Književni petak

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
17:59
Kol
2020
15

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Književni petak

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
27
 
02.2020

Književni petak

Živost unatoč prekarnosti: rad u glazbi, Gradska knjižnica, 28. veljače u 20 sati
Književni petakPozivnica
 
Druga po redu ovogodišnja tribina Književnog petka koja će se održati u petak, 28. veljače u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat, Starčevićev trg 6.

Živost unatoč prekarnosti: rad u glazbi

Premda ga s radom u drugim područjima kulture i umjetnosti vezuje niz općih obilježja, rad u glazbi posjeduje značajke koje na specifičan način uokviruju uobičajene probleme prekarnosti i nesigurnosti. Vezanost za zabavljački angažman i ugostiteljski sektor, hijerarhija glazbenog polja podijeljenog između izvođača, autora i diskografa, uz brojne instance posrednika, nepostojanje stalnog zaposlenja van klasične glazbe, samo su neki od elemenata te specifičnosti. S druge strane, glazbeno je polje unatrag zadnje dvije-tri godine postalo iznimno produktivno, dobrim dijelom zahvaljujući žanrovskim iskoracima instrumentalističke i improvizatorske scene. Iako pretežito utemeljena u jazzu i "suvremenoj klasičnoj" glazbi, scena je to koja je napustila okvire svojih glazbenih rezervata i formirala sada već prepoznatljiv krug glazbenika i sastava koji se sve češće određuju kao postžanrovski. 
 
Ovaj nesklad između teških radnih uvjeta, nedostatka infrastrukture i adekvatne pomoći te živosti i umjetničkog potencijala glazbenica i glazbenika koji trenutno djeluju poziva na promišljanje okvira u kojima se njihov rad odvija, načina na koji se on može učiniti sigurnijim i stabilnijim, ali i njegovog šireg društvenog konteksta. Pružanje platforme muzičarima da među sobom, ali i u razgovoru s umjetnicima iz drugih područja promisle uvjete vlastite proizvodnje nasušna je potreba jedne scene čiji glazbeni rezultati zaslužuju da budu prepoznati kao živa kulturna vrijednost. (L. P.)
 
Sudionici: Davorka Begović, muzikologinja i kustosica, bivša voditeljica glazbenog programa u sklopu Kulture promjene SC-a u Zagrebu, Filip Pavić, jazz glazbenik i kompozitor, i Maja Rivić, vokalistica i novomedijska umjetnica.
 
Urednik i voditelj Književnog petka: Lujo Parežanin, novinar i urednik portala Kulturpunkt.hr, glazbenik i komparatist.

Detaljnije o sudionicima:

Davorka Begović diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Proteklih 15 godina radi u području kulture i umjetnosti kao selektorica i producentica, prvenstveno glazbenih, ali i kazališnih, suvremenoplesnih, multimedijskih i filmskih projekata. Od samih početaka Kulture promjene SC-a bila je vanjska suradnica, a zatim umjetnička voditeljica Muzičkog salona SC unutar kojeg je pokrenula te umjetnički i produkcijski vodila međunarodni festival Izlog suvremenog zvuka. Osim u području glazbe niz je godina bila aktivna u filmskoj produkciji nakon čega se u potpunosti posvećuje umjetničkom i kustoskom radu te se usavršava i specijalizira za područje suvremene (eksperimentalne) glazbe i srodnih izričaja. Trenutno radi kao samostalna muzikologinja i nezavisna kustosica, a kao suradnica udruge KONTEJNER vodi međunarodni projekt Re-Imagine Europe. Na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu radi kao vanjska predavačica kolegija „Zvuk kao likovni izraz“. Objavljuje kritike i članke, piše tekstove za diskografska i druga izdanja.

Filip Pavić, gitarist i skladatelj, dobitnik je nagrade Status za mladu nadu jazz glazbe 2019. godine, koju dodjeljuje Hrvatska glazbena unija. Završio je master studij jazz gitare na Kunstuniverzitetu u Grazu, gdje surađuje s brojnim svjetskim glazbenicima. Po povratku u Hrvatsku, u listopadu 2019. godine Croatia Records objavljuje njegov debitantski autorski album Terra Incognita, s posebnim gostom Matijom Dedićem. Pavić živi u Zagrebu, gdje kao gitarist, skladatelj i aranžer surađuje s mnogim glazbenicima iz raznih žanrova.

Maja Rivić diplomirala je grafičku tehnologiju na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, jazz pjevanje/aranžiranje na londonskom Sveučilištu Middlesex, a trenutno je na završnoj godini diplomskog studija Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Vokalistica je u jazz orkestru Mimika, free impro kvartetu MILK, kolektivu Živa Voda i Maja Rivić Septetu. Surađuje s Jazz Orkestrom HRT-a i Darkom Rundekom. Kao performerica/koautorica sudjelovala je u nekoliko projekata: Obetavno: Last/Dance uz Loupa Abramovicija (Via Negativa) i Tomaža Groma (Zavod Sploh), kolektivnim performansima Drea Hočevara (Ljubljana Jazz festival), Erozija (platforma_hr, Tala), Valna Blizina sa Silvijom Dogan (rezidencija u Danskoj, premijera na Sounded Bodies festivalu u Zagrebu, festival Perforacije u Buenos Airesu), Pažnja sa Ivom Gavrilović (AV-performans povodom Gledališta Kinokluba Zagreb).
 
Veselimo se vašem dolasku!
 
Pratite nas na Facebooku: 
i Instagramu Književnog petka: 

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Najava
  • Zagreb Pozivnica
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Književni petak