JAVNI I PRIVATNI

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › JAVNI I PRIVATNI

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
13
 
07.2020

JAVNI I PRIVATNI

SEKTOR UJEDINJENI ZA REFORME - donosimo rezultate velike ankete
JAVNI I PRIVATNIGraf 1
 

I javni sektor priželjkuje reforme

Nakon niza anketa koje smo proveli među našim članstvom na temu reformi, odlučili smo pitati zaposlenike u javnom sektoru misle li kako su reforme potrebne te u kojim segmentima. Odgovori se gotovo pa u cijelosti poklapaju s odgovorima zaposlenika u privatnom sektoru – svi smatraju kako su reforme nužnost!

Udruga Glas poduzetnika se jasno zalaže za niz reformi koje smatra kritičnima za opstanak gospodarstva i države. Iako neki pokušavaju nametnuti stare podjele i zastarjele teorije o sukobima rada i kapitala, već su neke ankete na općoj populaciji ukazivale na svijest o potrebnim promjenama i spremnost da se podnese njihov kratkoročni teret. Dok mediji ističu kako će premijer Plenković sa novim sastavom Vlade RH imati povijesnu priliku napraviti potrebne reforme, neki se boje i da će ostati unutar svojih birokratskih navika i političkih pritisaka za statusom quo. Ispitivanja koja smo radili među poduzetnicima, daju jasan odgovor da oni očekuju cijeli niz reformi i smatraju kako moraju biti provedene hitno i odlučno.

Znajući kako je potreban konsenzus cijele javnosti oko toga, zanimalo nas je kakvo je mišljenje zaposlenika javnog sektora, s kojima nemamo priliku izravno komunicirati, i o čijim interesima možemo ponešto čuti samo kroz informacije selektirane od strane njihovih sindikata. Zbog komentara mnogih simpatizera koji rade u javnom sektoru, a koji se otvoreno ne slažu s radom sindikata, odlučili smo na uzorku od više stotina ljudi, napraviti kratku anketu i sakupiti osnovne informacije o spremnosti na promjene. Prvo pitanje je bilo vrlo jednostavno Slažete li se da su u javnom sektoru potrebne reforme? Veliki broj njih, preko 95%, je odgovorilo potvrdno, kako smatraju da su reforme nužne. To je potvrdilo našu tezu da se svi zaposlenici u Hrvatskoj slažu oko toga koje stvari nisu dobre te smatraju kako se mora ozbiljno raditi na promjenama. Anketa je rađena na više stotina ljudi i rezultati su nas ugodno iznenadili. Samo 3% zaposlenika je reklo da se promjene moraju raditi možda i samo u nekim sektorima, a ispod 1% smatra kako nikakve reforme nisu potrebne.

Nakon potvrde da i zaposlenici u javnom sektoru vide potrebu za ozbiljnim reformama i promjenama, zanimali su nas i precizniji odgovori o tome što je sve potrebno napraviti za njih. Na pitanje što sve treba napraviti ispitanici odgovaraju ovako:

Preko 89% njih smatra kako treba smanjiti broj političkih uhljeba u njihovim redovima. Oko 84% se složilo da sve treba digitalizirati i time ubrzati i pojednostaviti stvari. Gotovo 82% misli da treba ukinuti nepotrebne državne agencije i izmišljene pozicije. Preko 80% se slaže kako im se treba povećati efikasnost i produktivnost, a nešto manje od 75% smatra da bi trebalo uvesti transparentnost u sve procese.

Kroz te odgovore možemo vidjeti kako postoji visoka razina samosvijesti te preklapanje s viđenjem problema i iz privatnog sektora.

I za kraj, željeli smo dobiti informaciju o tome što zaposlenici javnog sektora misle o tome koji su sektori prioritet i gdje bi se stvari prve trebale reformirati? Pitali smo ih: U kojim segmentima mislite da su reforme najpotrebnije?

Njih 19% misli kako treba reformirati jedinice lokalne samouprave, a drugi najveći pojedinačni odgovor s preko 11% je sudstvo, koje je očito svima bolna tema. Nešto manje od 9% misli da se treba reformirati ministarstva i državne servise, a oko 5% da bi reforme trebale utjecati i na firme u državnom vlasništvu. Ipak, zanimljivo je da je najveći broj ispitanika preko 51%, zaključio da se reformirati moraju SVI segmenti. U UGP-u možemo samo reći kako smo jako zadovoljni s rezultatima, s obzirom na to da reflektiraju i naše glavne zahtjeve o više rada, više pravde, transparentnosti, digitalizaciji itd.

Naš zaključak se nameće sam po sebi – u društvu postoji konsenzus kako su promjene potrebne i nužne. Oko toga se slažu i javni i privatni sektor. Nikakvi alibiji neće biti prihvaćeni ako reforme ne budu provedene, a premijer Plenković i njegov tim imaju priliku pokazati hrabrost i snagu da provedu što je potrebno i ostanu zapamćeni kao najbolja Vlada do sada, ili birokratske kukavice koje su samo pokušavale kratkoročnim ustupcima osigurati kraj svoga mandata i time do kraja ugroziti budućnost ekonomski uzdrmane zemlje. UGP svakako navija za prvu opciju i stavlja se na raspolaganje za pomoć kako bi se ona i ostvarila.

UGP Puls

Aco Momčilović

Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je u dva tjedna od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Graf 3
  • Zagreb Graf 2
  • Zagreb Graf 1
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Politika › JAVNI I PRIVATNI