Ivan Bradvica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
08

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Ivan Bradvica

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
19
 
11.2019

Ivan Bradvica

nova knjiga pjesama i osmislica pod nazivom DESETA
Ivan BradvicaIvan bradvica deseta
 

Novi rukopis Ivana Bradvice, afirmiranog pjesnika i člana Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne koji je objavio do sada deset knjiga poezije i osmislica, nosi naslov Deseta.

Diplomirani inženjer građevinarstva Ivan Bradvica nakon uspješne karijere i niza objavljenih stručnih i znanstvenih radova u struci, odlučio se posvetiti književnome stvaralaštvu. Počeo je pisati poeziju i aforizme odnosno osmislice kako ih on naziva. 

Pred nama je njegova deseta pjesnička zbirka u kojoj u svome već poznatome stilu objedinjuje  pedesetak pjesama i gotovo dvjestotinjak osmislica. Naslov joj je kratak i jednostavan: Deseta

U uvodu svoje najnovije knjige Bradvica navodi temeljne vrijednosti svoje (naše) civilizacije koju čine Vječni temelj, Smisao života, Sreća, Pjesma nade i Korak. To su ujedno i naslovi njegovih pjesama. Te vrijednosti doprinose činjenici da se nasljeđe prošlosti u vidu braka, jezika, vjere, kulture, naroda i države poštuje i održava stoljećima.

U ovoj knjizi Ivana Bradvice ponovno nailazimo na već poznate teme koje se bave tradicijom, kritikom društva, domovinom, običajima. Možemo zaključiti da ovaj pjesnik piše misaone i domoljubne pjesme, duhovnu liriku i pjesme u kojima rabi ludizam. Voli igre riječima i smislom.

U Bradvičinim misaonim pjesmama iza naoko jednostavnih sadržaja skriva se duboka refleksija. Naš autor pozorno prati zbivanja oko sebe. Razmišlja o životu i svijetu koji ga okružuje, analizira ljudske mane i vrline, svakodnevne navike. Primjerice, u vrlo zanimljivijoj pjesmi Ambalaža govori nam o površnosti koja danas vlada svijetom. Čini se da je ljudima najvažniji vanjski izgled odnosno ambalaža. Jer, kao i u trgovini, i u suvremenome svijetu bolje prolazi ono što je dobro upakirano. Na tu se pjesmu nadovezuje i kritika društva koju iznosi u pjesmi Bez maltretiranja. U njoj naš autor naglašava vrijednosti koje danas u hrvatskome društvu, nažalost, imaju prvenstvo – težnja za vlasti, strast za imovinom, kupovina svega i svačega, bestidna golotinja kojom se želi skrenuti pozornost na sebe, lažni sjaj itd. U toj se pjesmi ukazuje na frivolnost i nedostatak osjećaja te na nepoštivanje trajnih vrijednosti, a upravo se njima možemo uspješno suprotstaviti površnim i prolaznim strastima i postati humanijima. Primjerice, autor ove zbirke ih spominju u pjesmi Bog koja nas navodi na razmišljanje i budi pozitivnu energiju. Bog je riječ./Bog je ljubav./Bog je istina./Bog je milost./Bog je vječnost kaže Bradvica. Pjesma naslovljena Božić govori nam pak o  radosti i spokoju koje donosi taj blagdan, a pjesma Iskre uskrsnuća potiče nas da poštujemo tradiciju i običaje koje su nam stoljećima prenosili naši preci. Pjesme u kojima prevladava misaonost (Jabuka, Ja sam voda), ukazuju na pjesnikovo iskreno zanimanje za svijet oko sebe.

U svojoj poeziji Ivan Bradvica često rabi igre riječima. Ludizam je razvidan u pjesmi Crv u kojoj osobito do izražaja dolazi njegova pjesnička i jezična vještina: Crv u voću/crv u povrću/crv u noći/crv u samoći/crv u kamenu/crv u amenu itd. Slično je i u pjesmi Dan, te u onoj naslovljenoj Stećak u kojoj isprepliće tradicionalnu tematiku s modernim ludističkim izričajem. 

Pjesma Između još je jedna uspješna „slagalica“ u kojoj se nižu riječi koje upućuju na sve ono što čini život: svjetlost i tama, majka i otac, toplo i hladno, ugoda i neugoda, veselje i tuga, ljubav i mržnja… 

U pjesmi Jedna riječ pjesnik se ponovno igra – ne samo značenjima nego i grafičkim oblikovanjem. Zanimljiv grafički oblik ima i pjesma Križ koja je i napisana u obliku križa.

Od pjesama posvećenim domovinskoj tematici i obitelji ističemo pjesmu Došao sam, te one naslovljene Draga Riječ i Hrvatska. Tu je i pjesma 888 (Osamsto osamdeset i osam godina/u tuzi i tragediji/ bez slobodne države Hrvatske), kao i ona posvećena kardinalu Stepincu. U njima se zrcali istinska ljubav prema zemlji u kojoj pjesnik živi te predanost njenim vrijednostima. Bradvica ne zaboravlja ni svoj rodni kraj – Hercegovinu – kojoj posvećuje pjesmu Moja Hercegovina. U njoj nam govori o kamenu, lozi, smokvi, duhanu, smilju… odnosno o tipičnim obilježjima toga područja. 

U stvaralaštvu Ivana Bradvice nailazimo i na blagu ironiju (pjesma Izvanzemaljac), te oštriji satirični ton (Kazalište). U pjesama Smisao života te Sreća nailazimo i na didaktične tonove.   

Jedna od omiljenih tema ovoga pjesnika je svakako stvaralaštvo, prije svega književno. To nam objašnjava u pjesmi Moja pjesma u kojoj navodi: Pjesma je kao moja žena/ona je moja živa uspomena/radost zajedništva. Dakle, autor je u potpunosti predan poeziji koja ga uvijek prati, koja je uvijek tu negdje i vječno mu se „vrti“ u mislima.

Posebno je zanimljiva pjesma Orijentacija u kojoj se isprepliću originalna zamisao i zanimljivo grafičko rješenje. Tematika je stvaralaštvo i položaj stvaratelja u realnome svijetu: Onima na nebesima sam na zemlji/Onima na zemlji sam na nebesima/Onima na istoku sam na zapadu/Onima na zapadu sam na istoku kaže između ostaloga pjesnik koji je svjestan važnosti stvaralaštva ali i „čuđenja u svijetu“ koje izazivaju pjesnici. O stvaralaštvu koje uspoređuje s morem govori i u pjesmi Ušao sam u more.    

Uz pjesmu Orijentacija svakako treba istaknuti kratku Pjesmu nade koju obilježavaju jasna i snažna poruka te duboka misaonost. Snažne poruke nose i pjesme Uzica čija je tema sloboda te završna pjesma Zahvala.

Uz raznolikost tema, u ovoj je pjesničkoj zbirci Bradvica pokazao i razvidan napredak u poetskome izričaju i formi.   

Vezano uz osmislice, autor, već tradicionalno, iznosi svoje mišljenje o različitim pojavama –  u ovoj se zbirci susrećemo s njegovim zanimljivim, oštroumnim i britkim kratkim uzrečicama nadahnutim abecedom, anđelima, balkanskom tradicijom, odnosom Boga i čovjeka. U njima govori o duši, gladi, grijehu, hijerarhiji, Hrvatima. Ovdje su mu teme kultura, ljudska vrsta, mašta, moral i konačno, ponos, posao, povjerenje, pravda i učenje, ujedinjenje, život i životečina.

U ovoj zanimljivoj kombinaciji lijepe i izvorne poezije te oštroumnih misli može uživati širi krug ljubitelja poetske riječi. Čitajmo ovo knjigu!

predgovor knjizi napisala: Dr. sc. Željka Lovrenčić,

književnica

Ivan Bradvica, rođen je 12.srpnja 1949. godine u Veljacima kod Ljubuškog u Bosni i Hercegovini. Od 1968.godine živi u Zagrebu. Od 1974. živi u braku sa suprugom Mirjanom s kojom ima petero djece. Diplomirani je inženjer građevinarstva i profesionalno se bavio stručnim i istraživačkim radom na temeljenju objekata. Do sada je objavio 38 stručnih i znanstvenih radova iz područja geotehnike. Nakon završetka Domovinskog rata je počeo pisati pjesme i osmislice. Objavio je ove zbirke: Smisao života (2005), Pjesma graditelja (2007), Misterij realnosti (2009), Iskre uskrsnuća (2011), Pjesma nade (2013),Tragovi izvanzemaljca (2015), Sažete misli (2016), Draga riječ (2018), Uzica (2019) te Deseta(2019).

Nova knjiga Ivana Bradvice nalazi se na internetu pod imenom: Ivan Bradvica issuu.

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ivan bradvica deseta
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Ivan Bradvica