Končar i China XD Electric Co.

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
03:59
Sij
2020
22

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Končar i China XD Electric Co.

Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
01.2019

Končar i China XD Electric Co.

potpisali ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke
Končar i China XD Electric Co.Poljak i wang potpisuju ugovor 1
 

KONČAR – Elektroindustrije i kineske grupe China XD Electric Co. sklopile su ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponske opreme. Ugovor su potpisali Yaping Wang, generalni direktor tvrtke XD Electric Switchgear, i dr. sc. Miroslav Poljak, član Uprave KONČARA.

U Končaru navode da je potpisivanje ugovora nastavak njihovih aktivnosti u području proizvodnje visokonaponske sklopne opreme. Nakon dvogodišnjih pregovora 12. lipnja 2018. godine u Xi'anu (Kina) s kineskom grupom China XD Electric Co. potpisan je dionički ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponskih, plinom SF6 izoliranih, sklopnih postrojenja (GIS postrojenja) naponskih razina od 170 do 420 kV.

Ovim ugovorom osnovano je zajedničko društvo „KONČAR-XD Visokonaponska sklopna postrojenja“ sa sjedištem u Zagrebu, i u 50-postotnom vlasništvu svakog od partnera. Ulaganje iznosi 140 milijuna kuna, od čega se više od 50 posto odnosi na temeljni kapital novog društva. Proizvodni program će se nastavljati na asortiman društva KONČAR - Aparati i postrojenja (KAP), a prodajnim kanalima bit će usmjeren prema europskim tržištima. Društvo će u početku zaposliti pedesetak radnika, a s glavnim proizvodom na tržište planira izaći krajem 2020. godine. Proizvodni pogoni ukupne površine 5000 m2 bit će izgrađeni na lokaciji Sesvetski Kraljevec, te će omogućavati montažu i ispitivanje visokonaponske opreme do 550 kV.

„Društvo KONČAR-XD Visokonaponska sklopna postrojenja je još jedan dobar primjer kako China XD Electric Co. implementira inicijativu kineske vlade "One Belt, One Road" i aktivno provodi međunarodnu suradnju NR Kine i Srednje i Istočne Europe. Ovo je također važno postignuće prijateljske suradnje između NR Kine i Hrvatske. China XD Electric Co. grupa pridaje veliku važnost ovom zajedničkom pothvatu i suradnji s KONČAROM i vjerujemo da će novonastalo društvo biti zajednička strateška i poslovna platforma za obje strane u Europi. Koristeći prednosti brenda, tehnologije i usluga za postizanje rasta poslovanja i jedne i druge Grupe uvjereni smo da će se, zajedničkim naporima zaposlenika, društvo KONČAR-XD Visokonaponska sklopna postrojenja brzo razviti i postati polazište tehnologije“, rekao je Yaping Wang, generalni direktor tvrtke XD Electric Switchgear. 

 „Uprava KONČAR - Elektroindustrije prepoznala je trend razvoja elektroenergetskog sustava i značajnog povećanja udjela visokonaponskih sklopnih postrojenja izoliranih plinom SF6 u odnosu na konvencionalna zrakom izolirana postrojenja. S obzirom na to potaknuli smo razvoj novog 145 kV GIS postrojenja te uložili napore u pronalazak strateškog partnera za proizvodnju rasklopnih postrojenja viših naponskih razina. Rezultat toga je osnivanje visokotehnološke tvrtke KONČAR-XD Visokonaponska sklopna postrojenja. Investicije poput ove, koje otvaraju nova radna mjesta i podupiru razvoj novih proizvoda dodane vrijednosti optimalno je rješenje i za Grupu KONČAR, i za hrvatsko gospodarstvo“, ističe dr. sc. Miroslav Poljak, član Uprave KONČARA.

„Nakon dvogodišnjih pregovora, ovim potpisivanjem i osnivanjem zajedničkog društva s našim kineskim partnerom, završena je prva faza. Ponosni smo na učinjeno, no pred nama je nastavak projekta i novi izazovi koji uključuju izgradnju tvornice u Sesvetskom Kraljevcu, ali i transfer tehnologije, ispitivanje i certificiranje proizvoda te organizaciju proizvodnog procesa“, kaže Darinko Bago, predsjednik Uprave KONČARA.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat pozvao je novu zajedničku hrvatsko-kinesku tvrtku da u investiciji iskoriste sve pogodnosti iz Zakona o poticanju ulaganja, kao što su mogućnost povrata dijela kapitalnog ulaganja iz državnog proračuna, poticaje za svako novo radno mjesto, i ono što je najvrjednije u tom Zakonu, oslobođenje od plaćanja poreza na dobit barem prvih 10 godina od zasad ugovorene suradnje na 20 godina. Pritom ističe da Vlada i Ministarstvo u 2019. kao i nakon toga žele četiri ključne stvari - jačanje industrije, inovacija, investicija i izvoza.

China XD Electric Co. (XD grupa) se sastoji od 31 kompanije što uključuje ključnih 10 proizvodnih i tri istraživačke tvrtke te tri istraživačka instituta. Bave se opsežnim područjem razvoja i proizvodnje elektroenergetske opreme, posjeduju naprednu tehnologiju te imaju bogato iskustvo u istraživanju, razvoju, proizvodnji i izgradnji objekata u prijenosu i distribuciji električne energije. S oko 14.000 zaposlenih i tržišnom kapitalizacijom od 17,3 milijarde kuna jedna je od najznačajnijih kineskih proizvodnih grupa u energetskom sektoru, čije dionice kotiraju na šangajskoj burzi.

napisao: Željko Bukša

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Ovako ce izgledati buduce hrv.-kinesko poduzece
  • Zagreb Poljak i wang potpisuju ugovor 1
  • Zagreb Na potpisivanju ugovora

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Gospodarstvo › Končar i China XD Electric Co.