Istaknute albanske žene

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Kol
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Istaknute albanske žene

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
07.2020

Istaknute albanske žene

u petak 26. lipnja održana je tribina u dvorani Glazbene škole Dugo Selo - povod tribine bila je knjiga autorice Edi Shukriu
Istaknute albanske žene1
 

U petak 26. lipnja u održana je u dvorani Glazbene škole Dugo Selo tribina pod naslovom „Istaknute albanske žene“. Događaj je organiziralo Društvo albanskih umjetnika Hrvatske „Dea“ uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, a uz suradnju Glazbene škole Dugo Selo te Gradske knjižnice Dugo Selo.

Povod tribine bila je knjiga „Istaknute albanske žene“ autorice Edi Shukriu. Otkako je 2000. objavljena, knjiga je prevedena na tri jezika, a prvo hrvatsko izdanje objavila je Biblioteka Dea, čija izvršna direktorica Ljiljana Koci ističe to važanim događajem za albansku ženu i žene općenito.

Shukriu je u uvodnom dijelu opisala povijest Albanaca i navela izreke istaknutih albanskih žena, a knjiga sadrži životopise sedamdeset i dviju albanskih žena počevši od; mitske Rozafe, vladarica, kraljica, svetica, znanstvenica, prve žene doktorice znanosti u svijetu Elene Lukrecije Peshkopia, junakinja, zapovjednice fregate, književnica, slikarica, publicistica, diplomatkinja, utemeljiteljica prve škole za albanske žene, pedagoginja, patriotkinja, urednica, učiteljica, glumica, redateljica, opernih pjevačica, profesorica glazbe, pijanistica, etnomuzikologinja, pedijatrica, kiparica, ikonografkinja, kemičarki, farmaceutkinja, novinarki, političarki, profesorica povijesti, filmskih i kazališnih glumica, inženjerki graditeljstva, sveučilišnih profesorica, skladateljica, arheologinja, ilustratorica, pravnica, književnih kritičarki, etnologinja, ginekologinja, sportašica, muzikologinja, balerina. Te su albanske žene imale istaknutu ulogu u obitelji, domovini i naciji.

„Iz mnoštva albanskih žena, koje su ustrajale i djelovale u burnim vremenima, nikle su istaknute ličnosti, čija su djela premašila nacionalne i rodne granice. One su dokazale da um ne ovisi o rodnom identitetu, a svojim su djelima pokazale da nema sile koja može zaustaviti svete težnje jednog naroda prema samoopredjeljenju, sveobuhvatnoj emancipaciji i postizanju ravnopravnosti“- piše Shukriu.

Na početku je sve nazočne pozdravio ravnatelj Gradske knjižnice Dugo Selo Predrag Topić.

O položaju albanske žene kroz povijest te o važnosti same knjige govorila je književnica Ljiljana Llilli Koci koja je ujedno i prevoditeljica. Istaknula je kako je to prva knjiga uopće koja na takav način govori o albanskoj ženi. Rekla je slijedeće:

U povijesti čovječanstva, tisućama godina nije velik broj žena koje su imale priliku istaknuti se u različitim sferama života. Poznata su, uglavnom, imena žena koje su zamijenile svoje muževe koji su bili vladari, ili onih žena koje su podržale svoje ugledne muževe. Velik broj žena ostao je anoniman, pod zajedničkim nazivom: žena.

             Albanska žena nije bila izvan povijesnih trendova unatoč tome što su bile istinski stabilni stupovi obitelji i nacije. Ustrajnost i žrtva, otpor i izdržljivost albanske žene, kao oblik otpora u težnjama prema slobodi i neovisnosti, prema povijesnim izvorima, oduvijek su kod albanske žene prisutni. Odupirale su se olujama dekulturacije i asimilaciji, njegujući čak od antike duh obiteljskog odgoja te narodnu i urbanu tradiciju. To nije bio jedini raspon djelovanja albanske žene, ona se istakla i u vojnim i političkim, jednako kao i na obrazovnim, kulturnim i znanstvenim područjima.

            Demokratski procesi krajem XX. stoljeća zatekli su albansku ženu dobro organiziranom. Najsnažnija ženska organizacija osnovana je na Kosovu 1989., nazvana je Forum Žena Demokratskog Saveza Kosova osnovanog a osnovala ju je grupa intelektualki s izvornim nazivom Udruženje žena. Forum je uključivao više od 100.000 žena i imao je čvrstu organizacijsku strukturu na Kosovu i inozemstvu. Djelovao je paralelno na dva kolosijeka: za slobodu i neovisnost Kosova te za demokratizaciju kosovskog društva. Iskustva stečena u ovoj organizaciji omogućila su osnivanje nevladinih organizacija u kojima su prve liderke bile žene.

            Veliki doprinos žena bio je i u uspostavi demokracije u Albaniji, posebice nakon osnivanja Demokratskog Saveza Žena u Albaniji (1991.), Nezavisnog Foruma Albanskih Žena (1992.), Udruge Pomoći albanskoj ženi (NDGSH, 1993.) i drugim organizacijama žena u Makedoniji, Crnoj Gori i Preševskoj dolini.

            Djelatnosti žena spomenutih u knjizi Istaknute albanske žene treba promatrati sa više gledišta uvijek uzimajući u obzir iznimno teške povijesne okolnosti albanskog naroda, a samim tim i vrlo teške uvjete u kojima su ove žene djelovale. One su potencijal koji otkriva stvaralačku, intelektualnu i ljudsku smjelost albanske žene, koja je dala vrijedan doprinos razvoju pozitivnih procesa društva na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj  razini.

            U knjizi ISTAKNUTE ALBANSKE ŽENE je bibliografski opisano 72 albanske žene od antičkog doba , srednjeg vijeka  , novog doba pa sve do danas , suvremenog doba, koje su kroz povijest ostavile značajan trag kako albanskoj baštini tako i na svjetskoj povijesnoj sceni u državama gdje su živjele.

Knjiga je prevedena sa albanskog na hrvatski jezik i  drži se dva glavna kriterija: 1) naglašena je istaknuta aktivnost žena koje su ostavile značajne tragove u  povijesti, obrazovanju, znanosti i kulturi albanskog naroda i drugih; (2) drugi, obuhvaća žene iznad 70 godina ili one koje više nisu među nama.

            Knjiga obuhvaća niz žena vladarica Olimpja vladarica Epira, Teuta Ilirska kraljica, Kleopatra od Epira, Dardanska princeza, Komita vladarica Valone, Helena topija Vladarica Kruje, Mamica Kastrioti vladarica Topije, Donika Kastrioti Skenrebegova supruga i njegova desna ruka, Sveta Angelina iz 15 stoljeća, Elena Lukrecija Peskopija- prva doktorica znanosti filozofije na svijetu, Daškarina Pinoće prva žena admiral na svijetu zapovjednica borbene regate, Kelmendska Nora junakinja koja je ubila turskog pašu, Anđelika Pali književnica i borkinja za rodnu jednakost (19), Elena Gjika –znanstvenica književnica i diplomatkinja, Kuše Mica-utemeljeteljica prve ženske albanske škole, Kristina Mandala- književnica i pjesnikinja, sestre Qirazi- pedagoginje, pubicistice, književnice i diplomatkinje, te borkinje za rodnu jednakost, Tringa Smalja- heroina u borbi protiv Osmanlija, Šota Galica- heroina, Majka Tereza- humanitarka, dobitnica nobelove nagrade za mir, Marija Kraja operna pjevačica, Marija Šlaku političarka i borkinja, Dora Leka, skladateljica, Aleksandra Mano, znanstvenica arheologinja, Irena Papas- glumica, Nexhmije Pagaruša- legenda albanske pjesme,  i niz drugih istaknutih žena raznih progesija: slikarica, kiparica, filmskih i kazališnih redateljica.

            Cilj ove tribine je demistificirati albansku ženu s obzirom da su predrasude još uvijek prisutne, kao na primjer da se kreću samo u zatvorenom krugu obitelji i da nisu dovoljno poštovane od svojih muževa, braće ili očeva ili muškaraca uopće. Naprotiv, to uopće nije točno. One su iste kao i sve ostale žene ali kroz ovu knjigu jasnije vidimo njezinu ustrajnost i žrtvu, otpor i izdržljivost bez obzira jesu li samo supruge, majke, domaćice ili pomažu svojim očevima ili supruzima u obrtima, firmama ili su profesionalno angažirane na svojim područjima kao liječnice, književnice, glazbenice, profesorice, arhitektice, znanstvenice ili nekim drugim zanimanjima. Ujedno je i cilj manifestacije osnažiti sve žene, bez obzira na nacionalnost, da se predano angažiraju na bilo kojem polju koje odaberu jer Majka Tereza je rekla: „ Nije važno koliko radiš, već je važno koliko ljubavi unosiš u ono što radiš“.“

            O samoj knjizi govorila je doktorica znanosti Marija Buzov istaknuvši kako je čitanje ovog izdanja dobra prilika da se bliže upoznamo s albanskom kulturom uopće. U svojem izlaganju izdvojila je nekoliko važnijih životopisa.

            Valentina Mrijaj, predstavnica nacionalne manjine Grada Dugog Sela, zahvalila se u ime svih koji su na neki način doprinijeli da se tribina održi. Spomenula je da će se nastojati proširenje suradnje s albanskim udrugama u Zagrebu.

            Na kraju tribine svima prisutnima obratio se gradonačelnik Grada Dugog Sela Nenad Panian. Naglasio je kako je najvažnije odstraniti sve predrasude koje postoje među ljudima i narodima.

            Tribinu su svojom nazočnošću uveličali Gezim Kasapolli, veleposlanik Republike Kosovo u Hrvatskoj, Memetali Zenuni, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije, te potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Ivan Šajković. Na tribini su bili i predstavnici albanske Zavičajne udruge HASI.

Zbog pandemije covid-19 uvažene su upute epidemiologa o javnim okupljanjima te je osigurana socijalna distanca u dvorani , stolice su razmaknute na dva metra kao što su osigurane maske, rukavice te dezinficir za ruke i površine. Na tribini je bilo nazočno 60 sudionika.

foto: Društvo albanskih umjetnika Hrvatske Dea

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 1
  • Zagreb 2
  • Zagreb 3
  • Zagreb 4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Istaknute albanske žene