Jedanaestogodišnjak predvodio sado, japansku čajnu ceremoniju

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Ruj
2020
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Jedanaestogodišnjak predvodio sado, japansku čajnu ceremoniju

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
28
 
12.2014

Jedanaestogodišnjak predvodio sado, japansku čajnu ceremoniju

IZNIMNO ZANIMANJE ZA TRADICIONALNI JAPANSKI OBIČAJ U DESTINATIO TOKYO
Jedanaestogodišnjak predvodio sado, japansku čajnu ceremonijuJapan281214
 

Jedanaestogodišnji Hatsunori Hashimoto vješto je i mirne ruke vodio jučer u Zagrebu čajnu ceremoniju - sado, pripremajući okrepljujući napitak od zelenog čaja u prahu - matche za brojne Zagrepčane koji su posjetili Destinatio Tokyo, prvu pravu japansku trgovinu u Hrvatskoj. Pomoć su mu bile baka kao iskusna majstorica ceremonije Yumiko (Sôyu) Murakami i majka Kaori Hashimoto koje su i za goste iz inozemstva poslužile čaj i predstavile taj tradicionalni japanski običaj. Svi okupljeni, dostojanstveno su i uz poštovanje prema ceremoniji, kušali pripremljeno zeleno osvježenje kao i chagashi - tradicionalne japanske slatkiše koji se služe uz čaj.

Tijekom jednoipolsatnog događanja, u organizaciji Hrvatskog japanskog kulturnog i gospodarskog društva, Destinatio Tokyo i Veleposlanstva Japana, Y. Murakami i K. Hashimoto okupljenima su predstavile važnost ceremonije za japansku kulturu i blagodati čaja, dok je H. Hashimoto vodio demonstraciju pripreme napitka. Ujedno, čaj je posluživan, kako tradicija i nalaže, iz specijalnog i skupocjenog porculana koji je posebno za ovu prigodu dopremljen u Destinatio Tokyo. Zanimljivo je, primjerice, kako se vrhunska metlica za pripremu čaja - chasen, od komada bambusa priprema gotovo tri godine, kako bi se dobio najkvalitetniji proizvod za pripremu delikatnog napitka. Organizatori su zadovoljni zanimanjem posjetitelja za čajnu ceremoniju kao drevnog japanskog običaja jer im je glavni cilj i bio popularizacija kulture i tradicije 'zemlje izlazećeg sunca'.

Yumiko Murakami je majstorica čaja škole Urasenke. Još u djetinjstu ceremoniji čaja podučavajala ju je majka, koja je također bila majstorica Urasenke škole. Yumiko Murakami danas vodi Visoku gradsku školu čaja Den-En-Chôfu u Tokiju, a uz to podučava čajnu ceremoniju u sklopu Japanske organizacije za vanjsku trgovinu (JETRO) u Njemačkoj. Kao predsjednica neprofitne organizacije Nihon dentô bunka-no-kai (Udruga tradicionalne japanske kulture) radi na širenju tradicionalne japanske kulture.

Prva prava japanska trgovina u Hrvatskoj Destinatio Tokyo kupcima je ponudila i popust na zeleni čaj u prahu koji, primjerice, prodaju u posebno osmišljenim metalnim kutijicama za prodaju čajeva u rinfuzi, ali naglasak su zadržali na očuvanju kvalitete čaja i u svaku kutijicu stavljaju mali apsorbent kisika koji čuva svježinu, sprječava oksidaciju vitamina A, C i E, zadržava aromu i slično.

Trgovina nudi više od 550 različitih proizvoda vodećih brendova, a uz vrhunski sake i shochu, kao jedne od najpoznatijih alkoholnih pića, Destinatio Tokyo nudi i izbor piva iz Japana i druga specifična bezalkoholna pića. Također, u dućanu se mogu pronaći i različiti proizvodi japanske pop kulture. Ponuda i predstavljanje proizvoda pažljivo su osmišljeni i slijede filozofiju 'manje je više' s posebnim naglaskom da se svaka namirnica predstavi gotovo kao da je na izložbi, a ne u trgovini

O čajnoj ceremoniji (ulomak izvornog teksta Veleposlanstva Japana u Hrvatskoj):

Čaj (jap. cha) je u Japan stigao iz Kine tijekom dinastije Tang (618-907), u vrijeme kada su odnosi dviju zemalja bili na vrhuncu. U početku, čaj je koristilo samo svećenstvo i visoko plemstvo, prvenstveno u medicinske svrhe. U VIII. stoljeću pijenje čaja i navike vezane uz čaj se mijenjaju, pa on prestaje biti tek ljekovitim napitkom, no i kao takav bio je dostupan samo višim staležima. U Japanu se čajna ceremonija prvi puta spominje baš u VIII. stoljeću, a pretpostavlja se da nikad ne bi zaživjela da je čaja bilo u izobilju jer je upravo njegova rijetkost uvjetovala da se ljudi prema njemu odnose s dužnim poštovanjem. Pojavom zen budizma u Japanu, javljaju se nove spoznaje o čaju, a mijenjaju se i neke navike njegovog pripravljanja. Najvažnija novina tog vremena bilo je usitnjavanje čaja u prah koji se miješao s vodom i mutio bambusovom metlicom. Ta dva detalja prepoznatljivi u ceremoniji kakvu i danas poznajemo.

Čaj se u početku uzgajao samo u okolici grada Uji, no povećana potražnja uvjetovala je početkom XII. st. lagano širenje plantaža čaja cijelim Japanom. Povećana proizvodnja omogućila je i lakšu dostupnost čaja stanovništvu, a posebno ga je cijenila novonastala klasa višeg klasnog statusa. Tijekom razdoblja Muromachi (otprilike 1336 – 1573), čajna ceremonija postaje oblik sofisticirane zabave viših staleža, pri čemu su se koristili skupocjeni predmeti mahom uvezeni iz Kine. Kako bi napravio odmak od skupocjenih stranih predmeta, te kako bi naglasio vrednotu samoga napitka, veliki majstor čaja Sen no Rikyū krajem XVI. st. razvio je vlastitu teoriju i filozofiju čaja – wabi-cha. Od lokalnih japanskih majstora naručuje, a nerijetko je i sam izrađivao vlastite predmete, posude i sredstva za rad, koji su se odlikovali jednostavnošću oblika, nenametljivim bojama i prikrivenom elegancijom. Za razliku od dotadašnjeg običaja pripreme čaja u odvojenoj prostoriji, Rikyu priprema čaj pred samim gostima, uključujući ih na taj način u cjelokupan postupak ceremonije. Svojim doprinosom kulturi čaja, postao je središnjim likom povijesti japanske čajne ceremonije, a njegova učenja nastavili su usavršavati njegovi nasljednici. Od njegova tri praunuka potekle su još i danas postojeće najpoznatije škole čajne ceremonije: Urasenke, Omotesenke i Mushakojikisenke.

Čajna ceremonija podrazumijeva širok spektar raznih predmeta, no neki od važnijih su posude za čaj (chaire i natsume), šalica za čaj (chawan), grabilica za čaj (chashaku), bambusova metlica (chasen), tkanine chakin i fukusa za ritualno pročišćavanje predmeta i dr.

Smisao čajne ceremonije duboko je ukorijenjen u zen budizmu. Njena svrha je pročišćenje duha, pa duhovno značenje pripreme čaja nadilazi samo fizičko spravljanje napitka. Unutrašnji mir, gostoljubivost i prisnost među sudionicima najvažnije su karakteristike, a jednostavnost i elegancija postupka služe naglašavanju tih vrlina. Iako ceremoniju odlikuju stroga i detaljna pravila koja se na prvi pogled mogu učiniti krutima i pretjeranima, ona postoje baš iz razloga kako bi se postigla maksimalna učinkovitost i sklad pokreta. Tijekom ceremonije čaja razgovor je sveden na minimum, i u pravilu je vezan uz sam čaj. Domaćin pozdravlja svoje goste, a oni mu odzdravljaju. Gosti mogu udijeliti kompliment ili upitati kakvu pojedinost vezano uz odabir predmeta, zidnog natpisa, cvjetnog aranžmana. No čak i u takvim trenucima postoje unaprijed određena pravila razgovora, gotovo uvijek definirana konkretiziranim izrazima. Sveukupne geste tijekom ceremonije nazivaju se temae, a propisana su kako za domaćina tako i za goste. Glavni elementi temae su raspored, pročišćenje te smirenost duha. Pročišćenje duha i uma simbolizirano je ispiranjem šalice za čaj ili brisanjem grabilice i posude za čaj, a smirenost se postiže koncentracijom, prateći postupak ceremonije. Što se gostiju tiče, važno je obratiti pažnju na pijenje spravljenoga čaja. Ponuđena šalica uzima se desnom rukom, i polaže se na lijevi dlan. Prilikom podizanja šalice, domaćinu se upućuje lagani naklon u znak zahvalnosti i poštovanja. Nakon toga, šalicu desnom rukom okrećemo u smjeru kazaljke na satu, kako bi se strana šalice okrenuta gostu okrenula domaćinu – gesta koja predstavlja dijeljenje i poštovanje. Čaj se ispija u tri gutljaja, pri čemu je posljednji gutljaj najduži. Šalica se vraća na način da se dlanom desne ruke šalica ponovno okreće kako bi strana koja je prvotno bila okrenuta gostu ponovno bila okrenuta njemu.


 

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Japan281214
  • Zagreb Japanjedan281214
  • Zagreb Japandva281214

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Jedanaestogodišnjak predvodio sado, japansku čajnu ceremoniju