Korizmeni koncerti

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
21:57
Srp
2020
12

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Korizmeni koncerti

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
07
 
04.2019

Korizmeni koncerti

Ansambla Lado - Gospin plač
Korizmeni koncertiDsc 0273
 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO 10. travnja započinje korizmenu turneju pod nazivom Gospin plač. Riječ je o lirsko-epskim pasionskim napjevima koji opisuju Kristovu muku i smrt kroz potresni izraz Majke Marije.

Uz zagrebački koncert, koji će se tradicionalno održati u sklopu manifestacije Pasionska baština, Ansambl LADO nastupit će i u Mariji Bistrici, na Trsatu, u Slavonskom Brodu i Garčinu.

LADO će izvesti tematske napjeve Gospina plača iz raznih krajeva Hrvatske spjevanih u nekoliko tekstualnih varijanti koje su obradili Dražen Kurilovčan, Joško Ćaleta, Krunoslav Šokac, Vid Balog, Ivica Ivanković i Marko Markovina.

Ansamblom će dirigirati maestro Bojan Pogrmilović. „Veliko bogatstvo hrvatskoga pučkog pjevanja, posebice ono vezano uz korizmu i Božić, ispunjava me ponosom i s velikom radošću prilazim tim programima. S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti da me praksa održavanja sakralnih koncerata koja je započela devedesetih godina tijekom mog prvog mandata u Ladu dočekala u punom zamahu i danas, kada sam ponovno na mjestu glazbenog voditelja“, rekao je Pogrmilović.

Program Gospin plač nagrađen je 2014. godine na Varaždinskim baroknim večerima prestižnom Nagradom Ivan Lukačić za etnomuzikološki rad i očuvanje hrvatske glazbene baštine.

Valja spomenuti kako će ovoga mjeseca LADO čak dva puta gostovati u Rijeci. Nakon korizmenog koncerta koji će se održati na Trsatu 12. travnja, već 18. travnja umjetnici Lada otvaraju izložbu fotografija LADO / RELJEFI / TRAGOVI u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja koja će biti otvorena do 8. svibnja. Izložbom fotografija koja će tijekom ove i sljedeće godine proputovati velik dio zemlje, LADO je započeo obilježavanje 70. obljetnice svoga umjetničkog djelovanja.

Raspored nastupa:

  • Marija Bistrica  – Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije – 10. 4. 2019. – 19.30
  • Rijeka – svetište Majke Božje Trsatske – 12. 4. 2019. – 19.30
  • Zagreb – Župa sv. Blaža – 13. 4. 2019. – 20.00
  • Slavonski Brod – crkva Presvetog Trojstva – 14. 4. 2019. – 19.30
  • Garčin – crkva sv. Mateja Apostola i Evanđeliste – 16. 4. 2019. – 19.00

O ANSAMBLU LADO:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, profesionalni je folklorni ansambl. Osnovan je 1949. godine i već sedamdeset godina istražuje, prikuplja, umjetnički obrađuje i  prikazuje na sceni najljepše primjere bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Njegovih 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnog ansambla u reprezentativni folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200  kompleta) pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija originalnoga hrvatskog tradicijskog ruha.

2019. godina, u kojoj Ansambl LADO obilježava 70 godina svog umjetničkog djelovanja, bit će obilježena nizom aktivnosti. Uz pripremanje novog programa posvećenog plesovima i pjesmama Hrvata izvan domovine pod nazivom Neka sjaji sunce svima, LADO organizira i izložbu umjetničkih fotografija LADO / RELJEFI / TRAGOVI s kojom će posjetiti mnoge gradove u Hrvatskoj i inozemstvu. U obljetničkoj godini planira se i snimanje dokumentarnog filma o radu profesionalnih umjetnika u suradnji s renomiranim redateljem Nebojšom Slijepčevićem. Ansambl će održati i svoje tradicionalne korizmene i božićne koncerte, koncerte u sklopu ljetne turneje, svečane rođendanske koncerte u studenome, a uz to se posvetiti i održavanju edukativnih radionica i predavanja.

link na promo video: 

https://www.youtube.com/watch?v=m3Z1OQmZ0wc

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Dsc 0273
  • Zagreb Dsc 0091
  • Zagreb Lado korizmeni program 2019 fb post
  • Zagreb Korizma foto
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Glazba › Korizmeni koncerti