KONCERT TRANTANANAJ

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Kol
2020
10

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KONCERT TRANTANANAJ

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
07.2020

KONCERT TRANTANANAJ

ŽENSKE I MUŠKE KLAPE "KASTAV" POVODOM 20. GODINA UDRUGE "KANAT" - ČETVRTAK, 9.7.2020. U 21 SAT U VIKOTOVOJ BAČVARIJI U KASTVU
KONCERT TRANTANANAJKlapa kastav
 
KONCERT
 
TRANTANANAJ
 
ŽENSKA I MUŠKA KLAPA KASTAV
 
20 LET UDRUGI KANAT – KASTAV

POSVEĆENO DVOSTRUKOJ OBLJETNICI
IVANA MATETIĆA RONJGOVEGA (1880. – 1960.)
 
GOSTI:
SOPCI KUD-A SVETI JURAJ IZ KRASA
DAMJAN ŠAMANIĆ I EDI SALKANOVIĆ
 
ČETVRTAK, 9. SRPNJA 2020. GODINE U 21 SAT
 
KASTAV, VIKOTOVA BAČVARIJA
 
Ženska i Muška klapa Kastav će u okviru programa ovogodišnjeg 29. kastafskega kulturnega leta svečanim koncertom obilježiti značajan jubilej Udruge Kanat – Kastav. Udrugu su zajedničkim snagama obje Klape osnovale pred dvadeset godina s ciljem očuvanja i promicanja bogatog kulturnog i napose glazbenog nasljeđa našeg zavičaja. Ove se godine obilježava 140. obljetnica rođenja i 60. obljetnica smrti Ivana Matetića Ronjgovega pa Kastavke i Kastavci koncert posvećuju ovom velikom čovjeku našeg kraja, jednom od najznačajnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća.

Svečani koncert Trantananaj bit će svojevrsni presjek rada obiju Klapa Udruge Kanat – Kastav u kojem će uz klasični klapski repertoar ponovno biti prostora za nove iskorake. Ovog puta oni su potaknuti stvaralaštvom temeljenim na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a za čije je teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu, najzaslužniji upravo Ronjgov. Pored klapskih pjesama, na programu Ženske i Muške klapa Kastav naći će se i skladbe Ivana Matetića Ronjgova, njegove obrade narodnih napjeva, ali i motivi koje je on zapisao ili su pak temeljeni na glazbenom i govornom nasljeđu Istre i Hrvatskog primorja. Neki od njih bit će izvedeni u novim aranžmanima čime se želi dati prilog osuvremenjivanju i promicanju vrijedne tradicijske kulture. Doprinos tome bit će i svečano predstavljanje videospota Ca je more Ženske klape Kastav koji je svoju premijeru doživio 26. lipnja, dan uoči 60. obljetnice Matetićeve smrti. Spomenuti videospot ostvaren je u suradnji sa sopcima KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, a upravo će njegovi članovi, Damjan Šamanić i Edi Salkanović, svojim instrumentalnim izvedbama – sopnjadom – na koncertu dodatno oživjeti zvuke davnih vremena sjevernojadranskih prostora.

Koncert Trantananaj Ženske i Muške klape Kastav bit će održan u organizaciji Kastafskog kulturnog leta, dok su njegovi pokrovitelji stalni podupiratelji Udruge Kanat, Grad Kastav i Primorsko-goranska županija.
 
Veselimo se vašem dolasku!
 
Ulaz na koncert je slobodan.
 
UDRUGA KANAT – KASTAV 20 GODINA
 
Pod okriljem Udruge Kanat – Kastav, osnovane 2000. godine, pored Ženske i Muške klape Kastav od 2005. godine vrlo uspješno djeluje i Festival čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav, a od 2016. godine i Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav. Glavni ciljevi Udruge su očuvanje i unapređenje glazbene i sveopće kulturne baštine te organizacija kulturnih manifestacija (koncerti, književne večeri, izložbe, festivali) i predstavljanje stvaralaštva njenih članova. To se osobito očituje u osmišljavanju i provođenju programa kojima se potiče i razvija želja i ljubav za očuvanjem tradicijskog kulturnog stvaralaštva s posebnim naglaskom na njegovanje čakavskog govora i stvaranje na njegovim temeljima. Udruga je vrlo aktivna i uspješna u osmišljavanju i provođenju edukativnih programa koji su usmjereni odgoju i obrazovanju mladih generacija. Projekt Zakantajmo kako su nas vadili –  edukativni program škole tradicijskog pjevanja sa Ženskom i Muškom klapom Kastav – provodi se kontinuirano od 2016. godine, a obišao je brojne osnovne škole, vrtiće te visokoobrazovne institucije diljem Primorko-goranske županije. Cilj mu je poticanje zanimanja najmlađih članova naše zajednice za vrijednu tradicijsku kulturu i aktivno uključivanje u očuvanje te promicanje naše bogate glazbene baštine, osobito one vokalne kojoj je izvorište jezik i govor našeg zavičaja – čakavština. Brojne su aktivnosti Udruge usmjerene osmišljavanju i provođenju programa kojima se radi na promicanju vrijednosti kulturne baštine užeg i šireg zavičaja, ali i cijele Republike Hrvatske kako u zemlji, tako i u inozemstvu. U tom smislu zasigurno treba istaknuti 68 uspješno provedenih projekata međunarodne kulturne suradnje. Oni se odnose na međunarodna gostovanja Ženske i Muške klape Kastav koje su u minulih dvadeset godina gostovale diljem čitavog svijeta: Argentina, Austrija, Brazil, Francuska, Grčka, Italija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Latvija, Mađarska, Makedonija, Malta, Meksiko, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Rusija, SAD, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija.
 
foto promo: Klapa Kastav

 

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Zenska klapa kastav
  • Zagreb Klapa kastav
  • Zagreb Muska klapa kastav
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KONCERT TRANTANANAJ