KRISTAL TOTAL

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
10:59
Srp
2020
09

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KRISTAL TOTAL

Zagreb Knjižara Fraktura
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
03
 
11.2019

KRISTAL TOTAL

ART IVICE PROPADALA - 07.11. u 19h @ Muzej Mimara
KRISTAL TOTALPropadalo porin
 

Glamurozne nagrade PORIN, DORA, VEČERNJAKOVA RUŽA i druge kristalne statue bit će predstavljene u Muzeju Mimara

Konačno nakon 25 godina Porin, Dora, Večernjakova ruža i mnoge druge kristalne statue slikara, scenografa, dizajnera  i glazbenika Ivice Propadala, bit će prvi put izložene i predstavljene zagrebačkoj publici u Muzeju Mimara. Propadalo je jedan od rijetkih umjetnika s tolikim brojem realiziranih nagrada i to ne samo na ovim prostorima, nego i na prostoru Europe.

„Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće je pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o Merovinškoj i Karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga. Naš pleter vuče korijene iz Vikinške kulture. Porin je vojskovođa koji je poveo Hrvate protiv Franaka…itd.

Nagrada prije svega mora biti i dopadljiva, a kristal je materijal s kojim je teško raditi i zahtjeva spretnost i vješte ruke vrhunskih majstora, a rezultat su spektakularne statue. Svaka nagrada mora sadržavati dozu pozitivnog kiča i glamura. Arsen Dedić bi mi znao često reći 'Znaš Propadalo, tvoj kič mi se sve više počinje sviđati'.“ – rekao je Ivica Propadalo.

Zbog svoje zanimljivosti nesumnjivo je da će izložba pobuditi veliki interes publike. Posjetitelji će od 07. do 17. studenog u muzeju Mimara moći vidjeti djela koje krase vitrine mnogih regionalnih i svjetskih zvijezda. Propadalove nagrade dobili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Gabi Novak, Matije Dedić, Olivera Dragojevića, Gibonnija, Parnog valjka, Prljavog kazališta, Tonija Cetinskog, Nine Badrić, Massima Savića i brojnih drugih.

„Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput  Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbieja Williamsa, Alicje Keys, Erosa Ramazzottija…te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto”.  – rekao je Zlatko Gall.

Brojne druge manifestacije su izabrale Propadalove statue primjerice: autori najboljih Europskih TV emisija posjeduju nagradu Grand Prix Circom Regional, pobjednik svjetske utrke kroz Hrvatsku CRO RACE Adam Yates dobitnik je ovogodišnje Propadalove kristalne statue, Zlatni lav je nagrada Međunarodnog festivala komornog teatra koja se svake godine dodjeljuje u Umagu, Marin Čilić je odabrao Propadala da mu dizajnira statue njegove Fondacije, zatim Književna nagrada VBZ-a, Turistički cvjetovi, Ponos Hrvatske, Zlatna ptica Croatia Records, Nagrada Kolos za najbolji građevinski projekt. Zanimljivo je da su sve nagrade izrađene u slovenskoj Staklarni Rogaška.

Izložbu su prvi imali priliku vidjeti  Sarajlije u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Nakon Zagreba izložba u siječnju seli u Ljubljanu, u ožujku u Rijeku, te u svibnju u Zadar.

Propadalov kristalni total-art

Gesamtkunstwerk je zacijelo najbolji mogući nazivnik pod koji bi se mogla smjestiti umjetnička produkcija Ivice Propadala. Iliti njegova „totalna umjetnost“ u kojoj se prožimaju slike, grafike, crteži, scenografija, instalacije (zbog kojih su njegovi radovi uvršteni i u referentnu monografiju „Hrvatsko kiparstvo od 1950. do danas“ Ive Šimata Banova) te skulpture. Točnije „primijenjenu plastiku“ odnosno statuete-nagrade mahom rađene u staklu u suradnji s uglednom slovenskom tvrtkom Steklarna Rogaška koja duže od 350 godina njeguje majstorsku izradu kristalnog stakla.

Kao što je i u svojim nagrađivanim scenografijama izbjegavao rješenja koja bi se temeljila na banalnoj deskripciji odnosno vizualizaciji osnovne teme, nastojeći scenografije pretvoriti u  gotovo samodostatan likovnjački projekt, Propadalo je i u oblikovanju statueta-nagrada  bježao od izravne deskriptivnosti težeći da radovi budu samosvojan umjetnički rad simbolično povezan sa temom nagrade.  Odabir stakla kao dominantnog – ili gotovo isključivog – materijala nije slučajan. Propadalo – koji je već imao iskustvo sa „staklenim suzama“ kao rješenjima za svoje scenografske instalacije – dobro zna da je riječ o jedinom materijalu koje „ne prekida prostor“ niti ograničava vid; o materijalu koji izlaže pogledu i artefakt (jer je unatoč transparentnosti ipak materijalan-opipljiv) i svjetlost samu. Stoga kristalne statuete-nagrade imaju i jako simbolično značenje. Odnosno, kako je to poetično pisao pjesnik Paul Scheerbart kristal je predmet/objekt koji „propušta svjetlost Sunca, Mjeseca i zvijezda“ pa kao metaforičan pojam predstavlja mnoge ideale „novog doba“. Ne čudi stoga da se -  mada je drevan, gotovo onzemaljski ili alkemijski mističan i ekskluzivan materijal čiji počeci sežu i 1500 godina prije Krista - kristal-staklo kao idealan materijal našao u radovima njemačkog vizionarskog arhitekte Bruna Tauta zagovornika „staklene arhitekture“ iz prvih desetljeća  20. stoljeća.

Zacijelo najpoznatije Propadalove statuete-nagrade su “Porin“ i “Dora“. Svakako i najširoj javnosti najpoznatije ali i znakovite za Propadalov „gesamtkunstwerk“. Naime u oblikovanju prestižne nagrade hrvatske diskografije „Porin“ utkana su iskustva Propadalovih glavnih značajki njegova likovnog autorskog rukopisa te repertoar usvojenih znakova i „ikonografskih“ detalja nazočnih u većini radova. Posebice onih koji su ranije saživjeli kao „trademark“ slikarskog opusa te grafičko-dizajnerska rješenja i aplikacije sa brojnih albuma i promotivnih materijal diskografske kuće Croatia records. Iako se tijekom 26 godina temeljni oblik statuete nije mijenjao svaki je imao osebujan i jedinstven izgled i – s izuzetkom samo jednog izrađenog u kamenu – materijal. Bilo da je bio bojan s razlilčitim rasporedom boja, pjeskaren i “matiran“, crni sa platinastim detaljima, brušen u retro stilu kao podsjetnik na starinski kristal, plavi, zeleni, crveni…, osim onog prvog koji je rađen u Muranu, nastajao je u radionicama Rogaške.

Navlas isto se dogodilo sa lepezastom statuetom-nagradom „Dora“ koja je, osim prvog metalnog izdanja, također rađena u Rogaškoj. Zanimljivo je da je prva „Dora“ izrađena u Ljevaonici umjetnina Ujević nastala uz pomoć istaknutog hrvatskog kipara Petra Barišića koji je izradio gipsani model.

Osebujan Propadalov rukopis i pristup bili su očiti i u statuetama-nagradamma rađenim za Hrvatsku turističku zajednicu. Recimo, „Plavi turistički cvijet“ ima rješenje  koje u sebi objedinjuje stilizirani cvijet koji je smješten u portal od brušenog kristala koji simbolizira bogatu hrvatsku kulturnu baštinu kao jedan  od turističkih  aduta. Nagrada „Circom Regional“ za najbolju europsku TV emisiju (koja se dodjeljuje u Bruxelesu) zamišljena je pak i realizirana duhovito i višeznačno (čak i ironično) kao metalna ljudska glava (u profilu tako nalik samome Propadalu) u čijoj je lubanji umjesto mozga smještena transparentna tirkizna kristalna kocka s brušenom formom televizijskog ekrana i diskretnim logotipom Eurovizije. Nagrada „Zlatna ptica“ koju je dodjeljivao najveći regionalni nakladnik/diskograf Croatia records maštovita je revizija starog reklamnog logotipa ex-Jugotona koja je u Propadalovoj verziji postala njegova tipična kristalna „pjevica“ (sa simboličnim bojama „Porina“ i „Dore“) na pozlaćenom štapiću s ovojnicom  a „VBZ Književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman“ „knjigoliki“ kristalni kvadar sa „upisanim“ stiliziranim zarezom/apostrofom. „Kolos“ kao nagrada koju dodjeljuje Hrvatska Građevinska komora za najbolja građevinska i Arhitektonska ostvarenja u Hrvatskoj još jedna je statueta u kojoj se zrcali Propadolova „likovnjačka prtljaga“. Stilizirana glava (nalik divovskim moaiima s Uskršnjih otoka) stigla sa  grafika i crteža  dok monolit na kome su dva hrvatska crvena kvadratića te valovita vertikala imaju korijen i u scenografskim rješenjima no u novom kontekstu sugestivno simboliziraju arhitekturu i građevinarstvo.

Scenografije i sama nagrada „Večernjakova ruža“ koje već šest godina potpisuje Propadalo tipičan su primjer jedinstva scene i same statuete. Naravno, u ovom potonjem slučaju, kristalne ruže u kojoj se – sukladno logotipu uglednog dnevnog lista koji nagradu dodjeljuje najpopularnijim televizijskim osobama i umjetnicima – crvena boja svjetlosnih efekata, scenografije i same ruže međusobno nadopunjuju i prožimaju.

Veoma zanimljivo je i rješenje za nagradu „Modri Dinamov lav“ u kojem su objedinjeni geometrijski kristalni elementi (smješteni na simbolično zelenu kristalnu podlogu „travnjaka“) te obvezatni dijelovi klupske, nacionalne i navijačke ikonografije. Točnije,  slovo „d“, crveni kvadratići s nacionalnog grba te popularan navijački grafit-slogan.

Mnoge od Propadalovih nagrada izrađenih u majstorskim radionicama Rogaške završile su u rukama ne samo najvećih domaćih već i globalnih zvijezda poput  Micka Jaggera, Leonarda Cohena, Stinga, Carlosa Santane, Nicka Cavea, Robbiea Williamsa… te otišli u svijet. Za reći pravo, tamo im i je mjesto.  

ZLATKO GALL

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Crw 4758
  • Zagreb Crw 4843
  • Zagreb Crw 4869
  • Zagreb Crw 4911
  • Zagreb Crw 4981
  • Zagreb Img 4883
  • Zagreb Porin-statuete copy 2
  • Zagreb Propadalo porin
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › KRISTAL TOTAL