IZLAZITE LI VANKA?

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
07:10
Srp
2020
02

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › IZLAZITE LI VANKA?

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
21
 
10.2019

IZLAZITE LI VANKA?

DOKUMENTARNI FILM INES JOKOŠ POBJEDNIK 17. FESTIVALA PRVIH
IZLAZITE LI VANKA?Ines jokos izlazite li vanka
 

Dodjelom nagrada i poetskom večeri završen je 17. Festival prvih - smotra dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. Ovogodišnje izdanje obilježila je velika posjećenost i bezbroj raznovrsnih događanja: izložba radova pristiglih na temu nestalna ljubav, predavanja, filmske projekcije, performansi, radionice te glazbeni happening.

Odlukom tročlanog stručnog žirija, kojeg su činili sociolog Krešimir Zubčić, doktorandica na studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Ana Fazekaš i stručna suradnica za marketing Centra KNAP Lucija Duda, kratki dokumentarni film Ines Jokoš «Izlazite li vanka?» proglašen je pobjednikom 17. Festivala prvih.

Film je intimistički prikaz života dvoje starijih građana grada u kojem su snimani filmski spektakli poput Igre prijestolja i Robina Hooda, u kojem su boravile zvijezde svih veličina i o kojem se gotovo sve zna... I dok hodaju tako oslonjeni jedan o drugoga po skliskim ulicama Dubrovnika, oko njih se događa masovni turizam, spektakl, a oni su ovdje i neprimjetno klize prema staračkom domu. Kamera prodire u njihovu svakodnevicu i prati ih kao dva duha, relikta prošlosti, koji se ogoljuju pred nama i nude se da ih vidimo.» - stoji u obrazloženju ove nagrade.

Žiri u istom sastavu dodijelio je posebno prizanje radu «Mornari se drže kopna» Lene Rihnovski smatrajući kako je riječ o odvažnom tekstu koji žustrim potezima skicira zasićeni ljubavni sudar dvoje ljudi. ...Osobitu kvalitetu ovome radu, kojemu je sidrište u poetici ecriture feminine, daje činjenica da je riječ o rukopisu u plutom obloženoj bilježnici, u kojoj autorica nadasve spretno poentira prepoznatljive i doista opipljive doživljaje koji prožimaju kratku, ali intenzivnu epizodu, punu neposredne strasti, nedorečenosti, neizrečenih pitanja i nesigurnih nada, koje se rasplinjavaju u bjelinu stranica koje pripovijest tek treba ispisati...

Rad autorice Nine Šegović «Relationship interference» nagrađen je najboljim od strane publike koja je u ovom koloritnom gif.-u prepoznala dijelove autoričinih iskustava i doživljaja te nastojanja da pojavljivanjem, kretanjem i preklapanjem stvori dojam isparljivosti sjećanja.

Po završetku dodjele nagrada uslijedila je poetska večer s Hrvojem Jurićem «Ljubav u doba koleričnosti. Uz kolaž vlastitih pjesama, prožet pjesmama i proznim odlomcima drugih autora, pjesnik i filozof Hrvoje Jurić ponudio je niz refleksija o fenomenu ljubavi, o različitim formama ljubavi, o tekstovima i kontekstima ljubavi, o povezanosti ljubavi s mržnjom i ravnodušnošću, slobodom, moći i odgovornošću, prijateljstvom, jednakošću i solidarnošću, kao i o transformacijama i deformacijama ljubavi u svijetu današnje tehnologije, medija i politike.

A, već je poznato da će iduće, 18. izdanje festivala, kao temu ponuditi «pravo na stan».

Više o 17. Festivalu prvih:

http://www.studio-artless.hr

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila. FP svake godine proglašava središnju temu. Dosadašnje teme bile su: reklamokracija, GMO i biotehnologije, dominacije, mine, društvena odgovornost kapitala, mediji i prava djeteta, besplatno obrazovanje, poslovi sa Suncem, nepoznata mjesta u hrvatskoj umjetnosti 70-ih i 80-ih, nada, društvo razočaranja, depresija, solidarnost, pravo na (po)grešku, izmišljanje tradicije i doba praznine. Pokretanje Festivala prvih 2003. godine bilo je važno kako bi se otvorio prostor na javnoj sceni u zatvorenoj sredini te omogućio inicijacijski trenutak onima koji dolaze i, još važnije, da bi se prisililo/privoljelo one umjetnike i sve ostale koji su već tu da se usude napustiti profesionalno i zanatski sređene manirističke dvorce svojeg javnog istupa.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ana janjatovic zorica, lucija duda, dalibor jakus
  • Zagreb Ines jokos izlazite li vanka
  • Zagreb Kresimir zubcic i predstavnik autorskog tima filma izlazite li vanka
  • Zagreb Lena rihnovski mornari se drze kopna
  • Zagreb Lucija duda, dalibor jakus
  • Zagreb Nagrada za lenu rihnovski ana janjatovic zorica
  • Zagreb Nina segovic relationship interference
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › IZLAZITE LI VANKA?