Kada književniku zakucaš na vrata

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
11:53
Velj
2020
28

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Kada književniku zakucaš na vrata

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
05
 
02.2015

Kada književniku zakucaš na vrata

Intervju sa Sanjom Vučković u povodu Dana otvorenih vrata Centra - Druženje građana s piscima i novinarima 26 veljače 2015. godine Razgovarala: Aleksandra Starčević
Kada književniku zakucaš na vrataSanja-vuckovic
 

Sanja Vučković,  predsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu

U Hrvatskoj nema studija za pisce, što je šteta, govori dugogodišnja predsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu Sanja Vučković, ali mi smo u našim radionicama proizveli puno kvalitetnih autora koji su već prepoznatljivi na književnoj i medijskoj sceni

U sklopu Dana otvorenih vrata 26. veljače 2015. godine CeKaPe, Centar za kreativno pisanje u Zagrebu, držat će otvorena vrata u Amruševoj 5/II svim građanima koji se žele družiti s piscima i novinarima. Oni već sedam godina kao voditelji književnih, scenarističkih, blogerskih, ali i radionica specijaliziranih za rješavanje stvaralačkih kriza, uče polaznike tehnikama i stilovima pisanja te ih potiču u njihovim talentima. O programu razgovaramo s predsjednicom Centra za kreativno pisanje Sanjom Vučković, koja je posebno ponosna na Biblioteku Centra za kreativno pisanje, koja broji desetak naslova novih autora proisteklih kroz radionice.

Zašto otvarate vrata Centra za kreativno pisanje, zvanog CeKaPe,građanima i koji su pisci zaduženi za program tog dana?

- Nakon sedam godina rada želimo javnosti pokazati što mi to radimo, prezentirati programe brojnih radionica, koji nisu studij za pisce, što je šteta da ga nema, ali su ipak dokazale da se iz njih može dobro zagaziti u književne vode.

Želimo predstaviti naše voditelje, pisce Zorana Ferića, Ivanu Sajko, Tomislava Zajeca, književnu kritičarku Jagnu Pogačnik, psihologinju I spisateljicu Tomicu Šćavinu, pjesnika i proznog pisca Miroslava Mićanovića, ali i sve ostale voditelje koji će tog dana biti u CeKaPe-u i s kojima će onaj tko dođe moći razgovarati. Imamo 13 radionica i desetak naslova knjiga naših polaznika, koje posjetitelji mogu razgledavati, čitati i naravno kupiti po cijenama koje će toga dana biti posebno povoljne. Tog dana razgovarat ćemo o pisanju, kratkoj priči, blogovima, književnoj kritici, romanu, poeziji i još o puno toga što smo pripremili, a organizirat ćemo i otvoreni sat nekih radionica. Počinjemo ujutro u 9 sati i ne zaustavljamo se do 21 sat. Detaljan program bit će objavljen na našoj web stranici www.cekape.com.

Želite li građane samo privući u radionice ili im želite približiti književni scenu grada Zagreba?

- Svi koji prate naš rad znaju da, osim radionica, dva puta mjesečno organiziramo u Zagrebu i tribinu Čitaj mi! na kojoj naši sugrađani koji pišu i imaju svoje tekstove, mogu ih pročitati. U pisanju je jako važno da tekst čuje što više ljudi, da ga komentira, pozitivno ili negativno, jer bez kritike nema napredovanja. Međutim, ako i nemaju svoje tekstove, mogu doći i jednostavno uživati dva sata u čitanju i razgovorima o književnosti. Jednom mjesečno organiziramo i tematske tribine, dovodimo goste, poznata imena hrvatske književne scene. Od 2011. objavljujemo knjige polaznika i svaku knjigu promoviramo kako bi došla do što većeg broja ljudi. U zadnjem tjednu kolovoza, već četiri godine, organiziramo ljetnu školu pisanja u Gorskom kotaru, što je iskustvo sedmodnevnog pisanja u izolaciji šume i dvorca Stara Sušica, u kojem smo proveli tri godine. Prošle smo godine bili u Petehovcu, no nadamo se da ćemo se pete, jubilarne godine vratiti u taj bajkovit dvorac u kojem su nastajali brojni tekstovi. Trudimo se, s jedne strane radioinicama, ali i različitim programima biti dijelom kulturne scene Zagreba i pružiti svima koje to zanima mjesto u kojem će, uz pisanje, pronaći inspirativno okruženje i podijeliti ljubav i strast prema književnosti i pisanju.

Planirate li još neke projekte i dovođenje još nekih poznatih imena u Centar? 

- Voljeli bismo se čvršće povezati s Rijekom, budući da je riječka književna scena posljednjih godina izuzetno zanimljiva, odnosno, postala je puno vidljivija nego ranije i postoji velik je broj pisaca. Neki od njih, Zoran Krušvar, Kristina Posilović, Alen Kapidžić, bit će voditelji radionica koje smo početkom ove godine pokrenuli u RIjeci. Počet ćemo s radionicom kratke priče, poezije, novinarskom radionicom i vikend radionicom za one koji žele objaviti e-knjigu.

Nadamo se da će nam se u Zagrebu u novim projektima pridružiti Ivana Simić Bodrožić, Kruno Lokotar i kao gostujući voditelj vikend radionice Renato Baretić.

Razgovarala: Aleksandra Starčević

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Sanja-vuckovic

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Kada književniku zakucaš na vrata