IMPRO kazalište u Splitu

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Velj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › IMPRO kazalište u Splitu

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
03.2018

IMPRO kazalište u Splitu

održano prošlog tjedna s učenicima V. gimnazije "Vladimir Nazor"
IMPRO kazalište u SplituImpro-split2
 

U općoj V. gimnaziji "Vladimir Nazor" u Splitu profesorica Ljiljana Mlačić Brakuš trudi se učenicima unutar školskog kurikula organizirati zanimljive i drugačije projekte vezane uz poticanje kreativnosti. Školski odbor i ravnateljica Ankica Kovač prihvatili su projekt, stoga je grupa učenika tijekom veljače prolazila dinamičan treninig IMPRO KAZALIŠTA. Vodila ih je gostujuća dramska pedagoginja Ivana Marijančić koja Impro i razne druge treninge poticanja kreativnosti i primjene igre u razvoju i učenju održava diljem Hrvatske.

Učenici su motivirano i s oduševljenjem ovladavali osnovnim vještinama potrebnim za dobro improviziranje kroz brojne strukturirane impro-igre, a u splitskoj Kinoteci održana je javna interkativna prezentacija za publiku koju su sačnjavale profesorice škole i učenici ove gimnazije.

Izvođači su pred publikom izvodili impro-vježbe koje su prethodno savladali na radionici, no okolnosti su dobivali iz publike i sadržaj su improvizirali na licu mjesta, a u nekim vježbama publika je bila i na sceni.

U evropskim zemljama IMPRO aktivnost je prepoznata kao metoda kojom se poboljšava zapažanje, brzo reagiranje, funkcioniranje u timu, a kontinuiranim treniranjem osobe u svom životu i radu nastupaju s manje stresa i više fleksibilnosti, stoga je ovaj tip rada uveden u mnoge škole, prakticiraju ga studenti različitih fakulteta, a na umjetničkim dramskim fakultetima je izborni predmet. U Hrvatskoj IMPRO aktivnost na žalost nije trajnije integrirana u programe institucija i organizacija pa je ova inicijativa splitske V. gimanzije pozitivan primjer mijenjanja i uvođenja više kreativnosti u kurilkul. Porfesorice Dijana Mišetić i Josipa Martinić također su aktivno sudjelovale na treninzima zajedno s učenicima, a u planu im je impro kazalište zadržati kao aktivnost u školi. Razlozi za to nalaze se u izjavama učenika o programu koji su prošli:

"U ovakvom radu najviše mi se svidjela opuštenost, sloboda govora i pokreta te ugodna atmosfera. Smatram da sam ovime stekla veće samopouzdanje i barem se dijelom oslobodila straha od govora pred publikom. U školama postoji toliko straha, stresa i nervoze da se često zapitam postoji li išta što bi mladima moglo pružiti slobodu, zabavu i veće samopouzdanje. Sada sam u potpunosti sigurna da to postoji i nadam se da će se što više ljudi priključiti IMPRO vježbanju."

"Improvizacija je stvaranje bez pripreme, vještina koju je moguće razvijati. Nakon par sati izvođenja vježbi u kojima smo improvizirali shvatila sam da je to neophodno za sve učenike, ali i učitelje. Stekla sam novo iskustvo i znanje, ne samo o improvizaciji nego o životu općenito.

"Otkrila sam snagu kolektivnog razmišljanja i koliko smo jači zajedno te koliko je bitno ostati "dijete" i koliko je bitno smijati se kroz život."

"U početku mi nije puno toga išlo. Imao sam osjećaj da to nije stvar za mene i da ja to ne mogu. Ipak, kako smo išli dalje, shvaćao sam da je to stvar za svakoga, a da je pitanje mogu li ja to potpuno nevaljano - mislio sam da moram biti točno nekakav, a zapravo je čar u tome da moramo prikazati ono što mi jesmo, naše najoriginalnije i što drukčije ideje, a svatko od nas barem to može."

"Skužila sam da previše razmišljam o tome što drugi misle i što je njima smiješno i bilo je oslobađajuće shvatiti i vidjeti taj čisti smijeh koji izlazi iz improvizacije."

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Izvedba10
  • Zagreb Izvedba13
  • Zagreb Izvedba16
  • Zagreb Kino-kolegice1
  • Zagreb Impro-split2
  • Zagreb Kino-svi

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kazališta › IMPRO kazalište u Splitu