Kritički inženjering

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
22:59
Ruj
2019
19

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Kritički inženjering

Zagreb SIGMA PLUS
Zagreb Čitajte Pelikana
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
UŠTIPCI - hercegovački, sinjski ili lički… - Zagreb, mojzagreb.info UŠTIPCI - hercegovački,…
Voda + brašno i sol…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
04
 
03.2019

Kritički inženjering

izložba u Rijeku donosi radove svjetski priznatih umjetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića
Kritički inženjeringVending private network, foto guillaume ouerard
 

The Critical Engineering Working Group

(Julian Oliver, Danja Vasilev, Bengt Sjölén i Gordan Savičić)

Kritički inženjering

Galerija Filodrammatica, Korzo 28/1, Rijeka

7. – 22. 3. 2019.

Otvorenje izložbe: četvrtak, 7. 3. 2019. u 20 h

Radno vrijeme galerije: pon-pet 17-20h

U četvrtak 7. ožujka u 20 sati, udruga Drugo more u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1, Rijeka) otvara izložbu Kritički inženjering, koja predstavlja tri rada svjetski priznatih suvremenih umjetnika Juliana Olivera, Danje Vasilieva, Bengta Sjöléna i Gordana Savičića, okupljenih u skupinu The Critical Engineering Working Group.

Riječ je o radovima Vending Private Network koji u karakterističnoj formi aparata za kondome korisnicima nudi zaštitu na internetu putem VPN tehnologije, Packetbridge koji nastoji zbuniti uređaje ovisne o infrastrukturi bežične internetske mreže, i Unintended Emissions koji prikazuje radijske signale koje nenamjerno i nevidljivo emitiraju naši prijenosni bežični uređaji.

Kao što je između ostalom istaknuto u Manifestu Kritičkog inženjeringa, Inženjer Kritičnosti smatra svojim izazovom, ali i prijetnjom, svaku tehnologiju o kojoj ovisimo. Što je veća ovisnost o tehnologiji, veća je i potreba za istraživanjem i razotkrivanjem načina na koji ona funkcionira.

Stoga se posjetitelji izložbe kroz izložene umjetničke radove na zanimljive načine mogu upoznati s često nejasnom pozadinom računalnih i mrežnih tehnologija koje svakodnevno koristimo, ili bismo trebali koristiti.

Primjerice, na pojam „VPN“ – skraćenica od Virtual Private Network, ili „virtualna privatna mreža“ – naišli su svi koji su barem jednom s internetskih stranica poput Pirate Baya „skidali“ neki film ili seriju, i pritom bili upozoreni da upravo VPN-om prikriju „identitet“ svojeg računala kako bi time izbjegli velike novčane kazne i ostale oblike kaznenog progona radi ilegalnog preuzimanja sadržaja. Rad Juliana Olivera i Danje Vasilieva stoga koristi oblik aparata za kondome, nalik onima koji se često mogu vidjeti u javnim toaletima, noćnim klubovima i kafićima, nudeći za cijenu od 1 eura funkcionalnu VPN datoteku i posebne upute za njeno korištenje, koje se mogu preuzeti umetanjem USB-a u za to predviđeni ulaz na uređaju. Stoga se posjetiteljima za potpuni doživljaj rada preporučuje da sa sobom ponesu vlastiti USB i kovanicu od 1 eura, i na taj si način brzo i jednostavno osiguraju zaštitu na internetu.

S druge strane, rad Packetbridge prikazuje kako uređaji i sustavi pozicioniranja temeljeni na bežičnoj lokalnoj mreži ili WLAN-u mogu biti ranjivi na napade koji se temelje na lažiranju lokacije. Slično tome, Unintended Emissions prepoznaje i prikazuje uključene WiFi uređaje u okruženju, zajedno s podacima o vrsti korištenog uređaja i drugim metapodacima specifičnima za svakog korisnika koji se potom mogu koristiti za određivanje njegovog identiteta, te obrazaca kretanja i ponašanja; korištenjem metoda i tehnologija za koje se zna da ih upošljavaju vlade u svrhu nadzora, ovaj rad u posjetiteljima nastoji izazvati osjećaje “zdrave paranoje” i „korisnog nepovjerenja“ prema digitalnim uređajima iz naše neposredne okoline.

Izložba u Rijeku stiže u okviru velikog međunarodnog projekta State Machines, koji provode organizacije Aksioma (Slovenija), Drugo more (Hrvatska), Furtherfield (UK), Institute of Networked Cultures (Nizozemska) i NeMe (Cipar), istražujući društvene odnose koji nastaju pod utjecajem novih tehnologija i njihovog djelovanja na poimanje identiteta, državljanstva, digitalnog rada i financija.

Nakon Rijeke, izložba će tijekom travnja u organizaciji Instituta za suvremene umjetnosti Aksioma biti predstavljena u Ljubljani, u sklopu istoimene konferencije.

Izložba u Galeriji Filodrammatica ostaje otvorena do 22. ožujka, radnim danima od 17 do 20 sati, uz besplatan ulaz. Više o izloženim radovima, njihovim autorima i njihovom poimanju Kritičkog Inženjeringa saznajte na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događaja.
Organizator: Drugo more

Koprodukcija: Aksioma

Program su podržali: Program Europske komisije Kreativna Europa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Prostorima Palacha, Filodrammatice i Marganova upravlja Savez udruga Molekula.

Administrator: kolovrat.petar@gmail.commojzagreb.info
  • Zagreb Vending private network, foto guillaume ouerard
  • Zagreb Vending private network, foto neme (twitter)
  • Zagreb Kriticki inzenjering - vizual izlozbe
  • Zagreb Packetbridge, foto the critical engineering working group   2
  • Zagreb Packetbridge, foto the critical engineering working group
  • Zagreb Unintended emissions u montrealu 2015. godine, foto art inthecity (flickr)

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Kultura › Kritički inženjering