Kreativna radionica

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
02:59
Ruj
2020
23

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kreativna radionica

Zagreb Transformacija tržišta 2020
Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
29
 
09.2018

Kreativna radionica

pisanja za djecu
Kreativna radionicaRadionica kreativnog pisanja
 

Kreativnim pisanjem do razvijanja devet vrsta inteligencije kod djece

U naša kina u listopadu napokon dolazi dugo očekivani film o Christopheru Robinu, kultnom junaku Milneovog romana „Medvjedić Winnie zvani Pooh“, što će zasigurno razveseliti i male i velike obožavatelje.

Kako je medvjedić Winnie zvani Pooh obilježio brojna djetinjstva, a i danas je dio lektirnog popisa, odlučili smo ga uključiti u naše radionice kreativnog pisanja za djecu.

Naime, u subotu 6. listopada 2018. s početkom u 11 sati u zagrebačkom Megastoreu Hoću knjigu održat će se još jedna besplatna radionica kreativnog pisanja za djecu, ovaj put pod imenom „Napiši priču uz medvjedića Winnijea“ pod vodstvom profesorice hrvatskog jezika i književnosti. Ako je vaše dijete učenik drugog, trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole, odnosno ima između 8 i 10 godina, prijavite ga na ovoj poveznici i osigurajte mu mjesto na radionici.

No ovaj ćemo put pisanju pristupiti na ponešto drugačiji način, razvijajući tako ne samo jezične djelatnosti djece i kreativnost, nego i devet vrsta inteligencije, a sve to uz pomoć simpatičnog medvjedića u crvenoj majici i jedne sasvim posebne zemljopisne karte.

Iako se dugo vjerovalo kako se inteligencija mjeri isključivo uspjehom u školi ili na testovima inteligencije, zahvaljujući hardvardskom profesoru Howardu Gardneru danas znamo da to nije tako. On je napominjao da testovi inteligencije ne uzimaju u obzir širok raspon drugih sposobnosti koje ljudi imaju, ali ni utjecaj kulture. Tako je stvorio teoriju višestrukih inteligencija prema kojoj postoji osam vrsta inteligencije, a u posljednje im se vrijeme pridodaje i deveta.

Sve su one međusobno povezane i nužne za produktivno djelovanje u društvu, a ujedno i već ugrađene u nas. No da bi do izražaja došao njihov puni potencijal, treba poticati njihov razvoj i tako spoznati ono u čemu smo dobri, a u čemu još ne.

Pisanje priča i zadaci koji vode tome idealni su za poticanje razvoja svih devet vrsta inteligencije.

Pritom dominira verbalno-lingvistička inteligencija koja se odnosi na učinkovito korištenje riječi, sintagmi i rečenica, bilo u pisanom ili govornom obliku. Djeca koja imaju istaknutiju ovu vrstu inteligencije vole razmišljati u riječima. Često se može primijetiti da i u igri s drugom djecom kod njih dominiraju objašnjavanje i opisivanje samih radnji.

No ništa manje nisu važne ni ostale vrste. 

Logičko-matematička inteligencija vezuje se uz dobro uočavanje uzročno-posljedične veze, logičko zaključivanje i sposobnost otkrivanja obrazaca. Djeca kod kojih je ona izražena vole rješavati rebuse, zagonetke, premetaljke i mozgalice, a upravo ćemo se njima baviti prije pisanja priče.

Ako dijete ima osjećaj za boje i linije, ako pokazuje smisao za grafičko prezentiranje ideja putem crteža ili pak se vrlo lako snalazi u bilo kojem novom prostoru, kod njega je naglašeno razvijena prostorna inteligencija.

Ima li dobar osjećaj za koordinaciju pokreta i odlično se snalazi u igranju dramskih uloga, riječ je o djetetu kod kojeg je naglašena tjelesno-kinestetička inteligencija.

Glazbenu inteligenciju vrlo je lako prepoznati kod djece koja su nadarena za pjevanje ili sviranje, koja lupaju nogama ili rukama stvarajući određene ritmove ili pak stalno nešto pjevuše ili mrmljaju. Njih će se posebno dojmiti ritam koji stvaraju riječi u priči ili pjesmice koje medvjedić Winnie uvijek veselo pjevuši.

Ako dijete više od svega voli prirodu, skuplja lišće i grančice, te je ujedno i veliki ljubitelj životinja, kod njega je naglašena naturalistička inteligencija. Jesmo li rekli da ćemo s medvjedićem i njegovim životinjskim prijateljima zaviriti u Stoljetnu šumu?

Osim dosad navedenih vrsta inteligencije, jednako su važne i one koje razvijamo u doticaju s drugim ljudima i sa samim sobom. Riječ je o interpersonalnoj i intrapersonalnoj inteligenciji. Upravo su radionice mjesta na kojima dijete može razvijati i jednu i drugu. Interpersonalna se odnosi na djetetovu interakciju s drugima i razumijevanje funkcioniranja ljudi, a intrapersonalna se razvija kada se djetetu omogućuje da bude samo sa svojim mislima.

U posljednjih nekoliko godina govori se još i duhovnoj  inteligenciji koja se odnosi na meditaciju i razmišljanje o smislu života. Sjećate li se kojeg lika iz djetinjstva koji pristupa životu na topliji način od Winnieja i uvijek svoja opažanja o svijetu dijeli s drugima? 

Želite li kod svog djeteta potaknuti razvijanje svih navedenih devet vrsta inteligencije, prijavite ga na besplatnu radionicu kreativnog pisanja. Vidimo se!

Prijava za radionicu na:

https://goo.gl/forms/DEQiYaSRCJGRqBRV2

Hoću knjigu je novootvoreni lanac knjižara koji svim zaljubljenicima u knjige i znanje nudi najbolji izbor iz svijeta knjiga i papirničkog asortimana. Osim što su knjižare opremljene na najmoderniji način te čitatelju nude najširi raspon kvalitetnih naslova, knjižare Hoću knjigu nude savjete stručnih trgovaca s iznimnim poznavanjem književnosti. Svaki djelatnik knjižare stoji vam na usluzi za preporuku ili razmjenu ideja. U knjižarama Hoću knjigu udružuju se svjetovi iz mašte koji vas pozivaju na nove avanture i opuštanje. Čitanje, kao ni pisanje, nije usamljena aktivnost pa čitatelj, ulaskom u našu knjižaru, ima priliku obogatiti svoj život zanimljivim iskustvima i ljudima.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Radionica kreativnog pisanja

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Kreativna radionica