Josip Konta

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:59
Lip
2020
04

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Josip Konta

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
30
 
12.2016

Josip Konta

MALA RETROSPEKTIVA
Josip KontaK 2
 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i kipar Josip Konta ( rođen je u Livnu 1946.g, 1972.g. diplomirao je na zagrebačkoj ALU, od 1972.g. do 1974.g. suradnik je Majstorske radionice Antuna Augustinčića, izlagao na brojnim samostalnim izložbama diljem domovine i u inozemstvu) sredinom studenog ove godine predstavlja se s novom izložbom   (19.11.2016. do 08.01.2017.), s MALOM RETROSPEKTIVOM u zagrebačkoj galeriji-caffeu LAV .

Konta je za ovu izložbu, odabrao djela iz svoga polustoljetnog umjetničkog rada  koja čine temelj nekoliko njegovih ključnih ciklusa a to su Grupa, Plesači, Jahači, Pejzaži  te sakralni motivi.

Na početku ipak istaknimo što je Kontin ključni, karakteristični motiv. Grupa, pojedinci u masi, grupirani, zbijeni, uvijek u prostoru, u šetnji, u traženju, u kompoziciji događanja, u dinamičnom pokretu, u plesu, u igri, otuđeni, udaljeni.

Kroz razvoj Kontinih ciklusa opažamo jasni kontinuitet autorovog traženja odgovora, kako se oduprijeti bolesti suvremenosti, alienaciji?

Na leđima konja u mitskom krajoliku odjahati će nagi jahači u nepoznato, u volumen otkrivanja, ispod neobičnih svjetala noći, u zoru, pred noć, poći u potragu za ljubavi, za nestalim i izgubljenim emocijama kroz krajobraze sjećanje ili sanjanja, dosegnuti razigrane plesače, razodijevene figure opijene plesom i iznova se prepustiti snazi i vatri  lijepo oblikovanih neukrotivih konja.

Autor se za ovu prigodu retrospektive, za koju ima u atelijeru nekoliko puta više izvrsna materijala koga bi valjalo, objedinjenog prikazati u zasebnim ciklusima, koji čine skladnu i jedinstvenu cjelinu, no prostor određuje limite, tako da u ovoj prilici neće biti izložene  skulptura iz Kontinog velikog kiparskog opusa, a koji se može prikazati u barem tri različite izložbe.

Na ovoj izložbi Josipa Konte moći će se vidjeti grafike,listovi posvećeni Zagrebu i njegovim prepoznatljivim i karakterističnim vedutama, te ciklusi Konja, Jahača, Plesača, Aktova te Pejzaži.

Valja također istaknuti posebnu ulogu konja u opusu Josipa Konte, u ciklusima umjetnika prikazani su poput svetih bića jer to nisu životinje, konji pripadaju prostoru između ljudi i neba, oni ih odvode, spašavaju, noseći ih na svojim snažnim tijelima u novi svijet, svijet u kojem ne samo da postoji već vlada ljubav.

Konta je tipični predstavnik štafelajnog slikarstva, ulja i platna, autor koji njeguje u svom artističkom izričaju i čak posebno naglašavajući unutarnji krhki ustroj čovjeka, česte turbulencije duha, nemogućnost ili otežanost komunikacije ne samo s drugim već i samim sobom.

Aktove Josipa Konte krasi fina, odmjerena erotika, ljepota ženskog tijela, otmjene crte lica modela temeljna je odlika ovih po malo zamišljenih i duhom udaljenih likova u prostorima koji nam za trenutak izgledaju poput kazališne scenografija da bi u idućem trenutku pomislili kako je ipak riječ o intimnom kutku, duboko skrivenom

Uz odabrani opus valja dometnuti i ovo, gledajući slike i skulpture Josipa Konte, pokušavajući proniknuti u njihovu osobnost, u tajnovitu veza između umjetnika stvaratelja i njih, ploda atelijera, poneko, tankoćutniji, zacijelo bi rekao kako je začuo glazbu, adekvatnu slici ili skulpturi.

MALA RETROSPEKTIVA akademskog kipara i slikara Josipa Konte izvanredan je potez zagrebačke Galerije Lav jer umjetnik ne samo da zaslužuje ovakvu i ovu izložbu i već i mnogo obimniju, izložbu koja bi bam pružila cjelovitiji i sveobuhvatniji uvid u polustoljetno djelo značajnog i svakako samosvojnog hrvatskog umjetnika.

napisao: Miroslav Pelikan

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb K 2
  • Zagreb K 5
  • Zagreb K 1
  • Zagreb K 3
  • Zagreb K 4
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Pelikan › Josip Konta