Kako izabrati i održavati

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Lip
2020
05

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kako izabrati i održavati

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
01.2020

Kako izabrati i održavati

skijašku opremu - savjetuje Ivica Franjko
Kako izabrati i održavatiIvica franjko u svom servisu
 

Savjetuje Ivica Franjko, vlasnik jednog od najpoznatijih servisa Ski Frankie i bivši pomoćni trener i serviser Ivice Kostelića

Pred nama je u drugom tjednu siječnja tzv. hrvatski skijaški tjedan u kojem će većina od, prema procjenama stručnjaka, više od 200.000 hrvatskih skijaša krenuti put nekog od izabranih skijališta, najčešće u Austriji, Italiji, Sloveniji i Francuskoj. Ali prije odlaska na skijanje jedna od najvažnijih stvari, koju nikako ne bi trebalo preskočiti, servisiranje je skijaške opreme.

Naime, o njenom stanju i ispravnosti prije svega ovisi naša sigurnost na stazama kao i ukupni doživljaj jer nenabrušene skije i loše namješteni sigurnosni vezovi mogu smanjiti užitak skijanja, a vlasnika,  pogotovo na tvrdom i zaleđenom snijegu, izložiti opasnosti od pada i ozljeda. Osim toga, servis skija i vezova bolje je napraviti doma u specijaliziranom servisu, kao i iznajmljivanje potrebne opreme, kako na stranim skijalištima, gdje su cijene nerijetko i višestruko više, ne biste nepotrebno gubili dragocjeno vrijeme ali i novac.

Zato smo o tome kako izabrati odgovarajuću skijašku opremu i što bolje brinuti o njoj razgovarali sa dr. sc. Ivicom Franjkom, vlasnikom jednog od najpoznatijih i najdogovječnijih hrvatskih ski-servisa Ski Frankie, učiteljem i demonstratorom skijanja te članom hrvatskog DEMO TEAM-a od 1997. godine, koji je godinama bio pomoćni trener i serviser skija Ivice Kostelića, pobjednika Svjetskog kupa i osvajača brojnih medalja na zimskim Olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu i drugim natjecanjima najboljih svjetskih skijaša. Osim toga, Ski Frankie je više puta prema odabiru čitatelja popularnog portala Skijanje.hr u godišnjim anketama proglašen najboljim ski servisom.

U kvalitetnim ski-servisima skije se servisiraju na posebnim strojevima, a Franjsko koristi jedan od najkvalitetnijih strojeva na svijetu - Wintersteiger FINISH SHUTTLE 3C. Prije svega se, kada je to potrebno, obnavlja klizna podloga skije. U nekim servisima prvo dijelom odbruse klizu plohu ali se tako skraćuje vijek trajanja skije. Zato oni ne rade tako nego prije svega obnavljaju kliznu podlogu. Bez obzira radi li se o manjem ili većem oštećenju njihov ekstruder ravnomjerno obnavlja i poravnava tu donju plohu skije. Tako ne preskaču neka manja oštećenja niti skidaju dio te plohe nego sva oštećenja poravnavaju sa novom tekućom plastikom. Nakon toga višak plastike skidaju, a skiju stavljaju u spomenuti veliki stroj koji poravnava klizu plohu i rubnike s donje strane te brusi rubnike na željeni kut s bočne i donje strane. Za rekreativne skijaše se bočni rubnici bruse pod kutem od 88 stupnjeva jer je tada skija dosta vodljiva, a u pravilu je dovoljno oštra. Mogu napraviti i oštrije kuteve ali ih ne preporučuju za obične skijaše jer će se brže istupiti pa se takvo brušenje koristi za natjecateljske skije, objašnjava Franko.

Osim toga, tijekom servisa provjeravaju sigurnosne vezove na skijama čija je ispravnost i dobra namještenost u odnosu na znanje i težinu skijaša vrlo važna za izbjegavanje mogućih ozljeda, a sve završava tzv. strukturiranjem klizne plohe skije i njenim mazanjem posebnim voskom kako bi bolje klizile po snjegu i kako se vlažni snijeg ne bi hvatao s donje strane skije otežavajuć tako skijanje.

Kako je skijaška oprema, posebno ona kvalitetnija, prilično skupa dosta skijaša se sve češće ne odlučuje za njenu kupovinu nego iznajmljivanje. Posebno je to često kod djece koja brzo rastu pa nerijetko za godinu-dvije prerastu kupljene skije, štapove, pancerice i kacige. Zato smo ga pitali kako kod kupovine i iznajmljivanja izabrati opremu koja će skijašu najviše odgovarati.

Prema njegovim riječima, dužina skija prije svega ovisi o stilu skijanja, odnosno da li se više voze kraći slalomski ili duži, veleslalomski zavoji. Za kraće zavoje treba kupiti ili iznajmiti kraću slalomsku skiju (visoku otprilike do brade ili nosa) dok veleslalomske skije za veće zavoje trebaju otprilike biti duge koliko je skijaš visok. Osim toga, slalomska skija ima dosta manji tzv. postranični luk ili radijus i veću strukiranost od veleslalomske. Riječ je o razlici u širini skije na vrhu, u sredini i na repu. Što je ta razlika izraženija to je postranični luk ili radijus manji pa je skija predviđena za kraće zavoje. U pravilu slalomske skije imaju radijus od 10 do 12,5 metara. Skije za srednje velike zavoje ili all round skije imaju radijus od 13 do 17 metara, dok manje strukirane skije predviđene za duže zavoje imaju radijus od 19-20 pa i više metara. Franjko preporučuje uzeti skije na kojima ćemo se ugodno osjećati i kod kraćih i kod dužih zavoja, a to je all round skija sa radijusom od 16-18 metara.

Kod izbora tvrdoče skije (uglavnom se označava brojkom uz naziv skije) treba pogledati preporuke proizvođača. Naime, mekše skije su za lošije skijaše, srednje tvrdoče su za osrednje dok su tvrđe  namjenjene dobrim i vrhunskim skijašima. U svakom slučaju dobro je željenu skiju prije kupovine ili iznajmljivanja, ako je moguće, isprobati na nekom od dosta čestih testiranja i promocija koje proizvođači organiziraju po skijalištima jer je to najbolji način za utvrditi odgovara li vam, savjetuje Franjko.

Kod nabave skijaške opreme najvažnije su skijaške cipele popularno nazvane pancerice. U njima se boravi veći dio dana pa trebaju biti udobne i odgovarati skijaševom znanju, kondiciji, težini i starosti. Važno je izabrati cipelu koja odgovara po dužini i širini te po tvrdoći (tzv. flex index). Za početnike, slabije i lakše skijaše preporučena je tvrdoća od 30 do najviše 60, za srednje skijaše od 70 do 80, jako dobrim skijašima od 90 do 100, a veće tvrdoće do 130 namijenjene su izvrsnim skijašima. Taj indeks pokazuje tvrdoću plastike koja se ugrađuje u cipelu kako bi se potkoljenica mogla što više savinuti prema naprijed u odnosu na stopalo jer je taj položaj u skijanju vrlo važan. Naime, mekša cipela kod slabijih skijaša ublažava njihove ponekad pogrešne ili nedovoljno precizne pokrete, a na skiju prebacuje uglavnom samo one pokrete koje skijaš želi izvesti i koji su prihvatljivi. Baš zato bolji i najbolji skijaši koriste tvrđe cipele kako bi one što bolje i brže prenosile preko vezova njihove pokrete na skije.

Cipele imaju vanjski plastični dio i unutarnji mekši koji se, kada je cipela nova, oblikuje prema skijaševoj nozi. Franjko preporučuje da odrasli već barem donekle iskusni skijaši kupe nove, dok je za djecu koja rastu do 15-16-17 godine i odrasle početnike bolje prvo iznajmiti pancerice kako bi  ustanovili kakva im cipela odgovara.

Za određivanje dobrog broja cipele treba utvrditi dužinu i širinu stopala. To je najbolje napraviti posebnim mjeračima kakve i on koristi u svom servisu. Kod takvog mjerenja i isprobavanja cipela treba obući skijaške čarape koje će te nositi u pancericama, a služe za zagrijavanje nogu i izbjegavanje nastajanja žuljeva i ugodnije skijanje. No, da li cipela odgovara osjeti se tek kada se obuće pa je zato dobro kada se npr. u servisu koji iznajmljuje ski-opremu može isprobati više vrsta i veličina. Najbolje je izvaditi unutarnji mekši dio cipele, obući ga na noge i kada se pete čvrsto potisne unatrag ispred prstiju bi trebalo biti malo mjesta – najviše 10-15 mm.

Potom treba vratiti unutarnji dio u vanjski i probati cijelu cipelu. Tada neki zaključe da im je premala neznajući da će tijekom skijanja njihova stopala biti u drugačijem položaju jer kod isprobavanja stopalo često „pobjegne“ naprijed pa cipela djeluje prekratka. Zato treba zakopčati pancerice i onda potkoljenice čvrsto stisnuti na prednji dio cipela, odnosno na njihov jezik jer će se tada stopalo povući unatrag, a pritisak na prste popustiti. A to je uobičajeni položaj donjeg dijela nogu za vrijeme skijanja.

Franjko također savjetuje da se cipele nikada nakon skijanja ne ostavlja raskopčane jer će plastika zapamtiti taj položaj i deformirati se što će nas ometati tijekom skijanja. Zato je najbolje pancerice,  kada ih skinete nakon skijanja, zakopčati kako bi zadržale pravilnu formu i ostale što spremnije za sljedeću sezonu i nove skijaške užitke.

Kod izbora skijaških štapova važno je znati kako odrediti njihovu najbolju dužinu. To se radi tako da se štap okrene naopačke, uhvati za donji dio ispod plastične krpljice i stavi na pod. U takvom položaju štap je odgovarajuće dužine ako je lakat savijen pod kutom od 90 stupnjeva ili malo većim.         

U svakom slučaju je preporučljivo nabaviti i zaštitnu kacigu za glavu jer se tijekom skijanja nerijetko postižu i prilično velike brzine, a zbog raznih razloga prijete i padovi. Zato su kacige obavezne za djecu do 16 godina, a sve manje je i odraslih skijaša koji ih ne koriste. Nezaobilazan dio opreme su i skijaške naočale. Važno je nabaviti takve koje se ne magle (uglavnom ih rade kvalitetniji proizvođači), a za skijanje u lošijim vremenskim uvjetima ili po magli bolje su one sa žutim, naranđastim ili crvenkastim staklom jer će se s njima bolje vidjeti neravnine na stazi, preporučuje Franjko.

Inače, prvi servis sa iznajmljivanjem skijaške opreme otvorio je u Samoboru još 1997. U  međuvremenu je svoju servisnu mrežu proširio i na dvije lokacije u Zagrebu, a ski-opremu tijekom sezone iznajmljuje i na Sljemenu. Osim toga, kako je u Zagrebu najviše skijaša, već 20 godina ima organizirano preuzimanje i dostavu servisiranih skija kombijem po cijelom gradskom području.

više pogledajte na linku uglednog Ski servisa: 

https://skifrankie.hr/                                               

napisao: Željko Bukša

foto: privatni album

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
 • Zagreb Ivica franjko u svom servisu
 • Zagreb Ivica kostelic i ivica franjko sa priznanjem za pobjednika svjetskog kupa
 • Zagreb Moderni stroj za servisiranje skija
 • Zagreb Police sa ski-cipelama za iznajmljivanje
 • Zagreb Servis je pun uspomena na vrlo uspjesnu suradnju sa kostelicima
 • Zagreb Servis ski frankie
 • Zagreb Ski frankie ima velik izbor opreme za iznajmljivanje
 • Zagreb Ski frankie u samoboru nije tesko naci zbog specificne ograde
 • Zagreb U franjkovom servisu se mogu naci i novi modeli elanovih skija
 • Zagreb Vesela ekipa servisa ski frankie
 • Zagreb Vjesti majstori od skija rade i klupe
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kako izabrati i održavati