Knjiga filmskih karikatura Dušana Vukotića

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
14

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Knjiga filmskih karikatura Dušana Vukotića

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
06
 
01.2015

Knjiga filmskih karikatura Dušana Vukotića

Priča o zlatnoj ribici i druge filmske karikature
Knjiga filmskih karikatura Dušana VukotićaDusanvukotic060115
 

U izdanju Naklade Vedis u Zagrebu je objavljena knjiga filmskih karikatura Dušana VukotićaPriča o zlatnoj ribici i druge filmske karikature, koje je naš jedini dobitnik Oscara objavljivao u časopisu Filmska kultura (uvijek na predzadnjoj stranici, a najčešće se izmjenjujući s Nedjeljkom Dragićem) od 1957. godine pa sve do 1989. Crnogorac rođen 7. veljače 1927. u Bileći, u Hercegovini, a zatim student arhitekture u Zagrebu, u kojem je proveo najveći dio života, Vukotić se već 1953. godine počeo baviti karikaturom i stripom objavljujući uKerempuhu urednika Fadila Hadžića (strip o spiljskim ljudima Špiljo i Goljo, svojevrsna anticipacija kasnije globalno poznatog Kremenka Hanne i Barbere), ali i u Ježu i Vjesniku. Još prije, već 1951. godine s kolegom Sudarom u Duga filmu ostvaruje svoj prvi animirani filmKako se rodio Kićo, a iduće je glavni crtač u Začaranom dvorcu u Dudincima Fadila Hadžića. Svoj prvi   autorski film u punom smislu, Nestašni robot, realizira 1956. godine, nakon osnutka Studija za crtani film Zagreb filma, a uslijedili su Cowboy JimmuVeliki strahKoncert za mašinsku puškuKrava na mjesecuČarobni zvuciAbrakadabraRep je ulaznicaOsvetnik i drugi. Snimio je i igrane filmove Sedmi kontinent (1966), Akcija stadion (1977) i Gosti iz galaksije (1981). Bavio se i reklamnim animiranim filmom, gdje je posebno istraživao mogućnosti reducirane animacije. Njegov se autorski prosede temeljio na praznoj bijeloj ili svijetloj akvarelnoj podlozi i plošnim ali dinamično grafički razigranim elementima likova i dekora. Dobio je niz nagrada na festivalima u Annecyju, Atlanti, Beogradu, Bergamu, Cannesu, Ciudad de Méxicu, Corku, Karlovym Varyma, Londonu, Mannheimu, Melbourneu, Milanu, Oberhausenu, Pragu, San Franciscu i drugdje. Umro je 8. srpnja 1998. u Krapinskim Toplicama.

Najveći uspjeh postiže 1961. godine filmom Surogat koji je, kao prvi u povijesti izvan SAD, nagrađen Oscarom, a dobio je i niz nagrada na svjetskim festivalima animiranog filma.

Objavljeno u Filmskoj kulturi br. 160, 1986.

Vukotić je bio jedan od rijetkih autora koji su se cijelim trajanjem stvaralaštva jednako uspješno bavili animiranim filmom i karikaturom, u doba kad se karikatura cijenila i njegovala znatno više nego danas. Crtajući kontinuirano karikature u Filmskoj kulturi čiji je bio vodeći karikaturist i na neki način zaštitni znak, stvorio je svojevrsnu kroniku tadašnje jugoslavenske kinematografije, čiji je bio istaknuti sudionik, ali i vremena u kojem je živio, baveći se temama u širokom dijapazonu od vječitih problema oko financiranja filmske proizvodnje i međuljudskih odnosa do konkretnih događanja na Pulskom festivalu ili nedostatka kvalitetnih scenarija, pa Zagrebačke škole animacije i repertoarnih problema. Vrijednost je odabranih i u knjizi predstavljenih karikatura, koje su današnjim generacijama ipak manje poznat Vukotićev opus, uz društvenu angažiranost, i likovna vrijednost jer su rađene u karakterističnom autorovu stilu i crtačkoj ekspresiji.

Ono što njegovim karikaturama daje posebnu važnost jest činjenica da su i nakon više od pola stoljeća od njihova nastanka jednako svježe, angažirane, aktualne pa često i (auto)ironične, dakle svevremene.

Uz osamdesetak objavljenih karikatura u knjizi, koju je priredio Veljko Krulčić, nalazi se i esej Ne samo kvalitetne karikature s porukom, nego i dokument vremena profesora Frane Dulibića te opsežan prikaz časopisa Filmska kultura.

autor: Duško Popović

Dušan Vukotić (1927 – 1998), karikaturist, režiser, scenarist, glavni crtač, glavni animator. 

Rođjen je 1927. u Bileći. Srednju školu pohađao je u Šibeniku, Gospiću i Bihaću. U Zagrebu je studirao arhitekturu, a tijekom studija radio je kao karikaturist i ilustrator u tadašnjem satiričnom časopisu Kermpuh. Osnivanjem Studija za crtani film «Duga film» 1950. godine Vukotić počinje svoj pionirski rad na crtanom filmu i tada realizira dva filma, «Kako se rodio Kićo» i «Začarani dvorac u Dudincima». Jedan je od najizrazitijih predstavnika «zagrebačke škole crtanog filma» čijem je stvaranju dao veliki doprinos. U svojim filmovima modernu grafičku realizaciju zasniva na ironično – satiričkim sadržajima slijedeći vlastiti put i svoju viziju umjetnosti animacije koja se već naslućivala u njihovim prvim ostvarenjima. 
U studiju Zagreb filma realizira filmove Nestašni robot, Abra kadabra, slijede parodije vesterna (Cowboy Jimmy, 1957.) filma strave (Veliki strah, 1958.), gangsterskog filma (Koncert za mašinsku pušku, 1958.) te filmovi iz znanstvene fantastike (Krava na Mjesecu, 1959.) i mnoge druge. 
Prvo međjunarodno priznaje dobio je za film Cowboy Jimmy na berlinskom festivalu 1957. godine. U San Franciscu je četiri puta nagrađjivan prvom nagradom Golden Gate za filmove Krava na mjesecu, Koncert za mašinsku pušku, Surogat i Igra. 
U Oberhausenu, najistaknutijem svjetskom centru kratkog filma, stvaralaštvo Dušana Vukotića dobilo je više puta visoke nagrade, a 1963. godine njegov film Igra dobio je Grand prix. 
Vukotić je pronio slavu «zagrebačke škole crtanog filma», a 1962. godine dodijeljena mu je nagrada Oscar za film Surogat što je bio i prvi Oscar dodijeljen animiranom filmu izvan SAD-a. 
Vukotić je nagrađjivan na festivalima u Bergamu, San Franciscu, Beogradu, Londonu, Cannesu, Melbourneu, Parizu, Milanu, a dobitnik je i značajnih nagrada u domovini - Vladimir Nazor i Grada Zagreba. 
Kao karikaturist surađjuje u Kerempuhu, Ježu, Vjesniku i Filmskoj kulturi. 
Sedamdesetih godina Vukotić ostvaruje zapažene rezultate u cjelovečernjim igranim filmovima - Sedmi kontinent, Akcija stadion, Posjet iz svemira. Vukotić je realizirao i veći broj edukativno – informativnih filmova. 
Predavao je filmsku režiju na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju i bavio se teorijom animacije. 
U povodu smrti Dušana Vukotića ugledni animator Joško Marusić izjavio je da je Vukotić bio jedan od najbriljantnijih režisera u povijesti svjetske animacije. Njegova filmografija je najbliža fokusu, onome što definiramo kao «zagrebačku školu crtanoga filma», a to znači humanizam i ironija u idejama te stilizacija kao kreativni princip u oživljavanju likova, kazao je Marušić. 
Umro je 1998 godine u 71. godini života.

Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Dusanvukotic060115
  • Zagreb Dvukotic060115
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Knjiga filmskih karikatura Dušana Vukotića