Film Između ograda otvara Subversive Festival

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
09:59
Srp
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Film Između ograda otvara Subversive Festival

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
05.2016

Film Između ograda otvara Subversive Festival

u nedjelju 8. svibnja u 20 h u kinu Europa
Film Između ograda otvara Subversive FestivalSuvbersive-open
 

9. Subversive Film Festival: Kuća filma i prijateljstva otvara se u nedjelju, 8. svibnja u 20 h u kinu Europa, najnovijim filmom velikog izraelskog sineasta i borca za ljudska prava Avija Mograbija Između ograda. Beskompromisni kritičar izraelskog režima Mograbi ovaj nas put vodi u Holot, centar za prihvat izbjeglica smješten na granici Izraela i Egipta, u kojem pokreće Teatar potlačenih sastavljen od tražitelja azila iz Eritreje i Sudana, koji pokušavaju artikulirati svoja iskustva, diskriminacije i ideje. Pokretanjem Teatra potlačenih Mograbi pokušava pronaći estetsko sredstvo političke i socijalne promjene.

Nagrada Wild Dreamer za najbolja postignuća!

Ovogodišnje festivalsko izdanje održavat će se od 8. do 16. svibnja u kinima Europa, Tuškanac i MM centru, a prikazat će se preko 50 filmova, među kojima će najbolji dobiti nagradu Wild Dreamer za najbolja postignuća u konkurenciji igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova.

„Volimo razmišljati o Subversive Film Festivalu kao o kući filma. On mora biti mjesto prijateljstva i mjesto slobode. Zato nas ne zanimaju filmovi koji ilustriraju određenu temu, već oni koji nas obogaćuju. Filmovi koji otvaraju nove horizonte i subjektivnosti. Filmovi koji ne ovise isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta. Filmovi koji nas promatraju ravno u oči. U sklopu ovogodišnjeg natjecateljskog programa mnogi filmovi dolaze nam iz mediteranskih zemalja koje su najviše pogođene aktualnom izbjegličkom krizom, te problematiziraju između ostalog revolucionarno nasljeđe arapskog proljeća i njegova izdana obećanja. Također, cilj nam je otkrivati i promovirati nova autorska imena koja kritički promišljaju o svijetu u kojem živimo“, ističu organizatori.

Redateljski prvijenci na 9. Subversive filmskom programu

Na 9. Subversive filmskom programu gledat ćete nekoliko redateljskih prvijenaca: feministički manifest Baden Baden talentirane mlade autorice Rachel Lang s neodoljivom i androginom Salomé Richard u glavnoj ulozi, ali i film Teret mladog njemačkog sineasta Axela Koenzena, smješten na trgovački brod na kojem rade dronovi kasnog kapitalizma. 

Od igrane konkurencije izdvajamo sjajan debi tuniske redateljice Leyle Bouzid Kad otvorim oči, o buntovnoj Farah i njezinu bendu Joujma koji tik pred Jasmin-revoluciju bivaju suočeni s cenzurom i represijom zbog svojih provokativnih i režimu Bena Alija mrskih tekstova. Film je dobio nagradu publike na festivalu u Veneciji. Tu je i S Puno ljubavi, dosad možda najeksplicitniji prikaz ženskog erosa u recentnoj magrebskoj kinematografiji, koji se bavi prostitucijom u zemlji u kojoj se seksualnost percipira kao instrument podjele i ekonomske dominacije. Nakon premijere redatelj Nabil Ayouch zbog neprestanih je prijetnji morao zatražiti azil u Francuskoj, dok je njegova glavna glumica Loubna Abidar usred dana napadnuta na ulici Casablance.

Nemojte propustiti ni najnoviji film kultnog alžirsko-francuskog redatelja Rachida Bouchareba Put za Istanbul, u kojem izvrsna Astrid Whettnall susreće kolonu sirijskih izbjeglica dok pokušava prijeći tursko-sirijsku granicu ne bi li ušla u trag kćeri koja je pronašla put prema islamu i pridružila se džihadistima.

Odlična dokumentarna konkurencija!

Iz dokumentarne konkurencije uz Između ograda izdvajamo sablasni, postapokaliptični doks Homo sapiens cijenjenog austrijskog dokumentarista Nikolausa Geyrhaltera. Tu su i najnoviji uradak našega starog znanca, autorskog nomada Andree Segrea, koji u svojim Snovima slanog jezera prati naftni boom u Kazahstanu, te sjajan doks Ja sam narod libanonske redateljice Anne Roussillon, koji pokazuje kako su se egipatska (post)revolucionarna gibanja odrazila na svakodnevicu jednog lucidnog seljaka i njegove obitelji. Iz kratkometražne konkurencije izdvajamo Povratnika, sjajan direktni kratkiš Mahdija Fleifela i dobitnik Srebrnog medvjeda na ovogodišnjem Berlinaleu.

Osim natjecateljskog, i ove godine očekuje nas bogat popratni program. U suradnji s Centrom za mirovne studije donosimo filmski program naslovljen Razotkrivanje, koji ukazuje na ulogu zviždačkog neposluha u jačanju demokracije. U sklopu programa održat će se i nekoliko informativnih tribina, a jedna od gošći bit će i nekadašnja glasnogovornica Haaškog suda i autorica knjige Zviždači Florence Hartmann. Donosimo i ciklus slabije poznatih i rijetko prikazivanih dokumentarnih filmova velikog Piera Paola Pasolinija u kojima njegova društvena angažiranost najviše dolazi do izražaja, kroz putovanja Trećim svijetom i suradnju s kolektivom Lottacontinua. Tu je i program Švicarski aktivistički film, u sklopu kojeg izdvajamo nekoliko naslova trenutno iznimno zanimljive švicarske kinematografije i njezina angažiranog, autorskog filma koji nam pokazuju mračnu stranu jedne od najbogatijih zemalja na svijetu koja je daleko od alpskog raja kakvim je obično prikazuju.

U suradnji s Restartom donosimo masterclass jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala, Karpa Godine, snimatelja kultnih djela iz povijesti jugoslavenskog filma, kao što su Rani radovi Želimira Žilnika i Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića. No, Godina je i autor niza kratkometražnih remek-djela u kojima je preispitivao društveno-političku situaciju u zemlji na sasvim poseban, suptilno razbarušen, anarhičan i duhovit način, kao što možemo vidjeti u dokumentarcima Zdravi ljudi za razonodu i O ljubavnim vještinama ili film s 14441 kvadratom ili u dokumentarnoj TV seriji Ram za nekoliko poza.

U sklopu sekcije Hommage prisjećamo se čak triju velikih sineasta koji su nas napustili ove godine: najmisterioznijeg predstavnika francuskog novog vala Jacquesa Rivettea, talijanskog majstora gorke komedije Ettorea Scole i poljskog genijalca Andrzeja Żuławskog, čijim oproštajnim djelom Kozmos, koji je dobio nagradu za režiju na ovogodišnjem festivalu u Locarnu i koji je snimao punih 15 godina, adaptacijom istoimena romana velikog poljskog emigrantskog pisca, krajnje subverzivnog Witolda Gombrowicza, zatvaramo ovogodišnji festival. 

Cijena ulaznice za projekcije u kinu Europa iznosi 20 kuna, projekcije u kinu Tuškanac 10 kuna, a na programe u Dvorani Müller ulaz je besplatan. Subversive Festival pokrenuo je ove godine i crowdfunding kampanju (https://www.indiegogo.com/projects/subversive-festival-create-freedom/x/13907580#/funders), gdje je moguće za donaciju od 10 $ dobiti pet ulaznica po izboru. Od 12. do 15. svibnja 9. Subversive Film Festival gostuje u riječkom Art-kinu Croatia.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Suvbersive-open
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Film Između ograda otvara Subversive Festival