Imamo hrvatsko rješenje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:49
Ruj
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Imamo hrvatsko rješenje

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
09.2019

Imamo hrvatsko rješenje

za globalnu klimatsku krizu - inovacija ArboSMART Cloud
Imamo hrvatsko rješenjeArbosmart cloud foto promo
 

Domaći odgovor za svjetsku klimatsku krizu

Hrvatska inovacija ArboSMART Cloud prvi je globalni pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom

Inovativni pametni ArboSMART Cloud sustav iza kojega stoji zagrebačka start-up tvrtka ArboSmart Technologies d.o.o. koju su osnovali mladi inovatori, poduzetnici i znanstvenici Dražen Mrvoš i Fran Poštenjak sve jasnije pokazuje svoje mogućnosti primjene na globalnoj razini i učinkovitog rješenja klimatskih promjena. Ovaj hrvatski prvi pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom, stablima, ali i drugim zelenilom u urbanim i peri-urbanim prostorima predstavlja prvi globalno rješenje takve vrste, a napravljen kao SaaS (software-as-a-service) te ne zahtijeva nikakve dodatne investicije od korisnika kao ni skrivene troškove. 

Temeljne funkcionalnosti ArboSMART sustava su inteligentno upravljanje, nadzor i evaluacija zelene infrastrukture koji se očituju kao pomoć prilikom planiranja svih radnji njege, planiranja i održavanja zelene infrastrukture. Trenutne temeljne funkcionalnosti su inventarizacija i pametni prikaz zelene imovine, pregled i izvještavanje te organizacija i viđenje operativnih radnji vezane uz njegu, dijagnostiku i održavanje. U razvoju do kraja godine je još podosta funkcionalnosti koje će biti od pomoći klijentima, primjerice, planiranje vrsta i metoda osnivanja novih nasada kao i mnoge druge – opisuju poduzetnici i inovatori Dražen Mrvoš i Fran Poštenjak.

Globalne promjene u okolišu koje se očituju u sve izraženijim klimatskim posljedicama, od kojih nije imuna niti Hrvatska, već sada dovode održivost civilizacije pod znak pitanja. Sve veće narušavanje eko sustava, traži rješenja, ali ne preko noći već promišljene, značajne i globalno primjenjive aktivnosti. Hrvatski inovativni ArboSMART Cloud pametni sustav svakako predstavlja važnu komponentu sveobuhvatnog rješenja nezavidne klimatske situacije jer zelenilo u urbanim i periurbanim prostorima može značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete urbanog okoliša i smanjenju utjecaja negativnih okolišnih čimbenika.

Izrazito nam je zadovoljstvo konstatirati da upravo takvo značajno rješenje dolazi iz zemlje u kojoj su izraženi mnogi utjecaji i interakcije okoliša i prirodnih procesa koji su rezultirali u stvaranju krajolika koje smo kao odgovorni korisnici navedenih blagodati dužni sačuvati za generacije koje dolaze. Naša je osnovna premisa bila izgraditi sustav koji nije namijenjen samo za dvije stručne osobe u nekom gradu ili jedinici lokalne samouprave. Želimo da sustav mogu koristiti svi u lancu upravljanja – ali na sebi razumljiv način – jasan je poduzetnik Fran Poštenjak.

Hrvatski inovativni ArboSMART Cloud pametni sustav  koriste: arboristi i urbani šumari koji na jednom mjestu imaju pregled svih stabala i detalja svakog stabla (rezultati kontrola, atributa stabala, napomene važne za monitoring, kao i druge funkcionalnosti) , osobe zadužene za financije mogu jednostavno postaviti i pratiti budžet (koliko je novaca utrošeno, koliko još treba i je li predviđeni budžet u skladu sa stvarnim potrebama i stanjem), osobe u operativi mogu jednostavno pregledati popis predviđenih radova i definirati vremenski okvir u kojem će se napraviti. Sustav sam daje upozorenje ako na zadani dan nisu povoljne prilike za izvođenje radova potrebne njege zelene infrastrukture, kao i svi ostali koji imaju niz izvještaja kojim mogu pratiti sve bitne činjenice o različitim parametrima infrastrukture od broja stabala (ukupno, po vrstama,...) do vrijednosti stabala i učinjenih radova i ostalo.

Benefiti uporabe sustava ArboSMART Cloud sustava su brojni.

Svi u lancu upravljanja i odlučivanja mogu koristiti sustav i odmah prilikom početka korištenja sustava ostvariti direktno mnogostruke koristi od njega. To može biti neka informacija ili organizacija rada, ušteda vremena i specifično izrađen radni proces koji je nastao dugogodišnjim iskustvom u planiranju i njezi stabala i zelenila. Dugoročno, sustav reže troškove pametnom organizacijom rada, monitoringom i izvještavanjem.  Sa druge strane jako je važno naglasiti biološku komponentnu koristi koje ArboSMART sustav pruža pomoću predefiniranih pametnih procesa. Inteligentnim vođenjem i organizacijom, na temelju resursa i kompozicija populacije urbane zelene infrastrukture pojedinih klijenata, pametni sustav aktivno doprinosi smanjenju stresa na obuhvaćenoj populaciji zelenila čineći je direktno otpornijom na negativne čimbenike iz okoliša. Takvo zelenilo lakše se odupire negativnim i sveprisutnim globalnim promjenama te je otpornije na negativan utjecaj i procese propadanja uzrokovane kohabitatnim organizmima na zelenoj infrastrukturi – pojašnjavaju inovatori Dražen Mrvelj i Fran Poštenjak ističući da se ArboSMART Cloud od konkurentnih proizvoda razlikuje po pametnim procedurama i procesima koji značajno pomažu i olakšavaju upravljanje zelenom infrastrukturom zbog čega je ArboSMART Cloud jedini SMART sustav na svijetu za upravljanje zelenom infrastrukturom.

Mladi inovatori su i iznimno ponosni što je ArboSMART Cloud kao hrvatski proizvod nastao u suradnji s vodećim svjetskim znanstvenicima, znanstvenim institucijama i stručnjacima u domeni urbanog šumarstva.

Naši akademski partneri u svojim zemljama, UK i Švedska, predstavljaju vodeće istraživačko edukativne institucije i kvaliteta našeg SMART sustava leži upravo u činjenici da su pametni procesi i procedure napravljene temeljem najnovijih saznanja koja su objavljeni u vodećoj svjetskoj stručnoj literaturi iz područja urbanog šumarstva i upravljanja zelenom infrastrukturom – naglašava Fran Poštenjak međunarodnu dimenziju nastanka ArboSMART Cloud sustava koji prilagođen da se sam kalibrira na specifične uvjete svakog klijenta ima reference prilagodljivosti i primjene u bilo kojem dijelu svijeta. 

Korisnici ovog hrvatskog SMART sustava mogu biti i već lagano postaju upravitelji, ali i vlasnici stabala i zelene infrastrukture u svakom kutku Zemlje, kako kroz jedinice lokalne uprave i samouprave, tako na primjer i u velikim turističkim kompleksima koji upravljaju znatnom količinom zelene infrastrukture. 

Jedan od noviteta koji dolazi sa sustavom je upravo, ukoliko pojedini klijenti izraze suglasnost, i korištenje analize velike količine podataka koji će nam svakako pomoći pri istraživanju i donošenju odluka vezanih za upravljanje zelenom infrastrukturom.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Arbosmart cloud
  • Zagreb Arbosmart cloud foto promo

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › Imamo hrvatsko rješenje