IN CULTURA VERITAS

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › IN CULTURA VERITAS

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
23
 
05.2020

IN CULTURA VERITAS

doživite kulturnu baštinu na putevima vinskih cesta Hrvatske i Slovenije
IN CULTURA VERITASZelina ivana-puhelek-purek
 

OKUS VINA – DODIR BAŠTINE

Prekogranično područje između Hrvatske i Slovenije je područje bogate vinogradarske i kulturne povijesti. Vinogradarstvo je na ovim prostorima sraslo s prirodom, poviješću, kulturom i životom ljudi. Četiri vinske ceste vijugaju vinogradarskim krajevima svega sat vremena od Zagreba: od Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora, preko granice sa Slovenijom do općina Podčetrtek, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Kozje i Rogatec (subregija Obsotelje i Kozjansko). Obronke, kojima su se nekad kotrljali fijakeri prevozeći vina u gradove, a izletnike u prirodu i ljetovališta, danas povezuju marljivi vinari spajajući bogatu vinsku tradiciju i suvremenu enogastro ponudu.

Nakon razdoblja bez mogućnosti opuštanja i slobode uživanja u kulturnoj i vinskoj ponudi, ponovno imamo tu mogućnost. Stoga projekt In Cultura Veritas poziva na posjet predivnim krajevima vinskih cesta i bogate kulturne baštine! 

Radi se o EU projektu iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020., koji predstavlja uspješnu suradnju između Zagrebačke županije i slovenske subregije Obsotelje i Kozjansko. Njegov glavni cilj je povezivanje, razvijanje i promoviranje kulturne baštine uz vinske ceste. Projektom je identificirano oko 80 objekata kulturne baštine, koji se protežu uz oko 200 kilometara vinskih cesta s obje strane granice. Njihovim povezivanjem osmišljena je nova turistička destinacija koja na inovativan način, po prvi put, povezuje vino i kulturu prekograničnog područja. 

Stoljeća sadnje i obrađivanja vinograda oblikovala su ovo područje i geografski i etnografski. Bogato kulturno nasljeđe vjekovima je u ove krajeve privlačilo rijeke izletnika, hodočasnika i posjetitelja. Zapisi i legende govore o tome da su u vinu, kulturi, prirodi i gastronomiji ovog područja uživale čak i svjetski poznate slavne osobe poput Beethovena, Charliea Chaplina, Isadore Duncan, Marije Terezije i Franza Liszta… Te legende i ostale zanimljivosti povezane s ovim područjem mogu se pročitati na www.inculturaveritas.eu 

Danas posjetitelje na ovo područje privlače muzeji i vinske kleti, koji pričaju o vinu i okupljanju, običajima i bogatoj vinogradarskoj povijesti svjedočeći o životu kulture na putevima vina.

In Cultura Veritas poziva posjetitelje da obiđu četiri vinske ceste - Samoborsku, Plešivičku i Zelinsku u Hrvatskoj te Šmarsko-virštanjsku u Sloveniji, čiji su vinari pripremili posebne ponude. Prijeko potrebnu dozu kulturnog sadržaja nude Gradski muzej i galerija Jastrebarsko, Muzej baroka u Šmarju pri Jelšah (Slovenija) te Samoborski muzej, koji prima posjetitelje isključivo uz najavu.

Muzej Sveti Ivan Zelina je također dio projekta, no uslijed posljedica potresa, trenutačno je zatvoren.

Pored postojeće ponude vinara i navedenih muzeja, želja projekta In Cultura Veritas je u sljedećih šest mjeseci u muzejima te domaćinstvima na vinskim cestama ponuditi dodatni sadržaj, od koncertnih aktivnosti do izložbi vina i kušanja vina u objektima kulturne baštine, no sve planirane aktivnosti ovisit će o preporuci Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Sve novosti te budući događaji mogu se pratiti na Facebook stranici

In Cultura Veritas

te na www.inculturaveritas.eu 

Digitalni katalog na

www.inculturaveritas.eu

nudi cjelovit pregled ponude nove destinacije – informacije, fotografije i lokacije vezane uz objekte kulturne, prirodne baštine i vinarije, virtualne šetnje u muzejima, promotivne spotove i ostale zanimljivosti. 

A sada pođite i na vinske ceste dođite!

Projekt sufinancira Europska unija iz

Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Samobor zusancic
  • Zagreb Slovenija muzej-baroka
  • Zagreb Zelina ivana-puhelek-purek
  • Zagreb Zelina kos-jurisic
  • Zagreb Zelina ljubekov-gaj
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Zanimljivosti › IN CULTURA VERITAS