KONFERENCIJA POVODOM

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Srp
2020
16

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KONFERENCIJA POVODOM

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
17
 
11.2019

KONFERENCIJA POVODOM

3. SVJETSKOG DANA SIROMAHA
KONFERENCIJA POVODOM191115 konferencija sds 09 cutweb
 

Prigodom 3. Svjetskog dana siromaha koji se ove godine obilježava 17. studenog, pod geslom „Ufanje ubogih neće biti zaludu“, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je 15. studenoga press konferenciju za novinare koja je za temu imala pomoć djeci jednoroditeljskih obitelji.

Na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava, predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković i fra Siniša Pucić, redovnik iz Hrvatske franjevačke provincija sv. Ćirila i Metoda (iz samostana sv. Franje Asiškog u Zagrebu).

Povod konferencije bilo je i pokretanje inicijative Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za pomoć djeci samohranih roditelja tijekom studenoga i prosinca ove godine.

Potaknuti papinim pozivom da se ne zaustavljamo samo na zadovoljavanju osnovnih materijalnih potreba, ove godine želimo skrenuti pozornost na dječje siromaštvo odnosno na socijalnu isključenost djece samohranih roditelja ukazujući da ona nisu pogođena samo materijalnom neimaštinom nego i isključenošću iz društvenih zbivanja, naglasila je s. Jelena Lončar te je pozvala sve obrazovne, kulturne, sportske i slične ustanove da djeci samohranih roditelja koja žive u riziku od siromaštva daruju svoje usluge, posebice prigodom nadolazećih blagdana, kako bi ta djeca ravnopravno razvijala svoje obrazovne, socijalne i psihološke mogućnosti.

Ujedno je najavila euharistijsko slavlje koje će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački služiti u nedjelju 17. studenoga u samostanu Sestara Misionarki Ljubavi u Jukićevoj 24 te s korisnicima objedovati želeći im iskazati konkretnu blizinu i pomoć.

Ravnatelj Penava u izlaganju je ukratko opisao povijest, ciljeve, djelovanje i aktualne ativnosti Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba te usluge koje Crveni križ pruža u suradnji s Caritasom.

Teško iskustvo samohranog roditelja ali i zahvalu za pomoć Caritasa i svih dobrih ljudi, iznijela je i jedna majka dvoje djece, osoba s invaliditetom, koja je prije 9 godina došla u Kuću za žrtve obiteljskog nasilja zagrebačkog Caritasa.

Pročelnica Galić smatra Svjetski dan siromaha prilikom da se učini nešto više za potrebite od onoga što razne socijalne ustanove i humanitarne organizacije čine tijekom čitave godine.

Problem i stigmatizacija jednoroditeljskih obitelji te teško pronalaženje zaposlenja, zatim rješavanje stambenog pitanja, pomoći oko djece, plaćanje alimentacije, sveto su problemi s kojima se susreću samohrani roditelji, koji su u 84% majke s djecom, a u 16% očevi s djecom. Zabrinjava porast dječjeg siromaštva, a Hrvatska je  jedna od 3 zemlje EU u kojoj je čak 17% djece u dugotrajnom siromaštvu i mjere koje poduzimamo trebale bi biti usmjerene na tu djecu, istaknula je pročelnica Galić.

Predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković, koji smatra da nas poruke pape Franje, pa tako i ova vezana uz Svjetski dan siromaha, stavlja pred pitanje jesmo li kršćani ili nismo - a u čemu nam zagrebački Caritas daje dobar primjer - upoznao je nazočne s aktivnostima u suzbijanju siromaštva u Europskoj uniji i Hrvatskoj u narednom petogodišnjem periodu te o planovima strategija za smanjenje siromaštva na našim područjima.

Socijalno-karitativnu kartu Grada Zagreba, koja pruža informacije o socijalno-karitativnim uslugama na području Grada predstavio je fra Siniša Pucić koji je idejni začetnik i tvorac karte. Caritas Zagrebačke nadbiskupije tiskao je ovu kartu kako bi potrebitima i onima koji ih poznaju pružio informacije o pružateljima tih usluga, njihovim kontaktima, oblicima pomoći i vremenu u kojem se pružaju, istaknuo je fra Siniša.

Za Caritas Zagrebačke nadbiskupije

Stjepan Moškatelo

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb 191115 konferencija sds 09 cutweb
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KONFERENCIJA POVODOM