Ivana Bakal

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Ivana Bakal

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
18
 
04.2019

Ivana Bakal

vodi radionicu kostimografije - o odijevanju na filmu i kazalištu
Ivana BakalUnnamed (2)
 

Kada govorimo o odijevanju na filmu, nema te tehnologije koja može sakriti greške uzrokovane neznanjem

Ivana Bakal, voditeljica kostimografske radionice u Frooom! filmskoj školi otkriva brojne tajne zanata djeci i mladima, između ostalog, kako je veliki Leonadro da Vinci osmišljavao inovativne kazališne kostime.

Frooom! filmska škola kroz svoj program radionica već devetu godinu podučava tisuće djece osnovama medijske pismenosti pod sloganom "Što ne vidiš gledajući film". 

Kroz tri stupnja obrazovanja, od početnog do majstorskog Frooom! je program koji djeci i mladima od 8 pa sve do 16 godina film dočarava  iz brojnih kuteva kao i iz perspektiva mnogobrojnih različitih profesija koji se u današnjoj produkciji mogu naći. Od glume za film preko potrage za pričom, njenog oblikovanja i pisanja scenarija, dramaturgije i montaže pa sve do posebnih efekata. 

Ovo proljeće, petodnevna cjelodnevna radionica se održava u Zagrebu, Splitu i Komiži od 23. do 27. travnja.  

Majstorsku radionicu kostimografije u Zagrebu vodi Ivana Bakal, naša poznata i priznata kostimografkinja, jedna od selektorica dizajnera kostima koji će se ove godine predstaviti na najvećoj svjetskoj izložbi kazališne kostimografije u Moskvi pod nazivom „Inovativni kostim u 21. stoljeću: Sljedeća generacija”.

O konceptu svoje radionce Ivana Bakal kaže:

"Zamišljena je kao uvod u kreiranje kostima. Prvi dan govorimo o osnovama kostimografije i razlikama od mode, te razlikama kazališne i filmske kostimografije da bi do kraja dana uzeli u obzir i do sljedećeg dana izabrali dramski predložak ili scenarij koji će se praktično obrađivati. Koristimo se olujom ideja i crtamo kostime za odabranu priču, a inspriaciju nalazimo kroz upoznavanje s fundusom filmskog kostima Jadran filma i HNK Zagreb. Osim fundusa za inspiraciju su nam jako važne radionice u kojima se izrađuju kostimi kako bi od majstora zanata najbolje vidjeli kako taj posao izgleda u praksi. Drugim grupama smo na raspolaganju kao specijalni tim za kostime i izrađujemo koliko god je kostima potrebno i moguće izraditit u kratkom vremenu od svega tri do četiri dana. Važno mi je da mladi dobiju uvid u to koliko je važno poznavanje mode, povijesti odjevanja i kostimografije. Unatoč sve većim mogućnostima novih tehnologija, pogreške uzrokovane neznanjem su jako vidljive." 

Mjesto održavanja ove radionice je: 

ZAGREB –  OŠ Silvije Strahimir Kranjčević, Bogišićeva 13

Druga je majstorska radionica Dramaturgija i montaža koju iz sezone u sezonu vodi Lea Mileta, iskusna montažerka, radila je na mnogim našim filmovima te na seriji Uspjeh.

Frooom! će se tijekom 2019. održati u još najmanje šest različitih gradova Hrvatske, a trajno je otvoren poziv djeci i mladima "Spasi svijet".

Poziv je namijenjen djeci od 8 do 14 godina da svojim video uratkom ili filmskom pričom osvoje sudjelovanje na nekoj od Frooom! petodnevnih edukacija. Prijaviti se može na adresi f

rooom.filmskaradionica@gmail.com . 

Tema nije definirana nazivom poziva, a stručni tim voditelja radionica ne ocjenjuje, već biva od pomoći svima koji se jave. Nagrade su različite i osim stručnog filmskog savjeta tu je znanje koje se može steći na radionicama.  

Frooom! filmovi uspješno krstare svijetom međunarodnih  festivala filmskog stvaralaštva djece i mladih. Vizure nastale u Zagrebu s mentorom Venom Mušinovićem ovjenčane su s dvije pobjede u svojoj dobnoj kategoriji, na Dubrovačkom DUFF-u i mariborskom Enimation Film Festivalu. S druge strane predstave također pod mentorstvom Vene Mušinovića i Borisa Bakala odnijela je pobjedu na Small Axe film festivalu u Velikoj Britaniji. Među najpoznatijim festivalima na kojima su radionički filmovi sudjelovali prošle i ove godine su: AnimArte! u Brazilu, Providence Film Festival u SAD-u, MICE u Španjolskoj, CHIN u Indiji, a polaznice jedne majstorske radionice sa svojim filmom Moj svakodnevni život uživale su s mentoricom Leom Miletom nekoliko dana na Rozafa film festivalu na Skadarskom jezeru u Albaniji. 

Vizure, Zagreb 2017. trajanje: 10:26

Bacači Sjenki višestruko su nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 umjetničkih suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i s lakoćom isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. 

Frooom! financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar (od 2012.), Gradovi Zagreb, Rijeka, Komiža, Koprivnica, Prelog i Split; Zaklada Kultura Nova, Agencija za elektroničke medije, - HAVC, DHFR - Primorsko goranska, Koprivničko križevačka, Splitsko-dalmatinska i Međimurska županija. Dio programa se odvija se uz podršku saveza udruga Clubture, a nikako ne bi bio moguć bez sjajne podrške partnera: Hrvatski filmski savez, Multimedijalni kulturni centar – Split, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, udruga Mavena, Kulturno prosvjetno društvo “Sloga”- Pakrac, KUS - kulturno umjetničko središte Sinj, Zagreb film, kazalište Besa, Društvo Naša Djeca Prelog te Kino klub Zagreb.   

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Unnamed (2)
  • Zagreb Unnamed (1)
  • Zagreb Unnamed
  • Zagreb Unnamed
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Ivana Bakal