Kako kreativno pisanje

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:59
Kol
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Kako kreativno pisanje

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
25
 
03.2018

Kako kreativno pisanje

utječe na razvoj djece - poučne radionice za djecu
Kako kreativno pisanjeMoja mala citaonica
 

Nabirajte kroz književni klasik Nabor u vremenu

Na policama knjižara Hoću knjigu, ove je veljače osvanuo roman Nabor u vremenu, u izdanju nakladničke kuće Stilus. Ovaj roman, izdan još davne 1962. godine, konačno je dostupan hrvatskim čitateljima, a bit će, bez obzira na godinu izdanja, pravo osvježenje i čarobno putovanje kroz prostor i vrijeme svakog čitatelja. Roman trenutno čitaju i članovi Book Club-a za mlade Moja mala čitaonica, koji se održava jednom mjesečno, a o njemu će razgovarati u subotu 14. travnja.

Nabor u vremenu

Gospođa Štoštica uzdahne. Objašnjenja nisu jednostavna kada se radi o stvarima za koja još ne postoje riječi u vašoj civilizaciji.

Kroz ovaj ćete roman putovati brzinom svjetlosti, prateći avanturu neobične djevojčice Meg i njezinog brata, koji su u potrazi za nestalim ocem, slavnim znanstvenikom. Mnogi će se u nekim situacijama prepoznati u junakinji Meg ili njezinom mlađem bratu Charleseu Wallaceu, naizgled običnoj djeci, no koja ponekad osjećaju više od onoga što uistinu znaju. Pa ipak, bore se s novim riječima i događajima, želeći otkriti što ih to čini neobičnima i gdje se krije njihov otac, kojem majka i dalje svakodnevno u pošti šalje pisma.

Ne razumijem to ništa više nego ti, ali naučila sam da mi ne moramo stvari razumjeti da bi one postojale.

U potrazi za ocem, bratu i sestri se pridružuje novostečeni prijatelj Calvin, u kojem Meg pronalazi razumijevanje te njih dvoje po prvi puta osjećaju smisao prijateljstva. Da bi sve bilo magično, kao što obećaje i sama naslovnica ovog romana, potragu za slavnim znanstvenikom vode tri Gospođe: Štoštica, Tkoštica i Gdještica. Nabirajući od planeta do planeta, na krilima Štoštice, djeca prate citate Tkoštice i suočavaju se s ONIM, mozgom koji prijeti da inteligenciju ljudi svede na robote.

I nnemmojmo izzggubbiti ssmissao zza hhumorr, rekla je gospođa Gdještica. Jeddinni nnaččin ssuočavvanja ssa ssmrrtno ozzbbiljnimm sstvvarrima je dda ihh mallo ubblažžimo.

Kako završava potraga za ocem i kako se mali genijalci suočavaju sa zlom u svemiru, otkrijte sami u genijalnom romanu američke spisateljice Madeleine L'Engle i zaputite se 14. travnja u Bogovićevu ulicu 7, gdje ćemo u dječjem knjižnom klubu nabirati kroz avanturu Nabora u vremenu.

napisala: Valentina Namesnik, mag.bibl.

Book Club Moja mala čitaonica održava se jednom mjesečno, subotom u 11 sati u prostoru knjižare Hoću knjigu (Bogovićeva ulica 7, Zagreb), a namijenjen je osnovnoškolcima od 9-14 godina. Klub vodi Valentina Namesnik, magistra bibliotekarstva, koja nastoji mlade potaknuti na arumentirani razgovor, suočavanje s vlastitim emocijama tijekom čitanja knjige, poistovjećivanje s knjižnim junacima, ali i na druženje, smijanje i opuštanje. Prijaviti se možete direktno na adresi knjižare, na Facebook stranici Hoću knjigu ili preko obrasca.

Kako kreativno pisanje utječe na razvoj djece?

Iako se kreativno pisanje kao oblik izražavanja misli i osjećaja najčešće veže uz nastavni predmet Hrvatski jezik i književnost, iznimno je važno za sva područja obrazovanja, svakodnevnu komunikaciju i za kasniju uspješnost u brojnim zanimanjima.

Kao i svaka druga vještina, kreativno pisanje može se naučiti. Zato smo nakon besplatne prve radionice Kad odrastem, bit ću pisac, kojom su bili oduševljeni i djeca i roditelji, odlučili organizirati njezin drugi dio s novim idejama, drugačijim zadacima i drugačijim nagradama i to za djecu od 8 do 12 godina, 7. travnja 2018. u 12:30 sati u zagrebačkom Megastoreu, baš nakon odmora na proljetnim praznicima i netom prije povratka u školske klupe. Svoje dijete možete prijaviti putem ove poveznice. Napominjemo da nije nužno da je dijete sudjelovalo na prošloj radionici kako bi moglo i na ovoj; svi su dobrodošli.

Prednosti učenja kreativnog pisanja

U svakome djetetu kriju se talenti, a ako mislite da bi pisanje moglo biti jedan od talenata vašeg djeteta, pomognite mu da svojim pisanim izražavanjem otkrije što sve krije u sebi i razvije svoj puni potencijal. U nastavku donosimo neke od brojnih prednosti utjecaja kreativnog pisanja na djecu.

  1. Razvija maštu i kreativnost

Kreativno pisanje od iznimne je važnosti za razvijanje mašte i poticanje kreativnosti. Djeca uče kako određenom problemu pristupiti na različite načine, kako oblikovati likove, kako se jedna te ista priča može ispričati iz nekoliko različitih perspektiva, kako jedna predstavljena varijanta fabule nije uvijek i jedina vrijedna pažnje.

Djeca koja danas razmišljaju kreativno i izvan zadanih okvira, u budućnosti će se dobro snaći i u poslovnom okruženju u analizi i nuđenju kreativnih rješenja za bilo koji problem.

  1. Jača samopouzdanje

Pisanje je odraz našeg unutarnjeg svijeta. Zadaci koji se daju djeci prilikom pisanja sastavaka, školskih zadaća ili na radionicama pisanja potiču ih na promišljanje o određenoj temi, istraživanje vlastitog svjetonazora te im daju mogućnost izraziti na papiru ono što možda sami ne bi glasno izgovorili. Pisanje pruža sigurno utočište u kojem je dijete samo pred praznim papirom na kojem su otvorene sve mogućnosti. Dakako, svaka pohvala za dobro učinjeni i shvaćeni zadatak čini čuda za dječju vjeru u sebe.

  1. Razvija organizacijske i komunikacijske vještine

Da bi se uopće napisao uspješan tekst, potrebno ga je dobro isplanirati. Kada pišemo priču, moramo osmisliti likove, pridati im određene osobine, napraviti plan fabule, odlučiti koje ćemo pripovjedne tehnike koristiti u svome pisanju, promišljati o korištenju jezika, a sve to iziskuje dobru organizaciju. Tako djeca uče da je organizacija ključna za uspješno obavljanje bilo kojeg drugog zadatka.  

Osim toga, na radionicama djeca čitaju svoje pisane uratke pred drugim polaznicima, a potom zajedno raspravljamo o tome što je  u određenom tekstu bilo dobro, kako su pristupili zadatku, gdje je vidljiva velika kreativnost,  što im je bilo posebno izazovno, ali i o onome što bi se možda moglo poboljšati. Sve to djeci pomaže u razvijanju komunikacijskih vještina, iznošenju svojih misli drugima, davanju konstruktivne kritike i razbijanju straha od govorenja pred većom skupinom drugih ljudi, najčešće nepoznatih.

  1. Poboljšava čitalačku pismenost

Prije nekoliko dana počeo je novi ciklus PISA-inog istraživanja učeničkih kompetencija, a u središtu je upravo čitalačka pismenost. Provodi se svake tri godine u sklopu OECD-ova Programa ispitivanja znanja i vještina učenika (Programme for International Student Assessment) pri kraju osnovnoškolskog programa u 80 zemalja svijeta. Prema PISA-i, vrednovanje čitalačke pismenosti mora biti usmjereno na vještine koje uključuju pronalaženje, odabir, tumačenje i vrednovanje informacija i podataka iz različitih tekstova u stvarnim, autentičnim životnim situacijama. Da bi dijete bilo uspješno u tome, nužno je čitanje povezati s pisanjem.

Zato se pri kreativnom pisanju uvijek kreće od čitanja narativnih tekstova koji mogu služiti kao inspiracija i kao odskočna daska za vlastito pisanje. U narativnim tekstovima (koje čine priče, bajke, romani, pripovijetke i drugi književni oblici) dijete pronalazi nešto što može povezati sa svojom svakodnevicom, što će u konačnici rezultirati čitanjem i pisanjem sve složenijih tekstova na svim poljima života.

  1. Obogaćuje rječnik

Izravno vezano uz čitalačku pismenost je i bogaćenje rječnika. Čitanje novih tekstova, poigravanje riječima, osmišljavanje novih riječi, ali i slušanje drugih tijekom čitanja njihovih priča utječe na bogaćenje rječnika djece. Dijete koje više čita, bolje se usmeno i pisano izražava, što ga potiče na još više čitanja (u stručnoj literaturi poznato kao tzv. Mathewov učinak), a samim time i drastično obogaćuje rječnik. Čitanje te pisano i usmeno izražavanje mnogo govore i o razini nečijeg obrazovanja, a upravo je osnovnoškolska dob najbolje vrijeme za razvijanje alata za uspješnu budućnost.

napisala: Tatjana Barat 

više na: 

Kada odrastem, bit ću pisac: https://www.facebook.com/events/1578244795615882/

Book Club za mlade "Moja mala čitaonica": https://www.facebook.com/events/2021164077911238/

Bojanje pisanica: https://www.facebook.com/events/159503608094692/

Druženje sa Super Wings maskotama uz prigodne poklone: https://www.facebook.com/events/1334530349980144/

Radionica učenja "Vjeruj u sebe": https://www.facebook.com/events/177725549524572/

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Moja mala citaonica
  • Zagreb Radionica kreativnog pisanja
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obrazovanje › Kako kreativno pisanje