Kuća za pisce Hiža od besid

mojzagreb.info
 

Zagreb

 
Portal Zagreb Zagreb
Osvježeno
13:59
Ruj
2020
29

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Kuća za pisce Hiža od besid

Zagreb Srednja Europa za mlade
Zagreb Srednja Europa
DICK Profesionalni kuhinjski noževi
 
 
Najnoviji videi
 
Zagreb Emeli Sandé - Read All About It Emeli Sandé - Read…
Recepti
Rapska torta - kolač građana Raba - Zagreb, mojzagreb.info Rapska torta - kolač…
Rapska torta je nekad…
Pizza iz tave - Zagreb, mojzagreb.info Pizza iz tave
Postoje brojne izvedenice…
Šalša s mljevenim mesom - Zagreb, mojzagreb.info Šalša s mljevenim mesom
U ovoj eri pretilosti,…
Šarena pita s šunkom i salata - Zagreb, mojzagreb.info Šarena pita s šunkom…
Lagani ljetni obrok,…
Igre, igrice
Gormiti: Blazing Ball
Pucačina u gormiti stilu
Čovječe ne ljuti se
Igrate protiv računala…
Kako se riješiti bivšeg ili bivše? Ljubavi? - Zagreb, mojzagreb.info Kako se riješiti bivšeg…
Igra za jednog ili jednu,…
Lupi guzu - igra za odrasle - Zagreb, mojzagreb.info Lupi guzu - igra za odrasle
Nježno ili, uglavom,…
Povezani članci
Zadnje vijesti
08
 
03.2015

Kuća za pisce Hiža od besid

Nora Verde u Kući za pisce, 10. ožujka u 19 sati.
Kuća za pisce Hiža od besidKuca-za-pisce-home
 

Kuća za pisce – Hiža od besid vas poziva na druženje sa spisateljicom Norom Verde koja će ožujak provesti u Pazinu.

Pravim imenom Antonela Marušić hrvatskoj se književnoj publici predstavila još kao studentica objavivši knjigu poezije „Sezona bijegova“. Veću pozornost javnosti privlači 2010. godine kada objavljuje roman „Posudi mi smajl“. „Kontroverze oko proze Nore Verde ne tiču se samo činjenice da imamo posla s još jednim književnim pseudonimom, već prije svega tematike, ali i načina na koji autorica konstruira svoj prozni tekst“, napisala je o Nori Verde književna kritičarka Jutarnjeg lista Jagna Pogačnik koja je roman „Posudi mi smajl“ žanrovski odredila kao „neku vrstu ispovjedne proze“. Najnoviji roman Nore Verde nosi naslov „Do isteka zaliha“, a objavljen je 2013. godine. Autorica živi u Zagrebu gdje radi kao freelance novinarka.

Nora Verde u Pazinu radi na zbirci kratkih priča, a svoje će djelo predstaviti pazinskoj publici 10. ožujka u Kući za pisce – Hiži od besid u 19 sati. S autoricom će razgovarati Davor Šišović.

Kuća za pisce – Hiža od besid nova je pazinska, ali i istarska kulturna institucija. Osnivanjem Kuće postavljen je organizacijski temelj za razvoj novih modela i modaliteta književnog života u Istri i Hrvatskoj. Riječ je naime o bitnom koraku naprijed u razvoju „infrastrukture“ hrvatskog književnog prostora, a još više o otvaranju tog prostora za međunarodnu suradnju i dijalog.

Smještena je na Buraju, starom dijelu grada koji je zaštićen kao spomenik kulture. Atraktivnosti pozicije pridonosi to što je nadomak srednjovjekovnog Kaštela, a iznad ponora Pazinske jame.Ruševna zgrada u vlasništvu Grada Pazina obnovljena je zajedničkim sredstvima Istarske županije i Grada Pazina. Radovi na Kući započeli su 2007. godine, a dovršeni su u studenom 2009. godine kada je svečano otvorena. Sastoji se od prizemnog prostora koji ima javnu namjenu (književne večeri, predavanja i slično) i garsonijere na katu u kojoj je predviđen smještaj gostiju. Prilikom otvaranja ugostila je književnika Roberta Perišića koji je bio gost prve književne večeri. Nakon njega Kuća je ugostila Maju Vidmar, Zoltána Medvea, Milana Rakovca, Renata Baretića, Olju Savičević Ivančević, Sanju Lovrenčić, Slađana Lipovca, Ota Oltvanjija, Rusanku Ljapovu i druge.

Kuća za pisce je od svog otvaranja namjenjena osobama koje se književnim stvaralaštvom bave općenito, od samih autora, prozaika, pjesnika i dramskih pisaca, do prevoditelja, teoretičara, povjesničara književnosti, publicista ili književnih znanstvenika. Programom rada predviđena su gostovanja nekih aktualnijih i publici poznatijih imena u Hrvatskoj, kako bi se privukla publika na njihova javna čitanja i ragovore. Cilj je, svakako, ugostiti i manje poznate, ali kvalitetne autore. Potrebno je istaknuti da se Kuća za pisce narednih godina misli programski više otvarati za autore s područja šire regije, Balkana, Mediterana i Srednje Europe te se na taj način uključiti u mrežu gradova književnosti. Kroz stipendijske boravke planira se ugošćivanje stranih autora, ali i poticanje hrvatskih autora na sudjelovanje u sličnim programima i projektima u regiji.

 
Administrator: zoo_visitor_guestwww.mojzagreb.info
  • Zagreb Kuca-za-pisce-home
Vijest se nalazi u:

 

Zagreb › Vijesti › Gradske vijesti › Događanja › Kuća za pisce Hiža od besid