Kako najjednostavnije

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Svi
2020
26

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kako najjednostavnije

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
22
 
02.2018

Kako najjednostavnije

prijaviti i platiti porez?
Kako najjednostavnijeStjepan pavlek
 

Preko 100.000 građana ima obvezu Poreznoj upravi prijaviti porez na kapitalnu dobit, a rok uskoro istječe. Budući da se porez prijavljuje kroz predaju JOPPD i RPO obrazaca, građani ne znaju kako to učiniti sami.

web servis www.kapitalnadobit.hr omogućuje automatsko popunjavanje svih obrazaca potrebnih za prijavu poreza na kapitalnu dobit. Iza weba stoji domaća pamet – stručnjaci iz firme Koios koji imaju veliko iskustvo u razvoju IT rješenja za financijski sektor u regiji.

Predstavnici društava za upravljanje investicijskim fondovima procjenjuju kako je 80.000 njihovih ulagača u obvezi platiti porez, a prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD), dionicama je u 2017. trgovalo oko 20.000 fizičkih osoba. Prema tumačenjima poreznih savjetnika, obveznici poreza su i ulagači na Forex tržištu, a Porezna uprava dala je mišljenje prema kojem porez na kapitalnu dobit trebaju platiti i svi koji su ostvarili zaradu od trgovanja kriptovalutama[1]. Ne postoje službeni podaci o broju hrvatskih ulagača u Bitcoin i druge kriptovalute, a u medijima su spominjana istraživanja koja govore o 25.000 ulagača u Bitcoin iz Hrvatske.

Kako bi prijavili i platili porez na kapitalnu dobit, građani trebaju popuniti vrlo zahtjevni JOPPD obrazac, također zahtjevan RPO obrazac (ukoliko prvi puta prijavljuju dohodak od kapitala iz inozemstva) te trebaju znati broj računa za uplatu poreza, kao i točan poziv na broj. Prema anketi koju je proveo portal kapitalnadobit.hr, a na koju je odgovorilo 3.505 ljudi, 77% ispitanika ne zna kako se porez prijavljuje.

No u svijetu automatiziranih digitalnih usluga sve ovo zapravo ne treba predstavljati noćnu moru: pametan softver može sve odraditi za nas. S tom mišlju, i s ciljem promoviranja digitalnog poslovanja s državom, razvijena je usluga kapitalnadobit.hr. Na tom web servisu svaki građanin može dobiti sve potrebne obrasce, popunjene za svoj specifični slučaj, te gotovu bankovnu uplatnicu, po simboličnoj cijeni od 40 kuna.

Kako bi proces bio još lakši i dostupniji, izrađena je video uputa za generiranje popunjenih obrazaca uz pomoć web servisa kapitalnadobit.hr (https://youtu.be/GGZZImgJjRU). Video pokazuje kako do svega potrebnog za prijavu i plaćanje poreza u samo dvije minute!

"Budući da je fizičkim osobama i dalje praktički nemoguće prijaviti porez digitalnim putem, unatoč svim najavama u proteklih petnaestak godina, razvojem ovog servisa želimo pomoći velikom broju građana koji će se naći u novoj obvezi. Iza servisa stoji složen sustav koji građanima pomaže da brzo i sigurno dobiju sve što im je potrebno za prijavu i plaćanje poreza. Vjerujemo da je ova usluga ujedno i dobar pokazatelj kako bi trebale izgledati moderne javne usluge namijenjene najširoj populaciji građana", izjavio je Stjepan Pavlek, voditelj projekta kapitalnadobit.hr.

[1] https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19570

ROK USKORO ISTJEČE: 28. veljače rok za prijavu poreza na kapitalnu dobit, u obvezi i investitori u kriptovalute

 

VIDEO UPUTA: U dvije minute pokazuje kako do popunjenih potrebnih obrazaca.  kapitalnadobit.hr (https://youtu.be/GGZZImgJjRU

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Stjepan pavlek

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kako najjednostavnije