene nastupit će i međunarodno najprepoznatljiviji domaći suvremeni performer Siniša Labrović s dva dugotrajna performansa u javnom prostoru, u samom centru Buenos Airesa. Njegove se izvedbe realiziraju uz podršku i suradnju teatra San Martin, jednog od najznačajnijih kulturnih centara u Argentini. Petar Milat i Nataša Rajković će održati predavanja za studente Sveučilišta San Martin, a s gostujućim umjetnicima će se održavati razgovori nakon izvedbi s argentinskom publikom. Festival je već izazvao velik interes medija, program i njegovo održavanje prenijela je argentinska novinska agencija, mnogi tiskani i online mediji te nekoliko televizijskih programa.

Festival se održava uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, ali nažalost ne i Ministarstva vanjskih poslova i postojeće programe za razvoj kulturne suradnje između Argentine i Hrvatske. Umjetnički direktor i pokretač Perforacija, Zvonimir Dobrović, za argentinske medije je izjavio da će uspješna suradnja s argentinskim kulturnim pejzažom biti nastavljena i sljedeće godine sa spomenutim Sveučilištem San Martin te kazalištima u Buenos Airesu koja su pokazala veliku otvorenost za ovom vrstom upoznavanja Hrvatske i njenih umjetnika.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Yira yira
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Hrvatski umjetnici u Argentini