Kliški uskoci

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
14:51
Svi
2019
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Kliški uskoci

Zagreb Banner moj zagreb final c
Zagreb Čitajte Pelikana
Pizzeria ŠPICA
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Trenutno nema povezanih sadržaja
Zadnje vijesti
12
 
07.2018

Kliški uskoci

organiziraju povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis"
Kliški uskociKliski uskoci01
 

Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ i ove godine 27. i 28. srpnja organizira povijesno-scenski spektakl i scenski prikaz  jedne od povijesnih bitaka za Tvrđavu Klis pod nazivom „Uskočki boj za Klis 2018.“ uz sajam starih obrta i zanata i glavnu atrakciju -   povijesni viteški turnir. Uskočki boj za Klis se ove godine održava u spomen na 370. godišnjicu oslobođenja Klisa od Turaka. 

Povijesna postrojba „Kliški uskoci“ pokretni je spomenik nacionalne kulturno-povijesne baštine, koji zajedno s Tvrđavom Klis, jednim od najvažnijih i arhitektonski najljepših fortifikacijskih zdanja na hrvatskom tlu, još i danas u memoriji održava povijest o slavnim vremenima kad je Klis krvario za obranu Hrvatske i cijele Europe.

Povijesno-scenski spektakl "Uskočki boj za Klis" je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija. Uskočki boj za Klis organizira se svake godine krajem srpnja od 2011. Međunarodni spektakl promidžba je hrvatske, ali i europske povijesne baštine. Cilj ovog dogadanja je podsjetiti domaće i upoznati strane goste sa slavnim razdobljem kliške i hrvatske povijesti, kada su uskočki branitelji i njihov vođa Petar Kružić gotovo tri desetljeća branili Europu i cjelokupno krščanstvo od turske vojne sile. Također nam je želja ovim događanjem skrenuti pozornost na gospodarsko-turisticki i kulturni potencijal spomeničkog zdanja Tvrđave Klis.

Uskočki boj oživljava srednjovjekovnu i renesansnu povijest raznim kulturnim, glazbenim, zabavnim i scenskim nastupima. Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različite škole i radionice... Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. U doba kada u zapadnoj Europi cvate rensansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrodit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka i kubura.

Izvor teksta i fotografija: Kliški uskoci

Administrator: Koraljka Dilić, kdilic@gmail.commojzagreb.com
  • Zagreb Kliski uskoci01
  • Zagreb Uskoci01
  • Zagreb Bitka01
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Kliški uskoci