Inovacije i IT tvrtke

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:57
Velj
2020
24

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Inovacije i IT tvrtke

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
09
 
09.2019

Inovacije i IT tvrtke

daju snažan impuls hrvatskoj poduzetničkoj sceni
Inovacije i IT tvrtkePoduzetnik
 

U Hrvatskoj se trenutačno najbrže razvijaju tvrtke koje imaju najmanje doticaja s birokracijom. Uspješni poduzetnici uočavaju i pozitivnu promjenu kod društvene percepcije poduzetništva

Hrvatska poduzetnička scena bilježi snažan uzlet inovacija i razvojnih informatičkih tvrtki, tzv. startupova. Ističu to uspješni hrvatski poduzetnici i poslovni lideri.

„Posljednjih godina poduzetnička je scena živnula. Prije pet godina kada smo tek pokrenuli program EY Poduzetnik godine u Hrvatskoj, malo se govorilo o startupovima, fundingu i sličnim poduzetničkim temama. Danas je situacija drugačija: gleda se tko je pokrenuo koji startup, tko je koliko uložio, kakav je koji poduzetnički inkubator i slično“, istaknuo je Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

Stjepan Orešković, poduzetnik i znanstvenik, kao pozitivan trend u hrvatskom poduzetništvu posebno ističe rast velikog broja novih inicijativa i startup projekata u sektoru digitalne ekonomije.

Poduzetnik i investitor Saša Cvetojević pojašnjava kako se najlakše razvijaju tvrtke koje imaju najmanje doticaja s birokracijom te one čiji razvoj država regulacijom ne uspijeva usporiti.

„Nove IT tvrtke odličan su primjer tog trenda. Klasična pak industrija odumire uslijed nekonkurentnosti koja je dijelom uzrokovana pretjeranom „brigom“ uhljeba“, kazao je Cvetojević. Uz borbu s birokracijom trenutačno najvećim izazovom hrvatskog poduzetništva smatra pronalazak i zadržavanje kvalitetne radne snage.

Kako bi se kvalitetni radnici uspjeli zadržati u Hrvatskoj, Berislav Horvat vjeruje da je nužno dodatno prilagođavanje poreznog sustava.

Nenad Bakić, poduzetnik i investitor koji upravo radi na poslovnom oporavku Varteksa, podsjeća da su za poduzetništvo plodno tlo društveno bogatstvo i ekonomske slobode, no da je Hrvatska, uz Grčku, ekonomski najneslobodnija zemlja Europske unije. Pozitivnim trenutačno smatra pomak u društvenoj percepciji poduzetništva.

Primjerice, već jedno godinu dana se ne govori o tzv. neoliberalnom kapitalizmu u Hrvatskoj. Govoriti o njemu bilo je naročito paradoksalno s obzirom da smo jedna od ekonomski najneslobodnijih zemalja, a služilo je kao fraza koju su kao strašilo koristile reaktivne snage, a mediji nekritički prenosili. Sve se više shvaća da poduzetnici stvaraju daleko više vrijednosti cijelom društvu nego sebi“, ističe Bakić.

Promjenu percepcije poduzetništva primjećuje i Berislav Horvat te dodaje kako pozitivnoj promjeni doprinosi stavljanje fokusa na poduzetnike koji nižu uspjehe na domaćem i vanjskom tržištu, kontinuirano zapošljavaju i razvijaju svoje zajednice.

                Horvat, Orešković, Cvetojević i Bakić bit će govornici na konferenciji Poduzetnički mindset.

                Konferencija će se održati u četvrtak, 12. rujna u Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu pod motom „Učinimo poduzetnike liderima društva“. Time se žele osvijestiti pokretačka snaga poduzetništva, vrijednosti koje ono promiče poput kvalitetnog vođenja i inovativnosti, te njegov utjecaj na gospodarstvo i društvo.

Organizator konferencije je časopis Poduzetnik, a programski partner EY Hrvatska.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Berislav horvat
  • Zagreb Nenad bakic
  • Zagreb Sasa cvetojevic
  • Zagreb Stjepan oreskovic
  • Zagreb Poduzetnik

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Inovacije i IT tvrtke