HTV predstavlja

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:14
Srp
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › HTV predstavlja

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
04.2018

HTV predstavlja

dokumentarnu seriju "Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine"
HTV predstavljaKlapska
 

Hrvatska radiotelevizija (HRT) na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od nedjelje 29. travnja s početkom u 15.40 započinje s prikazivanjem sedmodijelne dokumentarne serije Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine. Dokumentarna serija nastala je prema zamisli ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mije Stanića nakon što je u suradnji s umjetničkim ravnateljem Dušanom Šarcem predložio Hrvatskoj radioteleviziji  dokumentarnu emisiju o 50. obljetnici Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Zvonimir Varošanec preuzeo je na sebe ulogu autora i scenarista te predložio da se najprije pregleda arhivski materijal i provjeri može li se krenuti u snimanje serije od više nastavaka. Nakon pregleda više od 1 300 arhivskih vrpca i snimanja brojnih intervjua na terenu došlo se do obilja materijala te napokon do sedam dokumentarnih nastavaka u trajanju od pedeset minuta koji donose intrigantnu priču o klapskoj pjesmi i jednome malom i skromnom festivalu koji je čudesno zadužio hrvatsku glazbu, a gradić Omiš učinio središtem klapskoga kruga. U dokumentarnoj seriji zastupljeni su gotovo svi važniji autori i izvođači klapske pjesme te gotovo sve velike klape. Serija daje sliku vremena te autora i izvođača koji su bili suvremenici klapske pjesme od pedesetih godina prošloga stoljeća do danas.

Pravi je podvig bilo rekonstruirati prvih dvadeset godina Festivala dalmatinskih klapa Omiš jer su televizijski prijenosi bili rađeni uglavnom uživo te je malo toga ostalo sačuvano na vrpcama. Nasreću, direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš raspolaže sa sjajnom fotoarhivom. To i obilje podataka, što ih je skupila autorica monografije u povodu 50. obljetnice festivala Herci Ganza Čaljkušić, koja se među ostalim oslonila na bogatu arhivu Slobodne Dalmacije, definitivno su ohrabrili autora da krene u ovaj pothvat. Videomaterijal je ono što je u stvaranju serije bilo najdragocjenije jer je Hrvatska radiotelevizija sačuvala brojne emisije pučke i predajne kulture od ranih šezdesetih godina prošloga stoljeća do danas.

Vrijedan videomaterijal pronađen je i u informativnim emisijama Hrvatske televizije (HRT – HTV) te u arhivima Hrvatskoga radija (HRT – HR) i tvrtke Croatia Records. U rekonstruiranju klapskoga pjevanja od njegovih početaka do danas pomogli su i arhivski primjerci Vjesnikova tjednika Arena koji je također bio pokroviteljem omiškoga festivala te radovi i publikacije brojnih znanstvenika među kojima su Jerko Bezić, Jakša Primorac, Vedrana Milin Ćurin, Eni Buljubašić, Maja Povrzanović i Jurica Bošković te stručni suradnici serije Joško Ćaleta i Bojan Pogrmilović.
Montažerka Davorka Feller, asistentica režije Antonina Ćuk te urednik, redatelj, istraživač i scenarist Zvonimir Varošanec nastojali su da svaki od nastavaka serije otvori i razradi i poneko od stručnih pitanja kao što su uloga različitih glasova u klapskoj pjesmi, pitanje fuzije, glasnoga i tihoga pjevanja, obrada i aranžman te komercijalizacija i estradizacija klapske pjesme.

„Klapsko pjevanje, kao tradicijsko višeglasno homofono pjevanje bez instrumentalne pratnje, upisano je 2012. godine na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Isprva jednostavna i spontana pjesma iz kala, pjaceta i konoba seli se na festivale i danas puni stadione i redovito je na televizijskim ekranima. Doživjevši niz promjena, klapsko je pjevanje modernoga doba inovativna i napredna glazbena forma koja svojim pjevačima proširuje glazbene horizonte, u stanju se uhvatiti u koštac s najrazličitijim vokalnim stilovima tradicijske, klasične i posebice popularne glazbe. Zanimljivo je da su nakon osnivanja Jugotona 1947. godine na prvoj ploči bile dvije dalmatinske klapske pjesme. Kad je 1952. godine osnovana jedna od najdugovječnijih emisija Hrvatskoga radija, Emisija za pomorce, u njezinu je sastavu od samoga početka bilo mnogo klapskih pjesama. Manje je poznato da je i u prvoj zabavnoj emisiji tek osnovane Radiotelevizije Zagreb, godine 1956., uz Anicu Zubović nastupila jedna klapa. Bila je to Grupa Dalmatinaca Petra Tralića.

U HRT-ovoj se arhivi nalaze brojni snimci dalmatinske klapske pjesme“, pojašnjava autor dokumentarne serije Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine Zvonimir Varošanec te ističe kako su pripremom ove serije u auidiovizualnome  obliku, možda u posljednjemu trenutku, spašeni i sačuvani neki od najljepših hrvatskih izvornih klapskih napjeva.

Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) dokumentarna serija Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. Podrobniji podatci o programskim sadržajima Hrvatske radiotelevizije nalaze se na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Klapska
  • Zagreb Klapska 2
  • Zagreb Klapska 3
  • Zagreb Varosanec
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › HTV predstavlja