IVANA MALETIĆ: Hrvatska je korak do suspenzije EU sredstava!

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › IVANA MALETIĆ: Hrvatska je korak do suspenzije EU sredstava!

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
05.2015

IVANA MALETIĆ: Hrvatska je korak do suspenzije EU sredstava!

Ovaj tjedan vodila se zanimljiva rasprava na Odboru za regionalni razvoj i Odboru za ekonomsku i monetarnu politiku o europskim strukturnim i investicijskim fondovima i dobrom ekonomskom upravljanju odnosno o uputama Europske komisije za primjenu članka 23. Uredbe o utvrđivanju zajedničkih odredbi ESI fondova.
IVANA MALETIĆ: Hrvatska je korak do suspenzije EU sredstava!Ivana-maletic-fond
 

Ovim člankom utvrđeno je da Europska komisija može zatražiti od države članice da predloži izmjene Partnerskog ugovora i operativnih programa ako je to potrebno za usmjeravanje financijskih sredstava na provedbu specifičnih preporuka ili da bi se maksimalno povećao utjecaj fondova na rast i konkurentnost.

Uz ovo reprogramiranje koje zbog procedure može ugroziti brzinu provedbe EU fondova, člankom se propisuje i procedura suspendiranja sredstava u slučaju neprovođenja aktivnosti korekcije prekomjernog deficita, ponavljanja dvije godine za redom preporuka za rješavanje makroekonomskih neravnoteža te neispunjavanja programa za države koje su u posebnom programu prilagodbe.

Zastupnici su u najvećem broju protiv primjene procedure suspenzije sredstava te se od Europske komisije traži vrlo detaljno informiranje o svakom koraku prije pokretanja same procedure. Jednoglasan je zaključak i da reprogramiranje treba koristiti u iznimnim i rijetkim slučajevima. Sve što ugrožava provedbu Kohezijske politike i korištenje sredstva na lokalnoj razini zbog lošeg upravljanja na razini središnje države nije prihvatljivo. Zastupnica Maletić je istaknula da je dobro ekonomsko upravljanje preduvjet za uspješnu provedbu EU fondova, i da na članak treba gledati kao na poticaj državama članicama da rade dobro te izbjegnu primjenu ovih odredbi.

Na žalost Republika Hrvatska je, i to kao najnovija država članica, na korak do suspenzije sredstava. Kaznena odredba neće se za sad primijeniti upravo zato što smo novi i trenutno uz Francusku koju se zbog aktivnosti koje poduzima ne želi u ovom trenutku kazniti.

Predstavnik Europske komisije naglasio je da Komisiji nije cilj primjena kaznenih odredbi te da se državama koje su u proceduri prekomjernog deficita neko vrijeme iz kalkulacije deficita isključuje iznos financiranja za projekte sufinancirane iz EU fondova što značajno olakšava fiskalnu konsolidaciju ostavljajući prostor za investicije.

Zastupnica Maletić je istaknula da bi se i u ovom izvještaju trebali osvrnuti na problem kašnjenja plaćanja iz Europskog proračuna jer to direktno utječe na dobro ekonomsko upravljanje i provedbu Kohezijske politike. „Kako zaustaviti provedbu zbog neispunjavanja makroekonomskih uvjeta kada istovremeno kasnimo s plaćanjima iz Europskog proračuna“, zapitala je na kraju izlaganja zastupnica. 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Ivana-maletic-fond
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › IVANA MALETIĆ: Hrvatska je korak do suspenzije EU sredstava!